用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GHS vs HYS
樓主: wing_chiw
go

GHS vs HYS   [複製鏈接]

回覆樓主:

有冇人知HYS & GHS 的 mentoring scheme 係點? 好似只聽HYS有一人一師,GHS完全冇聽過

wii_2007 發表於 24-4-1 12:09
有冇人知HYS & GHS 的 mentoring scheme 係點? 好似只聽HYS有一人一師,GHS完全冇聽過
...
https://www2.ghs.edu.hk/news/661/GHSPSA_Mentorship_Programme_2023

asbb    發表於 24-4-4 12:12

回覆 wii_2007 的帖子

學校每年都與德望舊生會及家長教師會合辦師友計劃 (Mentorship Programme)及模擬面試工作坊(Mock Interview Workshop)。
德望的師友計劃,是由德望舊生配對帶領中四、五級學生,一名舊生作為導師,帶領3至4名學生開展生涯規劃指導,協助學生有更多工作體驗機會,了解社會各界。
學校家長來自各行各業,不少為管理層或成功人士,他們每年均會為學生尋找不同的工作體驗機會,包括在律師樓、貿易公司、實驗室實習等。學生雖然只是在這些崗位做一些簡單工作,也有助學習如何與人溝通,體驗職場生涯。

asbb 發表於 24-4-4 12:15
回覆 wii_2007 的帖子

學校每年都與德望舊生會及家長教師會合辦師友計劃 (Mentorship Programme)及模擬 ...

咁師姐們都好好,願意幫助小師妹

等我現任GHS 中一家長講講, 呢個外國人校長上場3年間學校完全唔同晒, 真係好impress, 由一間死死地band 1學校, 變返神神地校, 今年聽講超多人報, 好難入.  
而今年學屆田徑可以一路領先, 同DGS鬥到最後一個項目, 總分只係輸10幾分, DGS係連續16年冠軍, 以前係輸過佰分的, 而家可以叫做挑戰到佢地地位, 已經唔講得少.  至於樂團, 剛剛攞左學屆冠軍, 上年又出左一個狀元, 呢個校長真係功不可沒. 佢地樂團仲係國慶同雪龍2 晚會有份演出, 現任校長最勁既係攪到學校既校風, 氣氛同bonding 好好, 德小上黎果班亦唔會小圈子, 都會同外來生玩埋一齊, 所有同學都好proud of自己學校, 無論比賽贏輸都好上心, 學生對學校有bonding 上心, 做乜都會落力D, 亦唔想學校失威, 呢個係好正常.

另外校長反應好快, 上次有色魔單野, 上午發現, 唔洗一陣已發公告俾所有家長知道件事的來龍去脈, 唔洗你估估下, 亦改動相應既保安, 到媒網報時所有野已經一早settle晒, 先唔會攪到人心惶惶. 所以我覺得今日的GHS 已經係完勝 HYS, 有offer的家長俾你個女入讀包無入錯.

UniKitty    發表於 24-4-18 09:08
asbb    發表於 24-4-17 23:14

回覆樓主:

嘩,我女讀十幾年都唔敢咁讚喎,狀元係7科5**呀, GH又不會完勝,不過入到去讀都冇咩野輸嘅。呀女話呢兩年啲初中生勁到飛起,成績和體藝都勁, 過幾年成績可能更好,靠你地啦師妹

asbb    發表於 24-4-17 23:15

其實我一向覺得無論過去幾年(再早年就唔知))同現在,gh同hy其實都係差唔多嘅嘢(攞住個方大鏡嚟睇成績,幾個%睇到天咁大嘅人除外)。不過呢兩三年有嗰別ek資深gh hater隱退左。gh喺ek嘅評價正面左就真嘅

ok3 發表於 24-4-18 00:32
其實我一向覺得無論過去幾年(再早年就唔知))同現在,gh同hy其實都係差唔多嘅嘢(攞住個方大鏡嚟睇成績, ...

呢樣真,嗰 D資深 gh hater隱退左,大家對 GH 的評價真係正常返好多。

explorerhk 發表於 24-4-17 18:21
等我現任GHS 中一家長講講, 呢個外國人校長上場3年間學校完全唔同晒, 真係好impress, 由一間死死地band 1學 ...

我同意GHS呢幾年真係做得唔錯,不論學業體藝都有大進步。

GH校長令人敬佩,現在學校學生的士氣正盛,上下同心,估計DSE成績會越來越好。等新的教學樓落成,會吸引更多學生報考。

又唔覺有咩gh hater. 只係呢幾年GH成績好左.

cafeva 發表於 24-4-18 09:37
又唔覺有咩gh hater. 只係呢幾年GH成績好左.

呢度有幾間傳統名校都有

catf2 發表於 24-3-30 11:22
麥記今次單野扣左小小分
麥記今次單野,很多家長站在學校這邊,還聽講有很多家長因此放棄佐記入麥記。

explorerhk 發表於 24-4-17 18:21
等我現任GHS 中一家長講講, 呢個外國人校長上場3年間學校完全唔同晒, 真係好impress, 由一間死死地band 1學 ...

認同,無論任何比賽輸贏都好,老師同學生都好團結。

好似我女上學期跑學界越野時都未係好投入到團隊,但到跑D1時佢會著緊自己學校嘅輸贏,同DG真係爭1x分,佢哋每個都爆喊,家長睇到都心痛。

UniKitty 發表於 24-4-18 09:40
麥記今次單野,很多家長站在學校這邊,還聽講有很多家長因此放棄佐記入麥記。 ...
點解? 鍾意有人mon住D細路?

adriantai 發表於 24-4-18 09:39
呢度有幾間傳統名校都有

酸葡萄? 竟爭者?

cafeva 發表於 24-4-18 09:44
點解? 鍾意有人mon住D細路?
是啊。很多家長都擔心仔女在學校上課時用iPad玩遊戲、聊天,不認真讀書。

孖釘 發表於 24-4-18 09:41
認同,無論任何比賽輸贏都好,老師同學生都好團結。

好似我女上學期跑學界越野時都未係好投入到團隊,但 ...

今年B grade和 C grade都贏DG , 只是最後接力輸了,真係喊死。恭喜學校係學屆越野賽拎左冠軍

explorerhk    發表於 24-4-18 12:30
UniKitty    發表於 24-4-18 10:15

UniKitty 發表於 24-4-18 09:40
麥記今次單野,很多家長站在學校這邊,還聽講有很多家長因此放棄佐記入麥記。 ...

又聽講?何來的消息?

電腦小事。影響不大,兩間睇小朋友及父母既性格擇校,兩間都有大量支持者。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊