用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺 KL B1男大抽獎
發新帖回覆
樓主: mooie
go

油尖旺 KL B1男大抽獎 [複製鏈接]

mooie 發表於 24-3-28 16:45
我明白Band 1 學生係先派,假設
學生A 選乙1 九華 ,乙2伊中
學生B 選乙1伊中,乙2九華

派位係所有學生一齊派晒乙一先,例如以下全是Band 1生
A: 乙1九華、乙2伊中
B: 乙1九華、乙2伊中
C: 乙1伊中、乙2九華
如果3人的隨機號碼先後次序就是A, B, C
A派先,中九華
跟住派B, 但假如九華已滿,佢就要等所有Band 1派完乙1,才到下一輪乙2
跟住到C,雖然隨機號碼後,但在他前面的少人選伊中,伊中仲有位,派乙1伊中
所有乙1輪完,到乙2,B未有學位,佢隨機號碼較前,但如果佢選的乙2伊中,在乙1已派完,咁佢就要等所有Band 1派完乙2,才輪到佢嘅乙3

所以如果B擺晒啲熱門學校喺前面,有可能跌到好後。

mooie 發表於 24-3-28 16:55
咁應該點排法?九華 伊中 兩間都鍾意,另外甲部又點呢?

乙1: 九華/伊中 二選一
乙2: 如想搏,可選LSC,搏位少冇人擺乙1
乙3: 聖芳濟
如果係真Band 1, 乙3必入

但要留意,油尖旺因Band 1位多過Band1生,以往好多小學派Band 1校的人數遠多於實際Band 1生數量,即唔好見學校往年有50個派Band 1, 就以為考頭50名都係Band 1。認識有人考~30名以為自己穩陣係Band 1,擺晒啲Band 1校在前面,結果派潮州,即原來佢係Band 2

mooie 發表於 24-3-28 17:50
明白明白,咁如果男仔選男校,女仔選女校是否機會大啲呢?咁伊中可能少揀,仲容易中呢?真係一場心理戰遊 ...

係啊,係心理戰,考家長心臟有幾強大。其實其他人點諗點選,我哋好難估,對於乙一,我覺得係鍾意邊間就選邊間,而唔使太猜度邊間少啲人選,因為係估唔到嘅。九華和伊中係好唔同嘅學校,男校vs男女校、天主教vs官校,跟囝囝傾下喜歡邊間多啲吧

TMJTX 發表於 24-3-28 17:58
請教一下,此時為何講,如果真是B1,乙3必入?

因為聖芳濟以往是有Band 2派入的,所以Band 1選佢是必入
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊