用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心書院一問
發新帖回覆
樓主: 南區新居民
go

聖心書院一問   [複製鏈接]

liverpool2023 發表於 24-3-21 11:15
沒關係
港同是因為成績越來越好而難入
我認為你的成績50/120是不可能的

唔一定,睇邊間小學,一線小學唔係冇機會。大移民年(前年)我女間小學70 out of 110 都入到。咁當然我都知呢兩年難咗,而且會越嚟越難。但我覺如果面試表現好唔一定完全冇機會,問題係要搞好科英文

南區新居民 發表於 24-3-20 17:51
感謝賜教,我已經叫佢用盡力,但同學們真心太勁....佢間學校差0.幾分已經差幾個名次。。(中常8x數9x英7x) ...

“同學真心太勁”,  係咪聖彼得?
中文錯別字你有冇幫佢改,如果小學對筆畫要求高,要睇得好仔細。小五上學期第一次默書我唔知自己已經開始遠視,冇除眼鏡幫女對默書,結果得七十幾,唔好睇小一次默書或者一兩個錯別字,嗰次默書再加埋作文錯別字令我女全級跌咗幾名

liverpool2023 發表於 24-3-21 13:53
我哋都係一線津,或者唔夠你嗰間一線
我們70/180可以考到赤提,但考不到港同
樓主的就更不算吧?加上佢英 ...

因為那年是大移民年才可,聖彼得當然係一線啦!樓主英文唔好也是關鍵

默書計分嘛,平時分佔4成。如果是不計分的考測,一年班開始已完全不理

liverpool2023 發表於 24-3-21 14:19
聖彼得默書不計分
但我兒自己溫也全是9字頭
默書根本不用大人跟

我們的默書四年班已經有老舍的整篇文章,五年班胡適,我記得我哋以前中學先學過,又係成篇默晒,再加一課詞語,如果佢肯背呢啲經典文章而家中文都唔會搞成咁。咁我都識有人用iPad自己錄自己默,但我女中文唔好呀嘛,英文佢都係自己溫

liverpool2023 發表於 24-3-21 15:10
我仔中學都背默古文
佢仲考得好過小學嗰時,成日100分
因為佢唔專心,自己背仲好

暫時中學同小學一樣只係文言文需要,印象中我哋讀中學時都只背文言文

前面見有人傾開會考香港高考,DSE係F6,深過會考啦,但又淺過HK A-Level好多,話晒A-Level係F7,A-Level C/D 應該遠超過DSE 5/4啦。5*=C就差唔多。HK A-level攞A超難,課程已經等如大學一年班程度,我哋當年考A-Level一科就要考六個鐘,DSE 一個上午已考完。英文睇過數據A-level 難攞A好多,雖然個數字差唔多但以前最top嗰三成人先有得讀預科考A-level,不過中文就應該DSE難啲。我大學在三大主修A-level 有讀過的課程,year 1基本上唔使讀書,用返F6/7本書就得

南區新居民 發表於 24-3-22 16:33
呢樣我就真唔明,識好多勁人朋友都會選讀聖幼,小學會讀私(唔收就讀津),但到中學就閃人,咁點解初初又會 ...

聖心中學去到咁遠,位置唔好,去考聖提自行時候聽到後面聖心家長係咁講,梗係返屋企附近好啦。同埋聖提英華女本來就係高一線,band 1女中西區好易抽
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊