用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想了解NPL 與匯基東九龍
發新帖回覆
go

想了解NPL 與匯基東九龍 [複製鏈接]

保一校長過咗去 NPL, 紀律開始見到收緊中,校長勤力,上課旁聽有 IB , 多年來只收一半 IB 學額學生,去年在IB 評分收緊,大部份學校平均分下跌,包括神校,NPL 上升
初中小測多,需要好有自律嘅小朋友,有五班,按分班成績分,
D,E 較少學生,ABC 每班 約8 個 non- Chinese , DE 沒有,主要印度人
復常後課外活動多啲,

heidya    發表於 24-3-24 11:58

𣾀基東 gcse 前幾年都係講,而且當時說只有science 科 ,而且冇講是 IGCSE 或 AL , 冇跟進,現在怎樣不清楚,

NPL 去年2 個DSE, 2 個IB 入本地大學醫學院。選那一間看各人喜好,NPL 絕對看成績,辛苦,小測很多,轉校的有啲覺得辛苦,有啲選科問題,有啲讀唔上,有啲師資,移民….
老師 HEA, 間間都有,正因為直資,同學仔有問題,學校反應好快,老師都換得快!

IB 已經抽咗機乎最好學生,所以DSE 唔係好差,唔係都入唔到醫學院,好似男神校 IB 滿分多過 SPCC , 但 DSE 差過 NPL

“另外後者ib班似乎多數途中插入黎“反而係讀得好走去其他國際學校,去年𠕇十幾個外校考插班,收咗2-3 個,所以你話中插入就唔係事實,舊年4+ 差唔出奇,好成績嘅轉左校,如果看番前幾年4+,5+, 就係好過  𣾀基,DB

IB 可選 Chinese B SL, 冇這個選擇英文選 A, Chinese 可以選 B HL, 冇記錯

NPL 我覺得唔谷,有啲HEA , 小測多但分低又沒有什麼?拔尖補底,補補下覺得冇其望,就冇老師流轉,間間也差不多,新校長有氣象
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊