用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HKUGA vs 英華 vs St Joseph
樓主: KTlove
go

HKUGA vs 英華 vs St Joseph   [複製鏈接]

kiwi2007 發表於 24-3-16 22:31
假如我個仔係張無忌,依家有3間學校比佢揀,
~第一間有周芷若/趙敏/傻姑....etc
~第2間有宋遠橋/俞蓮舟/張 ...

張無忌好打就日月教都冇問題。
武當第二代最強宋青書
少林最後出三個和尚打人一個…

Sing13 發表於 24-3-17 00:01
張無忌好打就日月教都冇問題。
武當第二代最強宋青書
少林最後出三個和尚打人一個…
升中選校要靠 not only strategy but also luck. 正如張無忌都要靠少少運氣:
~幼年時,差D餓死,好彩有芷若餵飯之恩
~少年時,差D死於寒冰掌,蝶谷醫仙胡青牛都救唔到佢,好在最後自己無端端執到本九陽真經,因而死過翻生
~中年時,差D娶左走火入魔嘅周小姐,點知雖然臨門撻Q,但係就應驗左最愛嘅通常都唔係當初最想娶嗰位.....

~晚年時,結局如何? 查大俠突登留空,咁樣先至精彩?正如入左三大,畢到業嗎?入到 medic, 想做月球人定係無過界醫生?睇你自己做化 law

kiwi2007 發表於 24-3-17 00:56
升中選校要靠 not only strategy but also luck. 正如張無忌都要靠少少運氣:
~幼年時,差D餓死,好彩有芷若 ...

理性或感性作決定既重要性:
張無忌最後既選擇是一走了之,依一步正正决定其命運。
而張無忌既原形是是紅巾軍領袖韓林兒,朱元璋开始是跟郭子興,郭子興名義上是屬於紅巾軍。(中二历史),韓林兒落水而死,世人皆認為是朱元璋殺之。
張無忌自帶主角光環,其他人例如紀曉芙,宋青書感性選擇一錯就已经瓜得。

嘩~~ 從UGA YW St Jo 引申到金庸筆下的愛恨交纏⋯⋯再看人生的抉擇和際遇,有意思!

kiwi2007 發表於 24-3-17 00:56
~幼年時,差D餓死,好彩有芷若 ...

首先係佢哋嘅出身,如果張無忌爸爸不是張翠山,宋青書爸爸不是宋遠橋,趙明不是…出身家庭影響很大。
周芷若出身弱勢,但後來入了最強女子門派,最終走上高峯(姑且不論手段),所以入名女校有着數。
張無忌學識乾坤大挪移,喺光明頂一舉成名,但重點係佢之前已經有九陽神功作為基礎。要喺名校學武功,一定要事先打好根基,否則無論人哋有幾勁,同自己都唔會有乜嘢關係。

KTlove 發表於 24-3-15 16:51
請問各位這三間學校, 不計交通和學費,大家會怎樣比較? 優次如何? 謝謝分享! ...

如果中文唔好的,選英華(補底好、有IAL)
如果怕粗魯的,選HKUGA(男女校)
如果想要名氣的,選st. Jo

住九龍新界的,選英華
住港島的,選st Jo/港同

唔明點解唔駛計交通?
中學經常留校/回校參加活動,朋友同學主要在那區亦影響社交

liverpool2023 發表於 24-3-17 09:59
如果中文唔好的,選英華(補底好、有IAL)
如果怕粗魯的,選HKUGA(男女校)
如果想要名氣的,選st. Jo

同意依一點
「如果怕粗魯的,選HKUGA(男女校)」
感觉上男校又體育生多既,粗鲁(欺凌)機率會大啲。

至於交通,如果學校成績夠好,中學生返學一小時內都唔是問題。

Sing13 發表於 24-3-17 10:21

同意依一點

不是問題,是當一間比另一間好的時候
當三間都覺得好的時候,為什麼要這樣辛苦呢?

Poyau 發表於 24-3-16 18:01
SJC 2023年3322率72.44%(92/127)

Plans & Reports

如果小朋友本身中文好好,我會揀SJC,原因係純粹學校歷史問題。
但如果小朋友英強中弱既話,我會揀HKUGA,否則去到SJC,中文會更加積弱。

英華只係小學好。中學我覺得好一般,除非係運動好想玩運動既就去英華。

acgy 發表於 24-3-17 11:40
如果小朋友本身中文好好,我會揀SJC,原因係純粹學校歷史問題。
但如果小朋友英強中弱既話,我會揀HKUGA ...
我都認同,SJC中文要諗一諗辦法,睇返22-23 dse成績,係嚴重被中文拉低成績。

PTL_L 發表於 24-3-17 11:44
我都認同,SJC中文要諗一諗辦法,睇返22-23 dse成績,係嚴重被中文拉低成績。 ...

做果7成咪得囉,冇人叫你只呻不做㗎嘛~

acgy 發表於 24-3-17 11:40
但如果小朋友英強中弱既話,我會揀HKUGA ...

HKUGA都唔係中文好,只係因為有女仔而已
英華既中文在男校中係僅次於皇仁

mcl233 發表於 24-3-17 12:15
做果7成咪得囉,冇人叫你只呻不做㗎嘛~
你又啱,讀書主要都係靠自己。

PTL_L 發表於 24-3-17 12:49
你又啱,讀書主要都係靠自己。

咪係,自己叻過人,咪可以自滿下。人地C,自己仲C,去笑人咪得啖笑,比人~

回覆樓主:

入學既時候個個都會認為自已唔是過唔到3322個批,(斷估依28%唔是只有小學升上嚟個班吧)。
有啲預期過唔到既中途已經離開咗,亦可能提早換賽道才是正確既做法。
另外中文都幾依靠老師,識聽識講識寫唔等於識考。

Sing13 發表於 24-3-17 13:50
入學既時候個個都會認為自已唔是過唔到3322個批,(斷估依28%唔是只有小學升上嚟個班吧)。
另外有啲預期 ...

小學部升上中學嘅b2生,有冇佔中學既28%?

adriantai 發表於 24-3-17 13:59
小學部升上中學嘅b2生,有冇佔中學既28%?

唔是只有band2生先會瓜中文。
港同有女仔,整體中文拉高咗?可能吧,亦有名女校中文一樣唔掂。

Sing13 發表於 24-3-17 14:04

唔是只有band2生先會瓜中文。

小六瓜中文科應該好難能做b1生

HKUGA > SJC > YW

回覆樓主:

SJC-->YW-->HKUGA for sure
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊