用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPC vs YW點㨂好?
樓主: waymon
go

QC vs SPC vs YW點㨂好?   [複製鏈接]

回覆 liverpool2023 的帖子

QC中文,數學都深,英文相對易啲。

Ababe 發表於 24-3-17 17:33

QC中文,數學都深,英文相對易啲。

我知,不過既然考到入QC,數學應該不是問題。

我當年想考QC就是覺得佢中數深,英文易啲合我們條件,就怕現在學校英文太深,結果現在真是追到氣咳,上天應該是知道我仔弱點要訓練佢。

題外話,點先可以搵到皇仁既數學卷操練呢?我哋無去補習,無辦法攞到皇仁既卷來操練。

liverpool2023 發表於 24-3-17 17:38
我知,不過既然考到入QC,數學應該不是問題。

我當年想考QC就是覺得佢中數深,英文易啲合我們條件,就怕現 ...
是哪一間英文要''現在真是追到氣咳''?

liverpool2023 發表於 24-3-17 17:27
如果英文好而中文弱,能考入QC的,也能在SPC考入IAL了
是一個好選擇
QC中文好深,同學中文程度亦較SPC高
考入qc的只係小五/六時的能力,但讀唔讀到入spc IAL的班別係中三/四時的能力,所以係存在變數的,不能相提並論。

所以我覺得好難以IAL當成係一個吸引點

Zleep 發表於 24-3-17 17:40
考入qc的只係小五/六時的能力,但讀唔讀到入spc IAL的班別係中三/四時的能力,所以係存在變數的,不能相 ...

小五小六英文好而中文弱的,通常在初中是很有優勢,我暫時仍然看到是這樣
SPC全部用英文,連ICT,宗教都是(要計排名),而且英文佔分400,英文好是很大機會初中都成績好

不過IAL只有science,不是所有人也啱,這個要注意。

Leedsforever 發表於 24-3-17 17:40
是哪一間英文要''現在真是追到氣咳''?

就是主題的,全部也要追到氣咳

都係。不過spc就有雙軌,到時可再㨂。真係好難既選擇

如果可以任揀既孩子,應該底子好好啦

Ababe 發表於 24-3-17 18:41

都係。不過spc就有雙軌,到時可再㨂。真係好難既選擇 ...

IAL不是人人啱,如果自己無需要,就不用為此糾結

liverpool2023 發表於 24-3-17 17:49
小五小六英文好而中文弱的,通常在初中是很有優勢,我暫時仍然看到是這樣
SPC全部用英文,連ICT,宗教都是 ...

入嚟學嘢的!小兒係其中一間小學部的,學校英文程度深,而佢係英文弱,中游左右,依家都有中數拉下分排名在中上,但好擔心升中後全英成績好差……唔知可以點幫佢追英文好

mastermama 發表於 24-3-19 14:46
入嚟學嘢的!小兒係其中一間小學部的,學校英文程度深,而佢係英文弱,中游左右,依家都有中數拉下分排名 ...

現在打好底子啊!
小學部前列的,上到中學都不一定keep到最top了,但小學部的,即使中游,初中時英文都比大部分外校生好(津小那些)
多看英文書英文劇集、做英文grammar練習,就是最基本的
我們外校生也是用這個方法追回差距

liverpool2023 發表於 24-3-19 14:58
現在打好底子啊!
小學部前列的,上到中學都不一定keep到最top了,但小學部的,即使中游,初中時英文都比 ...

多謝你分享,見到呢句「但小學部的,即使中游,初中時英文都比大部分外校生好(津小那些)」就放心了一點,因為我一直覺得外校生考入嚟唔容易,比小學部直升的叻好多,擔心一升上去就墊底

會努力追英文,趁小學時期媽媽我幫到幾多得幾多,到中學就要靠佢自己了

mastermama 發表於 24-3-19 16:57
多謝你分享,見到呢句「但小學部的,即使中游,初中時英文都比大部分外校生好(津小那些)」就放心了一點 ...

所以大家也要努力
我們之後也追回差距
當然也有些是追不到的,但可能是其他科目比較好,例如:中文和數學
直小的通常中文較弱
到中學,怕中文的比怕英文的多,所以只有英文較好又不夠

liverpool2023 發表於 24-3-17 19:00
IAL不是人人啱,如果自己無需要,就不用為此糾結

請教甚麼學生才啱讀IAL(emoji)(emoji)?

Irenecys 發表於 24-3-19 19:12

要因應心儀學校開辦嘅IAL選科,如SPC 只有PCB,但SPCS係文理商都有。如你小朋友文人,又冇諗住出國讀書,讀DSE又冇困難,咁讀咩學制都唔係需要考慮嘅範圍內!另外,直資學校就算開IAL都好,入讀人數係有限制,唔係你想讀就可以讀既!

Irenecys 發表於 24-3-19 19:12

我都唔係專家,唔好話請教
不過IAL本身程度比dse深,而且SPC開既IAL只係理科,咁如果本身想讀商業、歷史嗰啲,咪唔適合囉!如果是喜歡數理既男仔,語文較弱(通常是中文),咪適合IAL囉!

PTL_L 發表於 24-3-19 19:18
要因應心儀學校開辦嘅IAL選科,如SPC 只有PCB,但SPCS係文理商都有。如你小朋友文人,又冇諗住出國讀書,讀 ...

SPC仲有開further math的

liverpool2023 發表於 24-3-19 19:43
SPC仲有開further math的
收到,都係偏理科!

liverpool2023 發表於 24-3-19 19:43
我都唔係專家,唔好話請教
不過IAL本身程度比dse深,而且SPC開既IAL只係理科,咁如果本身想讀商業、歷史嗰 ...
只聽過IAL比DSE淺喎要諗一諗一個問題,將會起香港讀大學(暫定)而真係IAL比DSE深既話,又要俾錢讀,咁點解唔讀「淺」啲既DSE呢?!當然,中文都係影響因素!

PTL_L 發表於 24-3-19 19:49
只聽過IAL比DSE淺喎要諗一諗一個問題,將會起香港讀大學(暫定)而真係IAL比DSE深既話,又要俾錢 ...

AL係以前既中七課程,比dse深入,入學學會可以豁免部分學分
我無讀過大學,呢啲係我扒文資料所得
點解要俾錢?
揀IAL就好多時為了避開語文
錢其實好多人唔介意俾
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊