用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SMC VS NPL 點揀
樓主: minnieevergreen
go

SMC VS NPL 點揀   [複製鏈接]

tigamama 發表於 24-3-18 14:47
其實無論係小朋友定大人三心兩意都唔緊要,你係有權利嘅(我地話你都不過係塘邊鶴,不痛不癢)

不過,睇 ...
呢d野,怎会这么理性架?基本上是女儿话事,但大人都可以是opinion influencer. 大人紧张,就会周围问意见的啦。

Woodstock801 發表於 24-3-18 14:38
我都有諗過呢個問題,但諗唔到係邊方面。
可能就是你女儿面试能力强!

tigamama 發表於 24-3-18 15:00
就係討厭這種想influence 但又唔認(利申,我概括咁講啫,我冇暗示po主係)
...
我地成日话,最重要是小朋友自己选择,就会开心,以后用心。其实他们的选择过程中,父母怎会不影响他们,导领他们在right track上去选择?绝对放养的父母,绝无仅有。

minnieevergreen 發表於 24-3-18 15:02
其實我就係做緊呢樣野﹐
我只係問到D意見﹐或者搵到D資訊﹐再比D建議佢﹐睇佢聽唔聽講。
我支持你,如果有SPSS,不必再开po,选SPSS就对了,这是一间好学校。

adriantai 發表於 24-3-18 15:06
乖樣, 點解我從你形容中感覺唔到嘅
10个父母9.9个都话过仔女,在学校就是一个样,在家就是另一个样,但不代表他们真的不乖嘛。

minnieevergreen 發表於 24-3-18 15:18
老師都係咁講。
不過我同我班同事(我地當中都有人有小朋友、我地工作都係對人既專業)﹐
都覺得佢反差好大 ...
我觉得女生有这个情况会更加普遍和严重。看看自己的女朋友/老婆就知道。

Woodstock801 發表於 24-3-18 15:23
唔知係唔係,但我覺得去得UCCKE都唔會差得去邊,據小女透露,小組討論的情境題,開始時冇人開聲,最後阿囡 ...
你女儿很懂得如何玩group interview. 最重要是做第一位发言,然后找机会同意/不同意一个意见,有理据,有条理,就可以收工拿高分。

Woodstock801 發表於 24-3-18 15:35
我有提下佢,唔好搶先發言,如果冇人肯開口,你就要先發言,亦以防別人「抄答案」
...
我教小猴子要个脑转得快,尽量做第一个发言,始终很多时候可以想到的点就是那几个,被别人抢先一步讲了就亏了。而且之后还有时间,慢慢看形势,再补多一个点,老师肯定会印象深刻。

mcl233 發表於 24-3-19 10:07
糾正糾正:

呀1A中學員工已經證實入HKU Law係Best 5 = 25 分入硬,佢話係佢地校長講既,詳情可以睇片 XX: ...

聯招JUPAS|法律系收生分數呈下跌趨勢傳統「神科」不再

https://www.stheadline.com/edu-news/3267373/%E8%81%AF%E6%8B%9BJUPAS%E6%B3%95%E5%BE%8B%E7%B3%BB%E6%94%B6%E7%94%9F%E5%88%86%E6%95%B8%E5%91%88%E4%B8%8B%E8%B7%8C%E8%B6%A8%E5%8B%A2-%E5%82%B3%E7%B5%B1%E7%A5%9E%E7%A7%91%E4%B8%8D%E5%86%8D

更新時間:15:49 2023-08-28
發佈時間:15:49 2023-08-28

大學聯招早前放榜,各課程的收生分數雖有待公布,但法律系的收生分數,據悉近年有下跌趨勢。中文大學入學及學生資助處處長王家徹指,本港學生選科較為職業導向,分數下跌或出於他們「對社會的觀望態度」。他強調法律系對學生語文能力有一定要求,收生分數與醫科一樣,不可能大幅下跌,提醒未來考生勿抱持「趁低吸納」的心態選科。

本報教育組

本報整理過去6年的大學收生數據,發現部分以往屬尖子熱門的學科,收生分數高分不再,法律系是其中之一。香港大學2019年採用加分制後,法律學士課程收生中位數最佳6科為38分,漸跌至去年最佳5科及英文的35,但平均每科至少有5級;中文大學法律學士的收生分數以核心科目及最佳2科選修科計算,20172019年維持平穩,中位數為32分,其後漸跌至去年的29分;城市大學法律學士的中位數,亦漸跌至核心科目及最佳2科選修科25(見表)。

但其实不论升读什么学系,SMC的DSE成绩达到B1B是事实吧。

tigamama 發表於 24-3-20 09:29
無錯呀我要睇就係 6年前佢收乜野學生,6年後出乜野成績的學生(aka學校增值能力)
其實T校這個case,我不止 ...
其实正正就是话T学校可能在过去没有增值力。。。否则,没有理由公开收生banding (其他学校甚少谈论这个数据),而不公开DSE成绩。现在T学校是sell将来,就好像科创股一样,你叫它怎样给出漂亮的业绩?当然,这不代表它6年后不会发围,好像Nvidia一样

tigamama 發表於 24-3-20 11:14
你咪咁比喻啦,科創成功千中都未必有一,最終失敗更多,玻璃心者又搵到位搞你架啦
...
我用Nvidia来比喻wor, 5年时间,由US$50到现在差不多US$900。完全是抬举啦。

tigamama    發表於 24-3-20 11:23

nhi 發表於 24-3-20 14:32
Mr Sing13 wrote the following, but he/she is not a parent.......what is his relationship with PKC?

...
我主观认为,Sing13不是PKC员工,员工不会有这样的passion, 但比较像家教会主席(委员)/校友会会长之类。

minnieevergreen 發表於 24-4-9 16:32
已有call﹐同校朋友都同時收到了
恭喜!即是话你当初列出来的学校,基本上都有offer!
SPSS是好学校
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊