用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最折磨家長嘅派offer方式
樓主: 唂咕
go

最折磨家長嘅派offer方式 [複製鏈接]

bettyay 發表於 24-3-13 16:33
我見極多例子,waiting call 入,都讀得好好喎,比首輪有offer的有過之而無不及!感覺不被重視真係只是心魔 ...
絶對係

回覆樓主:

上年我都係等到8月23日,先有間直資打比我話後備有位,開心到好似中咗六合彩,所以未到最後都不要放棄,連埋個女都好開心,因為之前派咗第六志願

回覆樓主:

咁係你悲觀啫, 睇唔到xx嘅好處

lot888 發表於 24-3-13 18:38
會有,但唔多。協恩成績長期能保待,你真係當負責揀學生d老師流?其實過咗大抽獎之後嗰一浸後收offer真係要 ...

個人覺得協恩揀人收生係分票制,佢特定某些人或有某技能為target,成績好嘅當然也是分票制內佔大部份!但成績好總包含多樣個性,而一間學校亦唔應該亦唔可能得佢想要嘅性格,應該各樣人的個性及技能也有,才能百花斉放

如果遲收HYS offer嘅女生就可能影響佢成績,咁點解仲要收?唔通就係要佢個headcount填數?咁又叫最終冇收到offer嘅同學係咪連填headcount 嘅資格都冇?太令人情何以堪

所以我只係覺得,叻女太多,一間學校係收唔晒的,係有potential 的,在學術環境差唔多的學校,最終都會學有所成!

如果要放棄遲來的offer,只因offer根本唔係佢最愛

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊