用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地聖保祿中學(SPSS)面試
樓主: minnieevergreen
go

跑馬地聖保祿中學(SPSS)面試   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 24-3-18 00:14
明白,冇問題既,終點係一樣,加油

有能力讀得到,邊種學校都可以,入直私唔代表佢會成為狀元 (阿Q mode)

Woodstock801 發表於 24-3-18 00:21
有能力讀得到,邊種學校都可以,入直私唔代表佢會成為狀元 (阿Q mode)

呢個我一直都咁認為既,但好多人會想多一個學制嚟補底,亦無可厚非,但只要了解學位數量及可修讀科目就無問題喇!

PTL_L 發表於 24-3-18 00:40
呢個我一直都咁認為既,但好多人會想多一個學制嚟補底,亦無可厚非,但只要了解學位數量及可修讀科目就無 ...

因為我哋亦都冇打算出國讀書,所以我哋範圍細好多,亦比其他家長少vs的煩惱,而家我要開始認識高中選科同本地升學的資料了

rabbittwin 發表於 24-3-17 23:46

上年知有女同學級五內有報,但佢話無交book report,學 ...
聽聞上年學校改咗報名system, application form 同埋book reports 要捆綁一齊submit! 可唔可以唔交reports 都 submit到application form, 要待近2年有報SPCS 的升中家長分享。
不過就算過到骨有1st in 安排,book reports 基本必問,咁點搞?同埋係咪有去interview 呢?

Woodstock801 發表於 24-3-18 00:21
同意!冇睇這個post太貼,但都留意到到網友來自兩兆級頭。我往東九龍,知道兆強係沒直屬中學非龍校的強津小,考到級前,好叻女!加油

事實直資/官津都係咁讀,去到公開試,個個都係要出力讀才有好成績,係邊間邊個學制都一樣。

lot888 發表於 24-3-17 23:27
唔想做book report。玩吓啫,唔好嬲。
你講得啱喎..

minnieevergreen 發表於 24-3-17 23:59
呢個真係我其中一個原因。
機會唔大﹐仲要做book report﹐自問無心力做咁多
...
同類...

bettyay 發表於 24-3-18 07:28
聽聞上年學校改咗報名system, application form 同埋book reports 要捆綁一齊submit! 可唔可以唔交reports  ...

書。有厚薄之分,出力度可以不同~

bettyay 發表於 24-3-17 23:35
之前聽唔少有報其他女直,但冇報SPCS 的!真係尼個原因喎!
可能明年SPCS都唔駛叫申請者做book reports, 始終而家chatGPT/COPILOT做summary好方便, 可能小朋友仲用得叻過大人

minnieevergreen 發表於 24-3-17 23:59
呢個真係我其中一個原因。
機會唔大﹐仲要做book report﹐自問無心力做咁多
...

2個女個份,中文用返小學每年暑假要做個份。英文先自己做。
依家睇返兩個女嗰份英文book report都流流地,唔係真係要好勁英文。 佢哋嗰啲係冇畀人修改過自己做完就交

minichong28 發表於 24-3-18 10:18
可能明年SPCS都唔駛叫申請者做book reports, 始終而家chatGPT/COPILOT做summary好方便, 可能小朋友仲用得叻 ...
莫講話gpt! 所謂學生寫,九成都有老師/家長睇過/改過!有啲甚至家長出手寫都聽過!老師又點會唔知!我估始終係學校傳統收生要求!未必一時三刻會改!面試對答其實都會睇到學生料子,甚或知道reports係咪學生寫。

當然有唔少家長仍然明白灌輸正確價值觀——book reports由阿女自己寫。

kirstyau 發表於 24-3-18 10:25

2個女個份,中文用返小學每年暑假要做個份。英文 ...
老師知道小六生的大概程度,真係唔使好勁英文!老師也會睇閱書感受/反思

bettyay 發表於 24-3-18 11:17
老師知道小六生的大概程度,真係唔使好勁英文!老師也會睇閱書感受/反思

所以2nd in 喺出面即刻寫完 再返入去畀校長睇個篇我都冇眼睇 喺側邊只提阿妹唔該check grammar。
校長審視份英文嗰一分鐘尤如過咗半世紀。

kirstyau 發表於 24-3-18 11:34
所以2nd in 喺出面即刻寫完 再返入去畀校長睇個篇我都冇眼睇  喺側邊只提阿妹唔該check grammar。
...
一試便知龍與鳳

原來咁多家長對book report有想法,咁就講多小小。先唔講個report係亞囡做,或係親子又或係家庭活動。但取材又係一個考慮,中文科,人哋寫西遊記,三國,文化味重D寫魯迅,冰心散文集,如自己小朋友打机多個睇書,就算成績好都寫唔落手,唔通真係寫亞囡睇得最多嘅狗狗福爾摩斯。英文方面,其他人寫harry potter3,4 集,最小都Roald Dahl,你又好難寫keeper 落去。家長話寫咗先,報名後面試前悪補,你真係有時間?你亞囡要上補習班,面试班,狂做練習谷呈三,預備其他直資及自行。最後最後你抱著志在參與心態去面試。所以要報SPCS真係要早早準備,這可能亦係學校俾家長亞囡一個誠意嘅考驗。

PC9394    發表於 24-3-18 13:20

kirstyau 發表於 24-3-18 10:25

2個女個份,中文用返小學每年暑假要做個份。英文 ...

弊在學校佢咁多年來﹐從來無做過一樣叫"BOOK REPORT"野
我要由頭教佢大約內容寫乜﹐
寫完再幫佢睇下執少少﹐諗起都頭痛﹐自己係雙職母親﹐時間好有限﹐又唔係特別心儀﹐就放棄了。
如果你要我自己寫﹐可能係最快﹐
但我唔Prefer咁做。學校係佢考﹐無理由佢連基本參與都唔使﹐而且一面試人地一問就會知﹐制唔過。

minnieevergreen 發表於 24-3-18 15:31
弊在學校佢咁多年來﹐從來無做過一樣叫"BOOK REPORT"野
我要由頭教佢大約內容寫乜﹐
寫完再幫佢 ...

我哋都係中文科有暑期功課 指定書閱讀報告, 西遊記三國(四五年級各一) 所以如果同小學,可能好多一樣書。
英文書好似學校都冇做,自己攪掂, 前提有睇開英文書唔使額外時間去睇。

lot888 發表於 24-3-18 13:11
原來咁多家長對book report有想法,咁就講多小小。先唔講個report係亞囡做,或係親子又或係家庭活動。但取 ...

Roald Dahl,我估,唔夠力,SPCS係英小,RD初小應該已經開始睇~

mcl233 發表於 24-3-18 17:13
Roald Dahl,我估,唔夠力,SPCS係英小,RD初小應該已經開始睇~
阿女當年係Jacqueline Wilson/ 君比/卓瑩。
最有印象因為2本英文書同一個作者,老師問點解2本書都揀JW? 作者寫作風格如何?仲睇過邊本?如果唔睇開,未必答到

有一年阿女負責帶校內生走interview room, 望到下佢哋啲reports, 感覺係英文用字超強,中文正常部份有進步空間。

之前亦聽聞book reports 小學部同校外生的字數同要求是不同的。近年是否仍一樣則不肯定了。

mcl233 發表於 24-3-18 17:13

我大女交 HP+Roald Dahl,細女HP+wonder。
不過大女入2nd in冇in,唔知最後結果評論唔到。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊