用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 已DEL~~
樓主: minnieevergreen
go

已DEL~~   [複製鏈接]

回覆樓主:

https://youtu.be/rs5kuzm25a8?si=VluVo-UaBu4NNADZ

請問入面個女仔提到壓力好大是否指 SPSS?

回覆 minnieevergreen 的帖子

校風純樸,學習風氣濃,大部分同学喜歡阅讀。

SPSS少聽到有欺凌。

唔計地點同錢一定ssc最好

derbyeugene    發表於 24-2-24 22:16
eit2003    發表於 24-2-24 17:23

derbyeugene 發表於 24-2-24 01:56

SPSS少聽到有欺凌。
間間學校都會有欺凌

eit2003 發表於 24-2-24 17:23
間間學校都會有欺凌

我都明既﹐不過如果同學純品D ﹐機會少D咁解。
平日囡囡係小學社交能力都強既﹐不過升中始終唔同世界﹐多左考慮。

https://www.facebook.com/share/p ... qv/?mibextid=oFDknk

// 2024.02.24 赤柱聖士提反書院

好嘅教育係放手俾學生自己嚟

@ @ @

我去參加聖士提反書院文物徑的開放日,感受到咩係好嘅教育。

過去我見證過一啲學校嘅公開活動,formal 的程度會令人心生距離。校長和老師顯然喺幕後安排好一切,學生循規蹈矩到似乎受過公關訓練,感覺有如政府嘅 show。

我喺聖士提反嘅活動睇唔到依啲斧鑿痕跡。因為由講座到導賞成個流程,多數都係由學生夾手夾腳完成。影片拍得很土;司儀偶食螺絲;導賞略為稚拙,但我見到背後充滿誠意,多過由治及興嘅好處。學校沒有扼殺學生嘅自主,放手俾佢哋自己嚟。

鄺智文教授喺講座點名表揚一位學生司儀,佢發現香港戰役空間史研究計劃(reurl.cc/Z9qrKV)裡面嘅文獻有處細節,連主事嘅鄺教授都未為意。原來當年日軍攻略香港的地圖誤將聖士提反校舍標記為「兵營」,佐證到鄺教授的研究,日軍誤判英軍在赤柱屯駐重兵,於是也派大軍殺去赤柱,導致往後的屠殺。

嗰位司儀就係不善辭令,偶食螺絲的學生,但他為文物徑的奉獻卻絕對夠格。聖士提反示範到教育唔係首先標榜間學校有幾勁,而係盡力讓學生學有所成。我感受到學生真係有動力學習;有心為學校服務。

依間學校就係《填詞L》學生時代嘅取景場地,非常感激一位老師毫不見外開門帶我入去,聊草此文報答。//

gccky    發表於 24-2-25 11:34
heidya    發表於 24-2-25 11:28
derbyeugene    發表於 24-2-25 02:42

superbaby1108 發表於 24-2-23 18:50
https://youtu.be/rs5kuzm25a8?si=VluVo-UaBu4NNADZ

請問入面個女仔提到壓力好大是否指 SPSS?
罔上新聞,有好多SPSS

回覆 heidya 的帖子

家長小心,好多時有關學校報導,不限於spss,都是以偏概全,有些什至八成係老作或編者個人感覺及意見。

heidya 發表於 24-2-25 11:31
罔上新聞,有好多SPSS

(emoji)學生自殺,請警察驅趕畢業學生,全級重考某科 是新聞(應是事實非老作),至於起因是學校/老師/小朋友/家庭/朋友/學業/感情/校規 ….. 其他原因,而且壓力自殺似乎是一個香港社會問題… 赤提都有偷拍的負面新聞,當然不可以偏概全,要家長和小朋友衡量,分析再選擇最適合的學校。

lot888 發表於 24-2-25 14:38

家長小心,好多時有關學校報導,不限於spss,都是以偏概全,有些什至八成係老作或編者 ...

我都帶睇過新聞﹐大概了解SPSS既校風係會比較嚴﹐呢樣野我都同女女講過﹐佢既回應係:
[我自己乖既唔怕老師會鬧我。]

女女係學校係可以做到好乖巧果類型﹐我又唔擔心校風嚴﹐反而擔心有D學校好多比較同欺凌。

heidya    發表於 24-2-25 22:17

minnieevergreen 發表於 24-2-25 15:23
我都帶睇過新聞﹐大概了解SPSS既校風係會比較嚴﹐呢樣野我都同女女講過﹐佢既回應係:
[我自己乖既唔怕老師 ...

也是真的。SSC有機會有這問題和其他負評。

minnieevergreen 發表於 24-2-25 15:23

認同你所講,唔擔心學校過份嚴,因囡囡係乖巧之人,同樣地,可以套用於欺凌及比較問題。

偷拍單野算封得幾密,應該有好多勢力人士幫手,乖嘅當然SPSS 。。

mimwing 發表於 24-2-25 20:41
偷拍單野算封得幾密,應該有好多勢力人士幫手,乖嘅當然SPSS 。。

偷怕份份報紙都有講,而且學校回應正面,不似IS的新聞只有在讀生講報紙從來不提。自殺事件和重考事件SPSS的回應都可以接受。
兩間學校都好,選校真的需要根據小朋友和家長的期望而定。嚴謹/開放;勤力/思考;乖巧/主見;學業/全面,IB or not etc etc. …(上面各個點不是對立)。

lot888 發表於 24-2-25 14:38

家長小心,好多時有關學校報導,不限於spss,都是以偏概全,有些什至八成係老作或編者 ...
但係有跳樓喎!擔心影其他人的心理

回覆 RainyRice 的帖子

有啲見地

Bullying 凌辱事件經常有,親眼見過,學校找警方協助,再加上社工,其他輔導,低調處理左問題係受傷家長學生是否咁輕易接受校方的處理方式

heidya 發表於 24-2-25 22:20
Bullying 凌辱事件經常有,親眼見過,學校找警方協助,再加上社工,其他輔導,低調處理左問題係受傷家長學 ...

幫小朋友選校,不論升小升中還是插班,DSE/IB/GCSE,IS/LS…. 真是戰戰兢兢,希望為小朋友選擇在性格上和未來發展最適合的,又擔心選錯,考慮漏咗一啲重要資訊。有建設性的回應真的可以幫助家長從多角度思考,又或用家分享經驗作參考。

heidya    發表於 24-2-26 13:40

PuffyBobby 發表於 24-2-23 11:27
死喇, 點解我淨係諗, 做咩要阿女考咁多間學校, 仲要港島南北, 九龍東西都有   ...
咪係...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊