用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 已DEL~~
樓主: minnieevergreen
go

已DEL~~   [複製鏈接]

minnieevergreen 發表於 24-2-23 11:34
做人父母好擔心做錯決定影響小朋友一生
我自己其實最鍾意赤堤同傳統女校既
...

問下用家點睇,BTW, spss都未考自行面試?

PuffyBobby 發表於 24-2-23 11:27
死喇, 點解我淨係諗, 做咩要阿女考咁多間學校, 仲要港島南北, 九龍東西都有   ...

我地住鐵上面﹐揀既都係搭鐵或者一程巴士就到﹐
我地已經因為撞時間放棄左擂道同羅氏

一來想自己多D選擇﹐二來面試一次就經驗多一次。

gccky 發表於 24-2-23 11:36
問下用家點睇,BTW, spss都未考自行面試?

用家最愛係東九匯基﹐中左應該好難同佢傾﹐佢實入

SPSS未有消息既﹐但都諗埋先﹐老師話佢B1A﹐應該都有機會直入
但依家SMC收左張小六資料表﹐唔知會唔會機會打折了。

我地自二當時保守揀左ST.CAT﹐所以小朋友已經揀直接唔IN

minnieevergreen 發表於 24-2-23 11:38

SPSS未有消息既﹐但都諗埋先﹐老師話佢B1A﹐應該都有機 ...

唔明咩叫 ‘“SMC 收左張小六資料表,唔知會唔會機會打折”???

minnieevergreen 發表於 24-2-23 11:26
假設阿女係考DSE ﹐

係咪SMC 都唔錯??

SMC 2023年文憑試成績 #626
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49269688

SMC 2022年文憑試成績 #98
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49148940

SMC 2021年文憑試成績 #15
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3868973&pid=49126076

minnieevergreen 發表於 24-2-23 11:17
請問點解spss會放最後??

可能我鐘意多一個學制可選,這裡只有spss無IB/alevel。如果只考慮dse,spss也是一個不錯的選擇。

minnieevergreen 發表於 24-2-23 11:26
假設阿女係考DSE ﹐

係咪SMC 都唔錯??

視乎你自己評估你囡將來既可能,如果你係追求尖既成績,SMC未必可以滿足你,若你尋求比較多元既學習模式,咁選擇可以好唔同~

另外,DSE始終係本地考制,升學模式係比較簡單,備考資源亦比較充裕。另外既考制,簡單既說法係為左方便放洋,始終冇左中文既限制,部分人既想法係推高自己既成績,為入理想學科尋求更大/穩陣既機會。相對,若以入本地大學為目標,當然係DSE簡單直接,因為係近乎夠分必收~

mcl233 發表於 24-2-23 12:45
視乎你自己評估你囡將來既可能,如果你係追求尖既成績,SMC未必可以滿足你,若你尋求比較多元既學習模式, ...
你的意思是入咗smc就做唔成尖子?
如果註重成績,想做尖子,以上5校都可以滿足到你。主要考慮點是交通,學校教學模式,自己的升學計劃。

回覆 minnieevergreen 的帖子

其實支持你係匯基東九及跑祿做選擇 (如果都收的話);阿女或你都锺意,又近屋企dd。
BTW,有乜閃失,遠就遠d,SSC (反正大人小孩都鍾意)

SMC (唔熟不評價),優才放最後。

gccky 發表於 24-2-23 11:46
唔明咩叫 ‘“SMC 收左張小六資料表,唔知會唔會機會打折”???

因為跑祿in要出示小六資料表正本﹐
之前有人講﹐如果你已經比直資收左﹐跑祿就未必考慮你

minnieevergreen 發表於 24-2-23 14:05
因為跑祿in要出示小六資料表正本﹐
之前有人講﹐如果你已經比直資收左﹐跑祿就未必考慮你
...

oh 原來係咁,長知識     
不過另一方面諗,可能會加分?因為學校覺得你女叻先有直資註冊

Poyau 發表於 24-2-23 11:48
SMC 2023年文憑試成績 #626
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=387 ...

謝謝﹐我再研究一下。

73662710 發表於 24-2-23 13:19
如果註重成績,想做尖子,以上5校都可以滿足到你。主要考慮點是交通,學 ...

我自己成績當然注重﹐但當然開心同佢鍾意都係重要﹐盡量我係希望同佢有一個共識﹐
佢亦都唔係一個可以比我全權左右既小朋友
不過佢個人﹐傳統學校同新派學校都應該應付到

我估計DSE佢應付到既﹐本身佢都肯溫習同記性好好
所以暫時都係以DSE本地升學為主。

gccky 發表於 24-2-23 14:14
oh 原來係咁,長知識      
不過另一方面諗,可能會加分?因為學校覺得你女叻先 ...

只能咁樣同阿女講﹐
我又無理由為左INTERVIEW 高機會D而直接放棄一個OFFER

不過唔少家長都有流傳呢個說法﹐
就等我去驗證下先

derbyeugene 發表於 24-2-23 13:31

其實支持你係匯基東九及跑祿做選擇 (如果都收的話);阿女或你都锺意,又近屋 ...

似乎好多家長對優才中學部既評價都一般?

73662710 發表於 24-2-23 13:19
如果註重成績,想做尖子,以上5校都可以滿足到你。主要考慮點是交通,學 ...

唔好屢次做我代言人好嗎?~

不是覺得優才一般!
只是我不能客觀評價優才 (唯一自己覺得佢地IB位太少,2023只有19人考) 及SMC,没有太多了解,只知都係好学校。
SPSS 有幾位親人係前畢業生,所以有些了解;匯基東九今年自己有了解過,亦有朋友女兒在讀,覺得係很好的学校,今年報了但1月阿仔收到目標offer就email通知学校唔去in (因為太多人竞爭)。

derbyeugene 發表於 24-2-23 15:35

不是覺得優才一般!

請問SPSS的校風如何?
我好欣賞傳統學校既讀書風氣﹐但有少少擔心多唔多欺凌風氣﹐會唔會唔係小學部升上去好難融入相處。

minnieevergreen 發表於 24-2-23 17:33
請問SPSS的校風如何?
我好欣賞傳統學校既讀書風氣﹐但有少少擔心多唔多欺凌風氣﹐會唔會唔係小學部升上去 ...
SPSS係一間極好嘅傳統女校,學生出名乖巧,成績又好。至於融合問題,其實都係因人而異,如果個小朋友唔容易同人相處嘅,個性比較怕羞,讀男女校一樣融入唔到。

minnieevergreen 發表於 24-2-23 11:38

SPSS未有消息既﹐但都諗埋先﹐老師話佢B1A﹐應該都有機 ...

尊重用家, 始終書係佢讀, 其實全部都係不錯中學, 否則都唔會去報考,既然囡囡心中已經有排序,有offer就去馬!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊