用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 已DEL~~
樓主: minnieevergreen
go

已DEL~~   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 24-2-28 16:02
CWB 站波斯富街打叮叮...好快到

我上次去交表﹐覺得行過去其實都好快﹐朝早成班人行好鬼快到﹐唔會覺得遠。

minnieevergreen 發表於 24-2-27 14:38
其實佢一開始就講明考到GH﹐如果匯基收佢都唔讀我都講明如果佢最後咁揀會尊重佢﹐
所以我地都無咩HARD FEEL ...

我女見咗幾間見完最開心就係匯基, 斷估响匯基讀應該幾開心吓... 讀書係佢哋讀, 盡量比佢哋自己揀絕對啱, 支持! 等你匯基offer嘅好消息!

minnieevergreen 發表於 24-2-28 17:30
是呀﹐其實都不乏有人棄名校入去

名校唔係人人適合讀
我都認識升小時放棄GH而去播道
我自己一直參與孩子既家教會活動,認識好多家長
不同成績既小朋友,家長類型都不同

JenSS 發表於 24-2-28 17:54
我女見咗幾間見完最開心就係匯基, 斷估响匯基讀應該幾開心吓... 讀書係佢哋讀, 盡量比佢哋自己揀絕對啱,  ...
唔好話佢﹐我聽完講座、家長座談之後﹐我都覺得學校開心。我最Impressed係去開放日果陣﹐感覺到學生們係有歸屬感﹐佢地好落力介紹自己間學校比大家﹐好想人地欣賞佢間學校。我去過幾間開放日﹐接觸唔同既學生﹐果種熱誠唔係間間有。

minnieevergreen 發表於 24-2-28 17:30
我上次去交表﹐覺得行過去其實都好快﹐朝早成班人行好鬼快到﹐唔會覺得遠。
...

最煩係係地底捐來捐去,上左地面就一天光晒~

mcl233 發表於 24-2-28 20:12
最煩係係地底捐來捐去,上左地面就一天光晒~
打風落雨會麻煩少少囉。

liverpool2023 發表於 24-2-28 19:09
名校唔係人人適合讀
我都認識升小時放棄GH而去播道
我自己一直參與孩子既家教會活動,認識好多家長
依家不停15、16剛剛女女話,小學老師通知佢,中基已經搵過學校確實佢成績for獎學金。
中基都係好學校,真係好難揀

minnieevergreen 發表於 24-2-28 23:33
依家不停15、16剛剛女女話,小學老師通知佢,中基已經搵過學校確實佢成績for獎學金。
中基都係好學校,真係 ...

乜你哋咁花心架?好彩你哋鐘意既野,成日唔同咁

minnieevergreen 發表於 24-2-28 23:33
中基都係好學校,真係 ...

中基有獎學金offer比中一生?

liverpool2023 發表於 24-2-29 00:21
乜你哋咁花心架?好彩你哋鐘意既野,成日唔同咁

理論上UCCKE係最心水呢樣野佢無變,
但其他就不斷來回思考中…

參觀果陣佢有去中基
的確係好多設施好吸引佢 。
所以一聽到老師咁講,佢又開始諗

但兩間學校係DSE成績似乎仲有D距離…

或者當初我有少少低估左阿女實力,
無諗過有得揀,當初係覺得有一間收已經功德圓滿,點知比我想像中順利,反而亂左方寸。

fanfan411 發表於 24-2-29 00:27
中基有獎學金offer比中一生?

申請時可以申請埋
成績要係頭5定10%內就有機會有
可以頭三年免費

minnieevergreen 發表於 24-2-29 01:02

我一早都話唔係你以為咁難啦!
但問題是我見到你喜好不斷變

你初話喜歡SMC,SSC既英文語境

之後話鐘意匯基既氣氛(唔喜歡GH),咁我會認為匯基中基係同一類
最奇怪係你之竟然話鐘意跑祿既名校氣質

如果鐘意名校氣質,根本就唔會唔鐘意GH/SSC
亦唔會鐘意中基匯基SMC

假設你係鐘意英文+名校,又唔喜歡GH咁進取(啲人咁強)
咁只有SSC適合你

HK-MAN    發表於 24-2-29 08:34

回覆 liverpool2023 的帖子

完全同意,感到家長完全唔知想要乜/乜都想要。根本天南地北都要個女去面試已夠怪異,當試水溫但prefer邊間總會有個諗法,但佢完全冇。無啦啦有間此po標題冇問嘅中基走左出來(即應該不是心儀啦),話有獎學金又心郁。你回得好客氣,俾我會話間間都好,建議佢‘’影分身‘’讀晒咁多間

此case託賴阿女係有諗法,咁都應該唔洗太擔心,希望最終阿女不會被三心兩意的家長影響,揀到岩自己的中學。

PuffyBobby    發表於 24-2-29 09:56
HK-MAN    發表於 24-2-29 08:37

liverpool2023 發表於 24-2-29 08:01

我一早都話唔係你以為咁難啦!
超認同你所講....

tigamama 發表於 24-2-29 08:12
回覆 liverpool2023 的帖子

完全同意,感到家長完全唔知想要乜/乜都想要。根本天南地北都要個女去面試已 ...
只可以話一樣米養百樣人...

minnieevergreen 發表於 24-2-22 19:28
如題﹐
如果大家同時有呢五間學校既offer﹐
唔計算車程的話﹐

其實根據一開始posting女/媽媽的排名,似乎女已經決定了,非常鍾意匯基,但(媽媽)內心比較喜歡SSC/SPSS傳統名校,唔捨得放手。所以SMC,GT已經可以out…. 中基1C吸引應該是因為獎學金,如是因為價錢便不用考慮SSC;如是不介意banding希望到一間banding ok但會欣賞女又讀得輕鬆點的學校,感覺中基匯基分別不太大。
小朋友升小的時候我都篩選剩兩間,不捨得放手,但先生迫我決定(笑)。我做了一個表將每一個考慮因素根據重要性,列出來,寫出對每一間學校每個因素的評價,忽然間決定便變得清晰、原因便變得清楚,雖然現在回想都很掛念放了那間學校…但有很清晰的原因知道為什麼選了最後這間,便不要忘記初衷。
匯基 SSC…都非常好,你女好叻,可以有幸福的煩惱,你女那麼有見解可以做到決定。選任何一間都會讀得開心讀得好好。這個thread很好睇,獲益良多,謝謝,加油

赤堤>匯基, 其他可以Out

其实幾間成績, hkpapa 既rating 都係差唔多.

講历史名气alimin ---> SSC
講平d, 可留返d錢學其它野 ---> SPSS
講开心/包容/少d压力 ---> UCCKE/SMC (GT唔太清楚)
...

重有好多criteria可以自己weight下.

Good Luck!

minnieevergreen 發表於 24-2-29 01:02
女校唔知,上年聽左中學講座/去左開放日,UCCKE的確幾吸引。Band 1生,唔太想入top Band 1又住東九龍,唔介意畀錢,係唔錯選擇。如果係基督徒,就更加想入

twhkleung    發表於 24-2-29 11:15

RainyRice 發表於 24-2-29 08:41

其實根據一開始posting女/媽媽的排名,似乎女已經決定了 ...

哈哈﹐你都講中一半了。
女女的確係匯基為首﹐呢個係好firm。
我係覺得﹐考到匯基已經是十分幸運﹐如果匯基vs SPSS﹐在BANDING其實爭唔遠下﹐阿女點揀都得﹐除非佢自己揀左SSC/SPSS。

至於SSC﹐最初我地係完全係長見識心態﹐參觀左女女覺得好靚﹐而我被學生果種好從容既氣質吸引左(學校真係靚到痴左線)。

SMC/中基/NPL/GT係我地都有考既學校
GT 最大因素只是近﹐搭一個站/步行20分鐘已到。但2ND IN後﹐女女已經唔太考慮了。

SMC本來都係陪跑心態﹐所以無去學校參觀﹐認識唔太多﹐只知道英文好好﹐女女則從INTERVIEW兩次之中﹐對學校好感大增﹐佢話係咁多個interview最愉快既。後黎咁快有offer﹐我地真係喜出望外。

中基則是女女本來好鍾意既學校。(最初同佢set目標﹐我地只係覺得中基收左已經開心﹐唔會抽獎﹐參觀後女女對佢既設施好感興趣﹐老師亦好好﹐所以依家今早再收offer心大心細﹚袋住SMC定改袋中基好。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊