用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望or赤提
發新帖回覆
樓主: gccky
go

德望or赤提   [複製鏈接]

hollyword888 發表於 24-2-15 12:06
德望近兩屆畢業的學生還是老校長時期招進來的學生,那時候估有50%外來的b1a生;現在的校長招生政策幾乎100 ...

德小的學生成績一向不比外校進來的學生差,就是高層發覺到這一點,既然與其他學生的程度不相伯仲,倒不如收翻多啲親生女,而且德中從來都不只收50%德小生,近十年一路都有收接近70%,這幾年更多,家長們,記得用家的意見才可信,其他人就說的都只是聽說聽說吧!
而且DSE 成績還只說生源?任你小學是B1A 學生去到中學讀六年都是由中學栽培出來的,6年後考到狀元原來不是原校生- 成就入讀那間小學數 ,有點兒那個吧。

gccky 發表於 24-2-14 11:02
先祝各位新年快樂,身體健康!

不計地點,大家點揀?感謝

德望平民直資,DSE 成績唔錯,畢業生都唔失禮,如果唔介意女校比我會選德望,不過住港島返學又真係幾遠

gccky 發表於 24-2-16 11:48
而家放棄是但一間都唔捨得,不過始終都要決定,唔想拖學校和下一位有緣人! good luck (emoji)(emoji)
...
兩間都好, 是但揀一間好好去讀, 女女加油

PTL_L 發表於 24-2-16 14:44
好中肯,讚同時你又講到我兩個小朋友學校既歸屬感上嘅差別,亦係單性男女校我暫時睇到old boy old gi ...

可不可以是係個別例子,我見我女啲師姐都好愛學校成日返嚟幫啲學生,我女嗰啲都係成日去幼稚園小學教啲師妹

回覆樓主:

德望畢業嘅好多返去德望教書就真(emoji)

DenWenMa 發表於 24-2-16 16:15
咁我都識人係咁 所以咪話更加少接觸到異性。。。

題外話,即使以職業黎講,GHS 也非首選,官津啲 ...
唔會呵..補習社都大把男仔啦..同埋好多join school 活動, 呀女仲成日去男校meeting, Paul boy 仔都有來一齊練歌
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊