用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中三選科bafs+chem+m1
發新帖回覆
go

中三選科bafs+chem+m1 [複製鏈接]

請問呢個組合會唔會讀得好辛苦,科科都要花好多時間?

而家中三,chem, 數,bafs都有9x分,band 1b學校

謝謝
   1    0    0    0

crystalli2009 發表於 24-2-2 18:07

而家中三,chem, 數,bafs都有9x分,band 1b學校
“數” 是必修科。

"讀得好辛苦,科科都要花好多時間"------- 請問如要拿好成績,咁樣有何問題呢?

2jkidsfather 發表於 24-2-2 18:14
“數” 是必修科。

因為m1都係數學

暫時知道chem會係最花時間的一科,唔知bafs同m1係咪同樣情況

crystalli2009 發表於 24-2-2 18:07

如3科都想有星, 3科都係要花好多時間。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-2-3 12:32
如3科都想有星, 3科都係要花好多時間。

請問有無其他邊一科會相對花較少時間?

crystalli2009 發表於 24-2-3 12:38

好難一概而論, 每人強弱項唔同, 領悟力唔同, 有人覺得chem好難明, 亦有人覺得好易, 有人覺得bafs + -數小菜一碟, 亦有人覺得好煩要好細心做……
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

crystalli2009 發表於 24-2-3 12:38

BAFS → Phy ?
M1 → M2 ?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊