用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教QC同埋spcc interview
樓主: FlyingMM
go

請教QC同埋spcc interview   [複製鏈接]

簡單啲來講 發表於 24-3-5 13:30
睇你哋學校往年有幾多入spcc,如果只得一個或冇,咁就去QC,如果有兩個甚至更多就去spcc面。OS條隊結果已 ...

級一同級二特質得獎相似,但級一係女仔(OS offer到手)級二係男仔,點睇?

PTL_L 發表於 24-3-5 14:34
想請問吓,你覺得係家長培養到呢啲咁叻嘅小朋友出嚟定係學校培養?

有網友post出嚟:
”只需要一筆可觀捐款便可免面試直入。”- 我反而有兴趣知道银码大约多少?7位数?我国地大物博,大把人有实力排队捐钱wo.

回覆 PTL_L 的帖子

入面有d内容係離譜到不合常理,而且仲講乜野捐款直入呢d out晒嘅操作,你估英美咩,0分重作啦!

呢d專頁真係要報國安啊

FlyingMM 發表於 24-3-5 15:15
級一同級二特質得獎相似,但級一係女仔(OS offer到手)級二係男仔,點睇?
...

睇女仔OS有offer,你哋一線應該算幾好嘅。睇你幾鐘意SPCC啦,鐘意就值得搏。

derbyeugene 發表於 24-3-5 15:27

入面有d内容係離譜到不合常理,而且仲講乜野捐款直入呢d out晒嘅操作,你估英美咩,0分 ...
就係想知多啲,聽多啲!

回覆 猴子爸 的帖子

你真係信㗎?

想請問吓,你覺得係家長培養到呢啲咁叻嘅小朋友出嚟定係學校培養?

有網友post出嚟:

風穴來風 !

derbyeugene 發表於 24-3-5 15:34
回覆 猴子爸 的帖子

你真係信㗎?
有时,真的不是全真,假的亦不是全假啦。捐钱,求其面试,收。 有什么奇怪?全世界都有这样的操作啦。
如果你那间学校没有,只是真正有钱人看不上而已啦。
问题是捐多少钱,看什么家庭背景,有多少这样的名额而已啦。

回覆 猴子爸 的帖子

利益問題度度都有,但問中講嘅係針對一個地方一些人,什么乜太乜太,9up當分化,咁都信嘅内容真係「你講得啱,我同意你了。」

有網友post出嚟:

一個各方面都出色嘅小朋友,我諗應該係本身資質優厚,學校的配套資源足夠,父母又積極配合,栽培,小朋友又受教。
各方面都有,才能成就啩。
至於乜太情況,我不清楚來龍去脈,未能解答

家校合作

Nbranson 發表於 24-2-1 16:34
尊重spcc.... 我個姪女住屯門屋邨父母都係普通收入人士,spcc 見完真係會收,唔係好似旺角太子間男校咁睇下 ...

根本睇唔到你坐咩車

anyway, 我朋友仔小一入 DB,入左之後申請減免,一直交1000學費左右,佢本來都有諗過會唔會影響細佬入讀機會

但完全冇影響,細佬好順利入左,都係交1000蚊學費左右

哥哥無體藝,成績中等

劉仔仔 發表於 24-2-1 14:35
我又唔係咁睇
我覺得小朋友都唔係淨係只有讀書,學校童軍又去露營,禮拜六又去玩定向,有時又有天文觀星, ...

我都同意 男孩子又讀書又運動又活動已經好開心 好好

唔使一定下下出學界先叫運動

qc 仔以前識好多,又玩得又讀得,畢左業咁多年仲係咁團結....

mirror 既隊名都係因為魯庭暉當年QC 學生會對手既內閣叫 mirror , 佢地當年都係一個熱血的故事

Vana 發表於 24-3-5 18:39
我都同意  男孩子又讀書又運動又活動已經好開心 好好

某程度,同意你所講,唔洗下下學界先叫運動,不過學界運動係可以令到全校師生都團結,氣氛並唔係玩下運動就感受到!不過唔洗比較,各施其職,津校有津校存在嘅價值,直資亦有直資存在嘅價值。讀書氣氛重既學校同全人學校亦有存在價值,只係自己小朋友起自己學校可以有幾高參與率就有幾多歸屬感,就算小朋友運動細胞欠奉,但因為學校氛圍之下,自不然就會感到熱血,呢種氛圍係可以影響埋家長,因為中學喇,仲有機會參與小朋友嘅學校生活係好難得,不過只可遠觀而不可近望

Vana 發表於 24-3-5 18:39
我都同意  男孩子又讀書又運動又活動已經好開心 好好

睇黎你都是那個年代的QC boy,當年有幸見到,印像中mirror個logo都係對手內閣的logo,而好不幸黨魁英年早逝,故以mirror紀念他

回覆 Kenji0105 的帖子

英年早逝真是令人婉惜!

QC作為男校,但田徑以及足球籃球這類運動成績處於D2-3水平且落後於很多男女校,可以看出其學生的類型基本上是學習型。其實無可厚非,取決於家長與仔對自己的定位如何。

swh2020 發表於 24-3-5 20:44

QC作為男校,但田徑以及足球籃球這類運動成績處於D2-3水平且落後於很多男女校,可以看 ...
認同,最緊要小朋友同自己都覺得滿意就ok喇!

Kenji0105 發表於 24-3-5 19:52
睇黎你都是那個年代的QC boy,當年有幸見到,印像中mirror個logo都係對手內閣的logo,而好不幸黨魁英年早逝 ...

只係當年認識好多QC 仔,而英年早逝個位更係多年朋友,見證佢地兄弟情... 後期係醫院佢地多位同窗更加輪值照顧,好令人動容

就係眼見我認識既全部都係讀得又非常玩得,好多仲好talk 得又轉數快,上述個位更加可以話係天才......... 有感而發好似同而家大家口中既 qc 仔有點書呆子對接不上

唔通而家唔同哂?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊