用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。 ...
樓主: jiljill
go

學校預留學位/優先取錄特異功能人士,是本末倒置。   [複製鏈接]

ucw 發表於 24-1-18 11:04
回覆 猴子爸 的帖子

協恩又有嘢解唔通。同協小斷保證位,百幾個位公開收生,想砌贏女霸王 (呢兩年玩鬥早出 ...
似乎这里有一个误区,为什么认定他是因为“深深不忿”才设立这个帖呢? 

jiljill 發表於 24-1-18 11:14
喂喂喂,你好似開啟 leading 模式,想引導迷途羔羊喎。次次一講你政府立場就搞呢啲,你唔係咁小氣㗎  :wah ...
我的政治立场就是要尊重,要融和,共赢创富。有什么不好说的呢?一味刺激群众,是去不了100页的。始终都要有些实质的讨论。

Ocwc 發表於 24-1-18 11:26
睇完個post再一次加強自己睇法:
從來不喜歡睇辯論,為拗頸而拗頸,又或者為取勝而拗頸. 結果人性醜面出曬嚟. ...
这样就有点儿偏激了。问题不是“辩论“,而是“取胜(好胜)”。只要“好胜”,做什么都可以很危险的。

jiljill 發表於 24-1-18 11:37
去 100 頁不是我的原意呀
似乎已经是圈中人的共同意愿。

jiljill 發表於 24-1-18 11:43
好好,既然你咁講,咁我盡量刺激下 adriantai 同 Ppp。
是Rpp, 不是Ppp. 你好像每次都写错。see, 又多一个留言了。

jiljill 發表於 24-1-18 12:55
我立場一路都冇變喎, 學校應該按成績收學生。如果 特異功能 人士成績好,點解啲dgs唔收?
...
[size=15.104px]“楊文蔚出身基層,6歲時嗰陣因為阿爸阿媽離婚而同細佬跟阿嫲住。佢中學讀[size=15.104px]樂善堂楊葛小琳中學[size=15.104px],初頭玩短跑同打排球,因為體育先生發現佢彈跳力好,所以搵佢入跳高校隊,之後重因為跳高好叻,中五就轉校到[size=15.104px]拔萃女書院[size=15.104px],但係因英文成績唔好而要重讀中三。2012年佢最後一年代表拔萃女書院參加跳高公開賽,最後憑1米66成績攞學界冠軍,但打破唔到佢嗰時個人紀錄1米70。之後佢喺2014年升讀[size=15.104px]香港大學[size=15.104px]工商管理學系,主修[size=15.104px]市場學[size=15.104px]。“

[size=15.104px]回到女拔收生的时间点,你反不反对收[size=15.104px]楊文蔚? 

jiljill 發表於 24-1-18 13:15
好難直接回答你,因為文章冇講佢以咩成績入dgs;亦冇講佢有冇考會考/高考;如果,佢以咩成績畢業。我覺得 ...
中五转校,到女拔要重读中三,摆到明就是成绩不达女拔的中五标准啦。正正就是“特异功能但成绩不够好”的学生,赞成收?还是不赞成收?

jiljill 發表於 24-1-18 13:20
佢以咩成績畢業?如果都係差,佢就只係一個工具人。學校攞咗佢嘅獎牌,佢攞咗學校嘅光環,成件事唔係教育 ...
“為了生活,她在Instagram開設網上服裝店。「中三轉校,中四開始補英文,然後數學,中六為了DSE,全部科目都有補,補習對我來說是有用的,特別數學,本來30多分,補完70多分,當然要繼續補。但是補習費不便宜,所以要開網店賺錢,都幾好玩。媽媽在內地做生意,貨源由媽媽提供或者在淘寶買,返內地見媽媽時,就會一車二車拖回香港。」“

相信她读书都是主要靠自己。

dougts 發表於 24-1-20 12:38
睇左超過100 頁,有以下大膽的猜測:
1) 樓主是女士,因為她會用「傻蛋」這些親暱而又可愛的字眼:
2)樓 ...

「樓主是女士,因為她會用「傻蛋」這些親暱而又可愛的字眼:」
男人同女人嘅視角真係唔一様。
我見到呢個「儍蛋」,直覺係佢係男人,因為喺EK唔可以寫粗口,所以用個「蛋」字代替。

jiljill 發表於 24-1-20 15:51
dougts 是女性?

但就咁睇文筆又唔似係。

jiljill 發表於 24-1-29 16:05
收「名人」可以理解,學校久不久要籌款起乜起乜(例如 GHS 起新教學大樓,SPCS 起創客空間),單靠屋村窮 L ...
可惜通常都是这些你所谓的“屋村窮 L 學校“才只是以学术为上,它们才真正符合你的心意。那些“名人”喜欢的学校,大多数都是很多搞作,又读书又运动又音乐都要争奖的,这样看来,可能你的视野和这些窮 L 差不多? 讲笑jie

jiljill 發表於 24-1-29 18:22
什麼差不多,我本身就是一名窮 L

就算你係,都係一名當年會考及A Level成績優異,港大畢業,事業有成,有女讀名校嘅窮L啦。

jiljill 發表於 24-1-30 11:39
都話數間名大學囉,係飽讀詩書嘅窮書生/才女(依然 remain gender neutral)  
...
其实在EK, 认自己是男还是女,有什么大分别?

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
天外之人 發表於 24-5-7 10:55
呢D唔係揀,而係無得好揀,你所喜愛既運動,衹可以留在業餘玩樂輕鬆情況下去玩,正正適合學校內那些體育,唔同那 ...
其实体艺中学当初的成立是否可以满足你所说的目的?只是它要维持做一间英中,成绩不可以差,运动也要好,搞到现在两头不到岸。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊