用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 YWGS自1, BPS vs SSGC 做自2
樓主: Siusammama
go

YWGS自1, BPS vs SSGC 做自2   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 24-1-8 13:40
”南區某傳統名校”- 你跟指名道姓的分别不大

心存厚道唔開名。

以前覺得呢間學校嘅學生家庭背景唔錯,依家隔住個mon都感覺到佢哋好「市井」。

jiljill 發表於 24-1-8 13:37
咁我又唔同意,我覺得「一般而言」讀書越多/叻嘅人品格應該越好。

之前一直唔太明白,點解南區某傳統名校 ...

你確定人家係某校家長 ?

adriantai 發表於 24-1-8 13:44
咁應該係家長影響大於讀書

學生嘅品行肯定同家長有關,好多小朋友都係不知不覺間模仿家長嘅價值觀、言行同處事方法。所以如果你見到啲靚仔夠膽入女廁偷拍,你都可以想像佢哋嘅父母係咩人。

adriantai 發表於 24-1-8 13:46
你確定人家係某校家長 ?

唔係家長又點會咁大反應呀,直頭想食咗人咁嘅款。

jiljill 發表於 24-1-8 13:48
學生嘅品行肯定同家長有關,好多小朋友都係不知不覺間模仿家長嘅價值觀、言行同處事方法。所以如果你見到 ...

咁又未必,可能受朋友影響,或者家長管得太嚴嘅反效果

jiljill 發表於 24-1-8 13:49
唔係家長又點會咁大反應呀,直頭想食咗人咁嘅款。

可能,但係唔係必定
如果咁樣入錯某校數,真正家長好無辜

jiljill 發表於 24-1-8 13:48
學生嘅品行肯定同家長有關,好多小朋友都係不知不覺間模仿家長嘅價值觀、言行同處事方法。所以如果你見到 ...

路過!同意家庭對孩子成長有好大影響,但係千萬不要睇少青春期朋輩影響可嘅威力!

adriantai 發表於 24-1-8 13:52
咁又未必,可能受朋友影響,或者家長管得太嚴嘅反效果

細個(10 歲前)受父母影響,雖然之後會受朋輩影響,但父母個套價值觀始終會埋藏係潛意識上。

Note: 如果小朋友崇拜父母影響更大

adriantai 發表於 24-1-8 13:54
可能,但係唔係必定
如果咁樣入錯某校數,真正家長好無辜

就算唔係全部,某幾個明顯係啦。

Siusammama 發表於 24-1-8 08:52
灣仔區女級5內,小朋友心儀英華,但真心暫時沒有preference自2係邊間,請教各位前輩或喺學習氣氛、成績、關 ...

BPS/聖提女/英華女2023年主科5+ #7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3879089&pid=49279065

BPS/聖提女/英華女2023年中一學額 #20
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3879089&pid=49279736

bettyay 發表於 24-1-8 13:55
路過!同意家庭對孩子成長有好大影響,但係千萬不要睇少青春期朋輩影響可嘅威力! ...

粗略咁講

小學受父母影響大
中學之後就同學同朋友

不過早期影響係好深遠嘅,朋友影響好多時只係為咗「投其所好」,本質未必係咁。

jiljill 發表於 24-1-8 14:02
粗略咁講

小學受父母影響大
但行為上嘅就係好多時都係「一時衝動」而發生,你所提的行為就是其中例子,但外人唔知就可能入晒父母數!個底花咗就更分分鐘影響深遠。
所以親子關係好重要,尤其教他們凡事三思,切忌衝動。

catf2 發表於 24-1-8 12:39
開放日見到又真係好乖, 我女D自由風就受不了, SORRY 呀講了不是太出眾可能朋支女兒的申訴影響我印象, 我收 ...

bettyay 發表於 24-1-8 14:07
但行為上嘅就係好多時都係「一時衝動」而發生,你所提的行為就是其中例子,但外人唔知就可能入晒父母數!個 ...

問題係小朋友聽唔聽父母講。

好多時啲人唔明點解小朋友唔聽自己講,其實係因為佢哋唔相信你。所以你講東,佢向西,因為佢唔相信你。

所以我從來唔 make empty promise,應承過佢哋嘅野無論幾困難幾麻煩都一定兌現,仲要係盡快兌現。例子係佢攞完成績表我即定機票一家人去某處停一日,做完佢想做嘅事情即刻返香港。

另一樣就係唔好「待己寬待人嚴」。你教佢讀書,但你自己讀書唔成,甚至連學位都無,你叫佢點信你?我同我小朋友講,我細個無資源,你哋乜都有。我只要求你哋做到我一半,唔過份呀,係咪?

回覆樓主:

所以佢哋從來唔敢抱怨有幾辛苦、有幾難,因為我知,我經歷過。我比足夠支援你去衝,只要求你到達一個合理嘅高度。我做得到,我相信佢哋都得。

jiljill 發表於 24-1-8 14:25
問題係小朋友聽唔聽父母講。

好多時啲人唔明點解小朋友唔聽自己講,其實係因為佢哋唔相信你。所以你講東 ...
我會同我小朋友段時間計,當佢哋扭計唔想溫書、補習時,我會同佢哋講一日24小時,食瞓都用12小時左右,返學8小時左右加2小時溫習(仲要唔係日日喎)、做功課,其餘2小時都係自由/放空/交通時間,其實真正學習時間只有10小時左右,其他用咗14小時食玩瞓,所以我只係要求佢起做功課時段(嗰2小時)快手、做好同認真,一啲都唔過分啦!

PTL_L 發表於 24-1-8 14:36
我會同我小朋友段時間計,當佢哋扭計唔想溫書、補習時,我會同佢哋講一日24小時,食瞓都用12小時左右,返學 ...

用現實生活做例子教小朋友最有效。

我小朋友鍾意長跑,所以我同佢講:「讀書其實就係五萬個同學仔係跑道上競賽。你可以休息,但當你休息時會有好多對手超越你,你明白同接受到就得喇。」

hkpapa852 發表於 24-1-8 10:01
I don't think so
SSGC 收生要求, 其實唔低得過YWGS
YWGS同SSGC基本上成績比重佔頗多, 另外YWGS會係自行階 ...

我係睇事實,一線英小級5 ywgs自一唔收,二線小學級5自二收。ywgs 自行收生要求係高好多

liverpool2023 發表於 24-1-8 12:44
外區唔知,中西區女仔自行SSGC易過YWG好多下

同意!

jiljill 發表於 24-1-8 14:02
粗略咁講

小學受父母影響大

呢個又同意喎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊