用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何谷細B男(不想repeat)
發新帖回覆
go

如何谷細B男(不想repeat) [複製鏈接]

背景:11月細B男,現k1 英幼,在家說話叻,但外出/校內怕講嘢(唔講/細聲答人)。

爸爸不想repeat,原因是不想跟哥哥差咁多年,就算跟唔上,寧願P1 才repeat。

現在好像是我需要谷谷細B 弟弟盡量catch up。請問有什麼方法呢?

1    0    0    1

直資英小 又係男仔 好似得一間 咁妳已經知點樣train哥哥入 細佬有加分

mimi_chc 發表於 24-1-3 00:57
背景:11月細B男,現k1 英幼,性格慢熱、硬頸、少怕羞。有個k3哥哥(準備升直小一). 在家說話叻,但外出/校 ...

如是名幼不轉校,內外補。K1 仲細,K2 會好好多,男仔係慢啲,但去到4/4.5/5歲 有不同階段的突破。我兩仔都係咁。父母多伴讀,去不同地方explore.

回覆樓主:

要麽繼續讀原本幼稚園,加操學術。或者港島你可以考慮讀高主教幼稚園,另外加讀類似ABC這種,每天兩個鍾,也很夠。高主教學術不錯,尤其中文,但欠缺英文語境。而且進可攻,退可守,每年去你大仔呢間學校學生也不少。
這樣算下來價錢也差唔多,而且我覺得加讀ABC呢種課程比在外面加操學術有趣一點。

回覆 mimi_chc 的帖子

如果哥哥是大家心目中果間,你現在應該知普通話是完全唔考,留在英普浪費時間,不如轉去英粵,或者英(自谷中文),或者主打粵(自谷英文),也可考慮學校的聯繫幼稚園,可以考慮直頭搬去九龍,我有朋友就係咁做

第二個你的時間表應該好好多,如果目標明確,K2開學就應該要自谷中英文,你亦都有哥哥的教材

反而是哥哥在校內的表現要保持,唔好太差

yhchanchan 發表於 24-1-3 11:55
回覆 mimi_chc 的帖子

如果哥哥是大家心目中果間,你現在應該知普通話是完全唔考,留在英普浪費時間,不如 ...

如果係大家心目中果間,哥哥表現如何不是重點

同學真係年年頭幾名,家長 pta 中堅份子,弟弟真係怕羞唔出聲,無收到

好多呢d 例子

相反,有同學成績一般,學校任何校隊都零參與度,佢媽媽私底下同我講佢交緊千幾蚊學費 (學校 subsidy scheme), 佢初初都擔心唔收細佬,不過最後直入

佢細佬肯講野 唔怕醜

所以重點真係在細佬,怕醜加細B, 係難上加難,如果係呢間學校,真係比較鍾意收大

Vana 發表於 24-1-3 15:14
如果係大家心目中果間,哥哥表現如何不是重點

同學真係年年頭幾名,家長 pta 中堅份子,弟弟真係怕羞唔出 ...
咁又極端啲,如果唔出聲,考小考K都救唔到

其他人我唔知,不過入去校長係同我講哥哥d野

可能唔係同一間啦

細佬有自己既路,跟哥哥比一樣資源,考到邊間就讀邊間,好難估學校取態,因為siblings直資通常都只係比多啲分或機會去考。

多謝各位的意見(emoji)(emoji)

剛剛問過interview school的相熟老師,她說細B插班K2(熱門KG)是頗難的,特別是弟弟太有性格…

可能只能留在原校直升(交貴學費) 內外谷。正如樓上所講,明白到未必一定要入哥哥的學校,但都希望一線(中都ok) 的龍校。

盡力幫他,帶他周圍去explore(如另一位樓主所講),並且希望他早些開竅,表現積極啲,唔好成日咁有性格(其實佢唔係怕羞,只係唔肯講嘢,但係返到屋企就講好多(emoji))

希望他一升k2會突然開竅!!!

有沒有過來人,身份有細B咁有性格、唔肯講嘢,然後到k2會突然開竅,變開籠雀?

mimi_chc 發表於 24-1-4 01:04

剛剛問過interview school的相熟老師,她說細B插班K2(熱門KG)是頗難的,特 ...
你呢個情況,有機會某啲面試班幫到(鼓勵性質,play based),習慣了模式不再緊張,相對會肯講
我小朋友情況是類似,十月細b,對環境敏感,K1面試都唔出聲,沒有特異功能,學術不及哥哥,穩定性也不及哥哥,學校同屋企沒有語境,沒有cert,(比哥哥)再提早半年谷。到最後,因為佢自己好想同哥哥一起,到K3考時,終於可以發揮出來。不算是開籠雀,只是會講野的鵪鶉仔

mimi_chc 發表於 24-1-4 01:04

剛剛問過interview school的相熟老師,她說細B插班K2(熱門KG)是頗難的,特 ...

點解一定要變開籠雀?
慢熱唔係缺點 只係特質

如果妳講緊維記 (英普 學費唔平 又頗明顯唔係講緊綠色校服果間)
其實呢間學術唔差wor
語境反應喺學費上

男仔如果不是超級成熟同受谷,大點好點吧。尤其入到周圍都是超大男仔的學校?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊