用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 彭學高,五旬節,九龍塘中學校風
樓主: Cherryroy
go

彭學高,五旬節,九龍塘中學校風 [複製鏈接]

Cherryroy 發表於 23-12-29 22:38
快自行交表,所以想了解下這3間學校校風

你有無去呢3間學校聽講座?        彭學高係我最想入, 因我女鐘意, 但我知應該自行都難入, 呢3間我都有去聽, 彭學高有日文, 韓文學, 可考dse我女想學日文, 校長好有心辦學, 想搞好間學校, 而五旬節感覺宗教都幾濃厚,要接受到先好,五旬節校長講星期六返去係返團契, 但彭學高星期六係要返學嘅,星期六返去係學英文。

LeeCC 發表於 23-12-31 12:34
朋友只係代課,對學校和學生的感覺

其他係有帶不過唔係續個課室帶,只係大概講講課室係邊同做啲咩咁,唔係續個課室帶你去同講解。 我唔係話一定要咁做, 只係講下。其實個日去九龍塘中學個學校帶我去課室時, 我都有啲唔好意思,因之後我都趕住去另一間中學聽講座。

月光夢魔兔 發表於 23-12-31 12:42
其他係有帶不過唔係續個課室帶,只係大概講講課室係邊同做啲咩咁,唔係續個課室帶你去同講解。 我唔係話一 ...

學校對學生表現有信心,才會放心畀佢地帶家長參觀

回覆 月光夢魔兔 的帖子

我有去彭學高,我都覺得校長有心攪好學校,其次又係協恩前副校 所以對學校有信心,阿囡去完都好想入。五旬節同九龍塘就無去,但有朋友讀緊九龍塘,話學校都幾嚴 ,唔合格會留校溫習,據朋友講佢哋仲升緊band,所以都幾谷學生溫習,所以我都有心俾囡囡去,太輕鬆學校,我囡會懶散。
五旬節就因為我諗埋抽獎點排,我就留意五嘅banding同埋自行收學生要求。佢比彭同西九龍但我見舊留言話佢校風差,再增加上它剛轉校長,所以想有剛入讀家長意見。
我囡係band2c至3A,所以抽獎我無信心抽好,唯有選合佢band同面試佔比重嘅學校。
彭其實就一定放,但只係排先後,放五定九龍塘好?其實聽大家見義,我諗我會放五,但校風方面其實係咪差?

Cherryroy 發表於 23-12-31 16:56

我有去彭學高,我都覺得校長有心攪好學校,其次又係協恩前副校 所以對學校有信心 ...

有無考慮胡兆熾?

之前我幫2C-3同學問老師朋友,佢答九龍塘就等抽獎或叩門,自行建議胡

我有去彭學高,我都覺得校長有心攪好學校,其次又係協恩前副校 所以對學校有信心 ...

你情況好似同我差不多, 我係預自行落空因真係少位, 而家睇抽獎係點排。

LeeCC 發表於 23-12-31 17:25
有無考慮胡兆熾?

之前我幫2C-3同學問老師朋友,佢答九龍塘就等抽獎或叩門,自行建議胡

胡好似banding高過彭? 彭學高我都怕唔得 .

五旬節基督教講耶穌, 我女聽到佢就話咁寧願聽書上堂   .

月光夢魔兔 發表於 23-12-31 17:55
五旬節基督教講耶穌, 我女聽到佢就話咁寧願聽書上堂   .

有宗教的學校就係咁,如果唔習慣係幾難接受任何事都話感恩,天父,還有各種節日的宗教儀式,記得小學時有一次學校旅行前,全體祈禱,有家長義工話,下?又祈禱

除了道教可x幾乎無乜宗教教育,家長話完全唔覺得學校有宗教背景,其他有宗教的學校,不論天主教基督教佛教都會有宗教教育和活動

各人喜好不同,有宗教是我地要求之一,小朋友由幼稚園到中學一直都是基督教氣氛比較濃的學校,佢地去遠足wildcamp都要崇拜祈禱才出發

回覆 LeeCC 的帖子

我有睇胡,但自行佢睇成績第次佔50%,所以唔敢博。我囡成績唔係好。

LeeCC 發表於 23-12-31 18:02
有宗教的學校就係咁,如果唔習慣係幾難接受任何事都話感恩,天父,還有各種節日的宗教儀式,記得小學時有 ...

係, 真係要接受到先得, 我女幼稚園都係基督教但就無咁濃厚。

Cherryroy 發表於 23-12-31 18:11
回覆 LeeCC 的帖子

我有睇胡,但自行佢睇成績第次佔50%,所以唔敢博。我囡成績唔係好。

其實大部份學校都係睇成續, 基本都係估50%多 .

月光夢魔兔 發表於 23-12-31 18:32
係, 真係要接受到先得, 我女幼稚園都係基督教但就無咁濃厚。

有家長話一定唔會揀有宗教的學校,因為唔想讀多一科

LeeCC 發表於 23-12-31 18:39
有家長話一定唔會揀有宗教的學校,因為唔想讀多一科

係。 因為感覺浪費時間, 我小學讀基督教小學要考聖經。 當時已經諗點解要考呢科,對將來都無用。

月光夢魔兔 發表於 23-12-31 18:43
係。 因為感覺浪費時間, 我小學讀基督教小學要考聖經。 當時已經諗點解要考呢科,對將來都無用。
...

這都係個人和家庭選擇

我地選校,基督教學校係要求之一

有一次家長講座,請外面講者來主講,問家長點解會選呢間學校,結果唔少家長答宗教
入讀發現唔少信二代,同學長假期唔係去旅行,係跟傳道人去其他地方傳道做義工

LeeCC 發表於 23-12-31 18:53
這都係個人和家庭選擇

我地選校,基督教學校係要求之一

宗教無問題嘅, 其實多一個選擇。 而家抽獎都唔知點排位好 . 老師話如抽獎保守填。

月光夢魔兔 發表於 23-12-31 17:55
五旬節基督教講耶穌, 我女聽到佢就話咁寧願聽書上堂   .

彭學高都係基督教

月光夢魔兔 發表於 23-12-31 18:43
...

應該係掉轉喎,宗教對將來先有用,每逢星期日可以去教會,紅事白事都係去教會。

月光夢魔兔 發表於 23-12-31 19:02
宗教無問題嘅, 其實多一個選擇。 而家抽獎都唔知點排位好  . 老師話如抽獎保守填。
...

有宗教的學校的宗教氣氛都有不同的程度,校長講座都可以睇到學校有幾重視,這個要自己親身感受

另外睇下學校網頁的學校活動,係咪好多都係宗教活動,都可以參考下

LeeCC 發表於 23-12-31 19:54
有宗教的學校的宗教氣氛都有不同的程度,校長講座都可以睇到學校有幾重視,這個要自己親身感受

另外睇下 ...

所以我睇到五旬節比較重視宗教, 而彭學校就較重視學術。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊