用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 彭學高,五旬節,九龍塘中學校風
go

彭學高,五旬節,九龍塘中學校風 [複製鏈接]

快自行交表,所以想了解下這3間學校校風
   4    0    0    0

朋友係九龍塘做過代課,話band3來講,學校算比較嚴,學生比較乖

Cherryroy 發表於 23-12-29 22:38

彭:鄧校長是前協恩副校長,據了解是一位好有心有力的老師,執掌彭之後,係越做越好,校風亦唔錯
九中:校董局與小學部為同一管理層,德育培訓如一,都做得好好!我自己之前在九中附近出入多年,眼見學生都係屬乖巧純樸型

五旬節因不了解,所以未能有分享

LeeCC 發表於 23-12-30 10:43
朋友係九龍塘做過代課,話band3來講,學校算比較嚴,學生比較乖
係band3?不是band2b~2c咩?

回覆 bettyay 的帖子

彭學高係我心水,就係唔知應該放自一,定自2。放九龍塘定五旬節

Cherryroy 發表於 23-12-30 13:15
有人話係b3, 有人話係2b-c! 之前睇過成績,印象係選修比主科成績好一點的。近年睇吓有冇其他家長分享

Cherryroy 發表於 23-12-30 13:17
回覆 bettyay 的帖子

彭學高係我心水,就係唔知應該放自一,定自2。放九龍塘定五旬節
心水梗係放自一
彭應該比九中好

朋友話如果band 2尾,唔洗自行咁快就揀呢間

bettyay    發表於 23-12-30 13:31

LeeCC 發表於 23-12-30 13:29
朋友話如果band 2尾,唔洗自行咁快就揀呢間
你朋友同我小朋友老師一樣講法,佢話留抽獎。五旬節係我有考慮過放自一,不過睇好多留言話校風差……

Cherryroy 發表於 23-12-30 13:40
你朋友同我小朋友老師一樣講法,佢話留抽獎。五旬節係我有考慮過放自一,不過睇好多留言話校風差……
...

佢話叩門都有機會

KTSSS 疫情下成績向上達B2水平

KTSSS 2023年文憑試成績
--------------------------------------------------------
年份 考生 整體4+ | 3+ | 2+
--------------------------------------------------------
2023 82人 24.4% | 58.7% | 93.2%
2022 76人 24.2% | 54.3% | 92.8%
2021 83人 20.9% | 54.6% | 87.6%
2020 75人 23.2% | 56.1% | 88.7%
2019 90人 16.6% | 45.1% | 81.5%

School Plans & Reports
https://www.ktsss.edu.hk/en/SchoolReport

https://www.ktsss.edu.hk/sites/default/files/files/2223_xue_xiao_bao_gao_xiao_wang_ban_ben_20221013.pdf

https://www.ktsss.edu.hk/sites/default/files/files/2122_school_report.pdf

https://www.ktsss.edu.hk/sites/default/files/files/2021_xue_xiao_bao_gao_lian_fu_jian_20220705ban_ben_2.pdf

https://www.ktsss.edu.hk/sites/default/files/files/1920_school_report.pdf

Cherryroy 發表於 23-12-29 22:38
個人觀察所得,校風五旬節最差,九龍塘最好

hiuching8 發表於 23-12-30 15:41
個人觀察所得,校風五旬節最差,九龍塘最好
如果加埋彭學高呢?

Poyau 發表於 23-12-30 14:53
KTSSS 疫情下成績向上達B2水平

我有留意,佢仲升緊grade,係100%中文學校,但又唔明點解老師叫我留抽獎,攪到我唔知點好

Cherryroy 發表於 23-12-30 16:22
如果加埋彭學高呢?
彭學高係中間。可以試下胡兆熾

小朋友係?B2 or B3?

Cherryroy 發表於 23-12-30 16:27
我有留意,佢仲升緊grade,係100%中文學校,但又唔明點解老師叫我留抽獎,攪到我唔知點好 ...
KL3 都多B2學校選擇,而九中係較少同學放佢做乙一,如果真係心儀,到大抽獎先填,機會仍是大的

bettyay 發表於 23-12-30 13:20
有人話係b3, 有人話係2b-c! 之前睇過成績,印象係選修比主科成績好一點的。近年睇吓有冇其他家長分享 ...

KTSSS 整體/主科/CEM/選修2+

年份 整體 | 主科 | CEM | 選修 2+
2023 93.2% | 94.2% | 92.7% | 91.1%
2022 92.8% | 92.4% | 90.8% | 93.5%
2021 87.6% | 88.9% | 87.6% | 85.0%
2020 88.7% | 88.0% | 85.3% | 90.2%
2019 81.5% | 81.4% | 77.8% | 81.8%

年份 中文 | 英文 | 數學 | 通識 2+
2023 96.3% | 84.1% | 97.6% | 98.8%
2022 93.4% | 82.9% | 96.1% | 97.4%
2021 90.4% | 81.9% | 90.4% | 92.8%
2020 85.3% | 77.3% | 93.3% | 96.0%
2019 76.7% | 65.6% | 91.1% | 92.2%

bettyay    發表於 23-12-30 20:18

LeeCC 發表於 23-12-30 10:43

你做過代課, 因我去過聽講座, 其實去到學校比我感覺ok都嚴 , 學生都乖,當時仲有學生帶我參觀學校, 去過幾間學校, 只有九龍塘中學係學生帶家長參觀學校,但入到去化驗室個啲感覺好似咩都無,無咩資源比學生學咁。 咁係唔係真係無咩資源比學生?

月光夢魔兔 發表於 23-12-31 12:28
你做過代課, 因我去過聽講座, 其實去到學校比我感覺ok都嚴 , 學生都乖,當時仲有學生帶我參觀學校, 去 ...

朋友只係代課,對學校和學生的感覺

至於infoday,我去咁多間學校參觀,都係學生做主導帶家長和小學生參觀學校,和負責講解,帶遊戲攤位,你講到只得九龍塘有學生帶好似好難得,就係有d怪
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊