用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 毋須出示實體BRP咭
go

[英國] 毋須出示實體BRP咭 [複製鏈接]

之前見有人提過依家唔需要實體BRP咭出入英國境,只要有UKVI 批出嘅email,到入境時佢對你嘅passport就可入境,完全唔需要出示實體咭。請問有冇人真正試過咁做而成功入境呢?
我怕我誤會咗⋯🙏
   0    0    0    0

係咪講緊用BNO Visa出入英國?如果係,阿仔學生簽證張BRP係批出BNO Visa 時已經被要求剪成四份後寄返去,所以我估出入境果陣憑護照號碼已經可以查到系統入面既BNO Visa?

回覆 alpham0m 的帖子

但我唔係BNO VISA, 只係 student visa....
唔知係咪一樣呢?

我見我仔放假返香港,學校都會派個返BRP俾佢地出入境用

Fantony 發表於 23-12-3 11:19
之前見有人提過依家唔需要實體BRP咭出入英國境,只要有UKVI 批出嘅email,到入境時佢對你嘅passport就可入 ...

咁張BRP係咪已經作廢先?唔係失效又點解唔洗帶?而且咁細張咭唔會點阻住啩,其實驚有誤會,最簡單係下次入境時出示哂passport 及BRP直接問關員,人哋可以睇到你個visa record,如果唔需要出示BRP人哋會話你知,但如果要而你攞唔到出嚟,到時就真係企響度!
8-)

回覆 anitawong21 的帖子

因為未收到實體咭.....

phoebenam 發表於 23-12-4 20:41
我見我仔放假返香港,學校都會派個返BRP俾佢地出入境用

你好,唔好意思我想請教你,我仔今年12月會從英國回來放假,由於第一次自己,好多嘢唔識,請問佢係咪出境和入境都一樣,只需要帶passport同埋BRP就得,唔需要再拿CAS了?(emoji)(emoji)(emoji)

kochiyee 發表於 23-12-5 18:55
你好,唔好意思我想請教你,我仔今年12月會從英國回來放假,由於第一次自己,好多嘢唔識,請問佢係咪出境和入境 ...

如果有BRP就用passport及BRP入境。

Fantony 發表於 23-12-3 11:19
之前見有人提過依家唔需要實體BRP咭出入英國境,只要有UKVI 批出嘅email,到入境時佢對你嘅passport就可入 ...

好似到12/2024後就唔會再有BRP,之後會用digital visa,入境時俾passport,關員scan左就知你用乜野visa,如有錯漏請更正,謝謝!

Fantony 發表於 23-12-5 15:11
回覆 anitawong21 的帖子

因為未收到實體咭.....

張實體卡去到英國嗰邊先拎到

kochiyee 發表於 23-12-5 18:55
你好,唔好意思我想請教你,我仔今年12月會從英國回來放假,由於第一次自己,好多嘢唔識,請問佢係咪出境和入境 ...

我仔會帶passport & BRP,另外學校會有封 consent letter for UKVI俾我地簽返到時入境用,不過未必會check

回覆 phoebenam 的帖子

我個仔終於都收到實體咭啦, 安樂晒!謝謝各位!

phoebenam 發表於 23-12-5 21:02
我仔會帶passport & BRP,另外學校會有封 consent letter for UKVI俾我地簽返到時入境用,不過未必會check
...

Sorry. May I ask if it means we need to request a letter from school if we're coming back to HK for holidays?

luckyangel 發表於 23-12-6 22:10
Sorry. May I ask if it means we need to request a letter from school if we're coming back to HK for ...

我唔知係咪必須,我見學校每次假期都會email張consent letter俾我咋,我問我仔就話無check

phoebenam 發表於 23-12-6 22:16
我唔知係咪必須,我見學校每次假期都會email張consent letter俾我咋,我問我仔就話無check
...

真係好少Check ,但我女 有一年 ( 好似Year 9) 和同學相同班次航機一齊入境 , 同學被英國入境處職員帶走 , 我女 過哂關後打比我 , 我即聯絡同學媽咪 , 事後同學媽媽 打比囡囡 ,又聯絡到Housemistress , 話她呢個年紀不能獨自乘飛機過去( 的確又生得細粒個樣又似小學生), 職員話她又沒有Consent letter , 最後都順利入境。自始我都預備了Consent letter 放在證件套內。

katrinafu 發表於 23-12-7 08:13
真係好少Check ,但我女 有一年 ( 好似Year 9) 和同學相同班次航機一齊入境 , 同學被英國入境處職員帶走  ...

有多無少,乜都帶齊穩陣啲(emoji)(emoji)

phoebenam 發表於 23-12-5 21:02
...

我諗住穩陣啲叫學校比封consent letter我,學校話唔需要喎所以唔寫畀我(emoji)

kochiyee 發表於 23-12-14 18:02
我諗住穩陣啲叫學校比封consent letter我,學校話唔需要喎所以唔寫畀我(emoji)
...

你係中學定大學?

phoebenam 發表於 23-12-14 19:10
你係中學定大學?

中學

kochiyee 發表於 23-12-14 19:47
中學

我啱啱問我仔,佢話未試過check consent letter,所以唔使擔心
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊