用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1c 成績搏抽bps?
發新帖回覆
樓主: fukuoka_saga
go

band 1c 成績搏抽bps?   [複製鏈接]

fukuoka_saga 發表於 23-11-25 23:49
如果本身band 1c左右,大抽獎真係咁好彩抽中bps/中婦,會否好辛苦?定應該找返band 1c 既cc, 中華基金?

...

呢啲冇乜人可以比到意見你。以往同學仔,非BPS,好幾位小學都係1C/2A份子,升大有IB狀元,亦有放洋入名U強糸,亦有入本地強系,無絕對答案的,要睇小朋友性格,中學階段可以係洗底從來既新開始,當然基本功係不能弱~

rsx    發表於 23-11-27 16:04

回覆樓主:

BPS位處東區,東區水平相信只係比全港水平稍高,而統一係抽籤,點解會有咁多人認為1C生不宜讀,須知抽籤機會率係各1/3,現實係BPS一定存在一定%既1C生,而現實又告訴大家33222率係9X%,咁都冇啟示?~

都係回歸小朋友特質,和家長取態,須知決定係自己,唔係路人甲乙丙~

回覆樓主:

用PS1去論,直情係得啖笑,你自行近乎盡收1A生,而東區水平比全港係稍高既,平均返水平去計,全港前11.11%係常識吧~

19801980 發表於 23-11-27 13:31
每間小學嘅程度唔同。
有啲小朋友在小學拿到理想分數,可能因為天資;亦可以因為靠谷。
上到Band 1中學, ...

好現實既經驗返來,坊間不少家長認為自己有多強,事實係一入某些中學會另有體會。曾經見過一位自稱非常強橫,英文程度非常高,名小級一,坊間推為學霸,入左某中學,英文係中間偏下組別,數學組別比英文仲差啲~

如何可以評估自身能力,還要看市場定位,天外有天是硬道理。至於如何評估自身能力,咪又係估估下~

年輕人以前啲同學仔,有原校升亦有外闖,以前1B/C,甚或2字頭,咪有好幾位升大入好學系,識既2-3仔都以3大為主,8大3兩個~

都係睇自己意願,試唔試,自負結果~

mimwing 發表於 23-11-29 16:22
東區水平最多都只係全港水平中游,大把名校都不在東區,東區去其他名校區一定降band ...

哈哈,莫非你睇少有港同押陣既東區?~

如果東區都唔可以稍高於全港平均值,咁大個新界區又會如何?~

PTL_L 發表於 23-12-7 17:16
4C年代,多數只可讀2X或因人而異讀2X or 3X係擺明想控制成績,但而家只可3C既時候M1/2當一個X,學校有到點 ...

其實女校普通係少人考M1/2,協恩點解限人數,都係有背後原因,SPCS M1+2,都係得1X人架乍,所以唔好睇女校M1+2成績好好,事實係好少人考DSE,頂到中六數學基本功係唔錯的。SPSS仲係得M2~

M1/2各開一班,係需要肯比資源~

tavia_yy 發表於 23-12-7 18:03
我女已畢業了。當年都係讀8科,後來我都迫佢drop一科。
學校有做過研究架,佢有比以往數字家長睇,讀8科對 ...

呢啲都係學校官腔啫~

狀元料都會自己盤算,明知狀元計7科,頂唔住咪M1/2放少啲時間囉,呢個已經係有得揀~

同理,點解8科會差過7科,咁都好正常喎,學生會睇住自己進度,有啲會 drop ,有啲會自由波,放少啲力係某些科,甚至可以最後決定唔溫,求其去考,或,直情唔去考。報8科既好處係彈性大啲,依自己進度搏到盡~

修7/6科好處係集中啲,但彈性細啲,中3升中4可以出現選錯科,咁到時就硬食,冇位走~

肥豬怪獸    發表於 23-12-9 00:35

PTL_L 發表於 23-12-7 23:44

deleted ~

nucleotide 發表於 23-12-9 09:13
唔能夠選3X+M
對學霸嚟講一定蝕啦
有得揀先係老闆

EK宜家就係咁有趣~

明明一直強調非1A不宜讀1A,否則就墊硬底(雖然現實就1A一定有非1A)
現在討論1A中學可修科問題,又變成你係1A讀一定係1A呀

又係事實,前列生係競爭入大學既目標科,對手唔會係九線生吧,多左限制即係增加佢達標難度,他校未必見你讓半臂,不如大家就比半臂啦~

目標科要30分以上先可以入圍,有幾多科係要6科?甚至7科有分加?硬要話5科2X分大把選擇,1X分都有啦,山頂同山腰論視野~

licpd    發表於 23-12-9 09:57

mcl233 發表於 23-12-9 09:37
EK宜家就係咁有趣~

明明一直強調非1A不宜讀1A,否則就墊硬底(雖然現實就1A一定有非1A)

其實校政對與否,係不可能爭辯,家長係消費者,岩就繼續幫襯,唔岩就行過隔離繼續,客仔相信大部份中學都歡迎既~

山頂同山腰論視野,有乜好討論,我家住50樓,夠高未?偏偏就遠景有座高山~

論5科,有边間大學學科係加分?論6科,中大E話有第7科都睇架,港大某些科話我第7科乘個0.2比你,0.2係乜概念,正常前列生不少第7科有個4,即係0.8,咁你又岩岩好同對手同分,爭入決賽第8個位,咪就係咁囉,一個笑住入去,一個可能咸住走。冇爭議空間,各有認為冇問題的~

山腰一樣山明水秀,自己唔好行上山頂,就會無悔一生~

nucleotide 發表於 23-12-9 10:20
說到底BPS都係傳統名校
又出過狀元
應該好多學霸

又似係和會囉~

我朋友曾經話我校只有M2,我都覺得奇怪,女仔多數偏文,乜唔係M1實際啲咩,反正M2/1只可以取其一,且佢校成績又唔係頂級系列,即係坊間討論既Best 5為主,為學生好為何不M1,而要保名聲取M2~

PTL_L 發表於 23-12-9 10:26
其實你哋講咁多,剛考慮升中嘅家長係唔會睇得明,呢啲都係俾已知家長得個知 ...

明架,睇到入強科比人難度高啲,你唔見好多人問/報E咩?自己實力可以唔理住~

nucleotide 發表於 23-12-9 10:38
乜讀M2威過讀M1嘅咩?

EK係咁講,數學叻讀M2,麻麻地M1,唔係尖子讀唔掂M2~

tavia_yy 發表於 23-12-9 13:07
其實唔drop M,有D都drop其他副科,4科真係好辛苦。我女當年drop phy。

不過如果家長覺得無得揀4科係好大 ...

女生中Phy伏是常識吧,唔係點解女校少人修Phy~

你既例子咪正好解釋左7和8既分別~

我得6科又中左Phy伏,可以點算?~

nucleotide 發表於 23-12-9 13:06
唔洗official咁去drop㗎
Hea考咪得囉

咪係,有個4仔,乘0.2都可以多0.8呀,壓線就係贏對手0.8~

回覆樓主:

乜道理?以前唔當一科,已經出現一班愛好/有須要者去選修,亦甄選過,假設呢班人係同一班人,人數6XXX人,宜家變成13000人,要加多6XXX人,對原果批學生係有利定有幣。我估,著數晒,多左批學生係佢地底部活躍運行~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊