用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1c 成績搏抽bps?
樓主: fukuoka_saga
go

band 1c 成績搏抽bps?   [複製鏈接]

回覆樓主:

量力而為..近年不幸事件越來越多....選擇時要考慮孩子的承受力..

fukuoka_saga 發表於 23-11-26 20:43
想入band 1A, 一直成績都係1B至1C, 所以咪想話如果入咗會否好辛苦。
大抽獎冇分abc嘛。
...

其實唔一定入1A先讀到書嘅?想讀女校?

一試無妨
有名校的栽培
成果往往會超乎你想像

fukuoka_saga 發表於 23-11-26 20:30
佢得英文好,中文弱,常識數都係一般。
只對英文有興趣。

BPS PS1 中英數平均分
皆屬全港前列11.1%(B1A)
顯示新生中英數兼擅 應以B1A生為主

2018/19學年
PS1 BPS 全港常模%
--------------------------------------------------------
中文 ~68 89.7% (B1A)
英文 ~76 88.9% (B1A)
數學 ~86 92.1% (B1A)

~ 棒形圖數字

Dad2012 發表於 23-11-27 07:26
量力而為..近年不幸事件越來越多....選擇時要考慮孩子的承受力..
都係! 但一試亦無妨!講真讀B1,B2,B3...邊間都有壓力,最緊要家長懂得進退,真係頂唔順就轉校囉.

回覆樓主:

BPS位處東區,東區水平相信只係比全港水平稍高,而統一係抽籤,點解會有咁多人認為1C生不宜讀,須知抽籤機會率係各1/3,現實係BPS一定存在一定%既1C生,而現實又告訴大家33222率係9X%,咁都冇啟示?~

都係回歸小朋友特質,和家長取態,須知決定係自己,唔係路人甲乙丙~

回覆樓主:

用PS1去論,直情係得啖笑,你自行近乎盡收1A生,而東區水平比全港係稍高既,平均返水平去計,全港前11.11%係常識吧~

mcl233 發表於 23-11-27 09:59
BPS位處東區,東區水平相信只係比全港水平稍高,而統一係抽籤,點解會有咁多人認為1C生不宜讀,須知抽籤機 ...

所言甚是
唔試唔知時運高

回覆 Poyau 的帖子

請問邊到可以睇到學校PS1成績?

我女在某1A津貼讀,看到有些同學讀地頗辛苦,且已經沒有讀書動力,因爲長期墊底,讀極唔識,勉强補考升班,(當然更有同學留班),其實到後來就算升班,未必能選到心儀的高中學科。

當然,這是一個方向的例子,樓主的小朋友可能在中學是另一番新氣象也不定。

樓上意見很中肯,英文定,常識,數學搞得定,應該可以在中學立足。

另外,我覺得豐儉由人,一般band 1 生有一定的學習能力,到時候考大學還是有實力的,只要不是神科,一般學科應該無壓力。

加油

1B1C碌入1A機會都好大,唔係唔讀到1A,係辛苦啫,移民潮未完全退晒,機會一定有,朋友個女讀二線小學成績級20左右,都碌左我仔間區-線,早兩日左撲右撲去九龍城搵補習社,除左英文有6字頭,其他全部3字頭,佢都頭痛緊。

Rpp 發表於 23-11-27 10:52
1B1C碌入1A機會都好大,唔係唔讀到1A,係辛苦啫,移民潮未完全退晒,機會一定有,朋友個女讀二線小學成績級2 ...
拿唔代表佢係B1B,C 學校會全部合格喎.可能未適應,溫書方式問題...!  肯努力好快會跟得上既..左撲加撲搵補習,一般升中/中學家長都係咁架啦! 又唔係啲乜野吖,正常不過.

Rpp 發表於 23-11-27 10:52
1B1C碌入1A機會都好大,唔係唔讀到1A,係辛苦啫,移民潮未完全退晒,機會一定有,朋友個女讀二線小學成績級2 ...
唔入名校唔想辛苦
咁入大學咪仲辛苦
唔入好大學唔想辛苦
咁出嚟做嘢咪仲辛苦
唔想做嘢辛苦
咁老來咪仲辛苦
少壯不辛苦,咁老來就...

minichong28 發表於 23-11-27 10:08
回覆 Poyau 的帖子

請問邊到可以睇到學校PS1成績?

部份學校校務報告上有PS1成績
例如以下港島女校

2018年
PS1 中文 英文 數學 (常模組別)
--------------------------------------------------------
BPS ~68 ~76 ~86 (B1A/1A/1A)
SPCS# 66.0 81.5 68.2 (B1B/1A/1C)
SFCC ~65 ~64 ~59 (B1B/1C/2A)

# 直資
~ 棒形圖數字

nucleotide 發表於 23-11-27 11:14
唔入名校唔想辛苦
咁入大學咪仲辛苦
唔入好大學唔想辛苦

跟得上進度咪唔辛苦,仲有科數80滿分,佢18分。科英文一星期補三堂有6字頭。退到1B會唔會無咁大壓力?

HK-MAN 發表於 23-11-27 11:07
拿唔代表佢係B1B,C 學校會全部合格喎.可能未適應,溫書方式問題...!  肯努力好快會跟得上既..左撲加撲搵補習 ...

中二唔係適應問題嘅,擔心緊留班問題。

200904 發表於 23-11-27 10:20
我女在某1A津貼讀,看到有些同學讀地頗辛苦,且已經沒有讀書動力,因爲長期墊底,讀極唔識,勉强補考升班, ...

一間好中學、一班有heart又懂教學方法嘅好老師,的確可以幫到學生。
但香港有幾多間band 1中學有咁優質嘅教學團隊?
個個家長都妄想靠外補就可以令仔女跟得上學校進度,不願相信現實上自己仔女嘅特質同埋有冇書緣?
呢個帖已經有人跳出來高呼「名校」、「名校」。
家長自己三思。

Rpp 發表於 23-11-27 11:24
中二唔係適應問題嘅,擔心緊留班問題。

去到中二,呢樣家長同學生要傾下點幫到自己, 如果認為轉校或者出國好,又負擔得嚟咪go ahead 囉, 路一直都在,係自己行出嚟家嗎....

19801980 發表於 23-11-27 11:29
一間好中學、一班有heart又懂教學方法嘅好老師,的確可以幫到學生。
但香港有幾多間band 1中學有咁優質嘅 ...
做得b1c都叫冇讀書緣?
依家唔係b3c去讀b1a
而是b1c都敢嘗試b1a?
不要妄自菲薄,要嘗試跳出comfort zone,免得將來後悔未曾嘗試

HK-MAN 發表於 23-11-27 11:34
去到中二,呢樣家長同學生要傾下點幫到自己, 如果認為轉校或者出國好,又負擔得嚟咪go ahead 囉, 路一直都在 ...

我反而唔建議咁嘅成績去外國讀,送到出國除非屋企大把米,佢目前畀普通人好d,起碼有兩個普通私樓單位,不如留返俾日後創業好。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊