用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李宗德 Vs 祟真 Vs 音小
發新帖回覆
go

李宗德 Vs 祟真 Vs 音小   [複製鏈接]

CaringFather 發表於 23-11-7 20:54
回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

謝謝你,也有認真考慮「孟母三遷」,但本身供緊樓,所以擔心額外交税

你住西鐵站附近嗎?平日朝早有大量小朋友坐西鐵返學嘅,我相信巿區嗰兩間學校會有校車去美孚,呢個亦都係其中一個返學方法

CaringFather 發表於 23-11-7 23:44
回覆 CR400AF 的帖子

家好近西鐵,就在隔離,有想過在美孚轉校巴,但美孚校巴好像要7點上車,其實學校返8: ...

唔知呀,聽聞真道校車7:10喺美孚開,去將軍澳都晏少少,我諗可能中途站多啩

Marris 發表於 23-11-14 14:14
係呀,每個人嘅情況唔同選擇嘅學校都唔同,無話啱與錯只有適唔適合自己家庭計劃及小朋友.

好似我自己情況 ...

有IB課程嘅中學都會係直資私校又或者IS,有呈分會唔會有咁大幫助呢?

CaringFather 發表於 23-11-14 20:03
回覆 mytaktak 的帖子

也講出了我為何在音小及祟小之間有所猶疑

我見你有問宏信,我諗你應該仲會有選擇嘅。講真間間小學都會有優點有缺點,你係咪應該問下你自己對小朋友嘅教育理念係乜?有無諗過出國留學?係咪要學習modern language?私校收緊你六千至八千蚊學費,連校車食飯隨時要一萬蚊一個月,對你經濟有無問題?元朗中學band 1位唔多夠,你又甘唔甘心喺元朗讀書?

係架,我都覺得揀小學係難架,不過點辛苦都要諗架。我74網仲死多幾錢,由舊年玩到今年7月最心儀嗰間終於收左,跟住又會擔心其他嘢架啦!不過呢個都係一個過程,既然避無可避唯有大家繼續努力啦。

CaringFather 發表於 23-11-14 23:49

大家一齊努力,這條路有好多同路人 🙏

以你嘅理念嚟講,呢三間做選擇其實唔難揀,但係隨住越嚟越多學校放榜,你會越嚟越難選擇架啦。

CaringFather 發表於 23-11-15 08:43

對啊,不過現在未公佈結果的只尚餘三間,而其中兩間機會很微

結果永遠出人意表!正如我哋上年in嗰陣,估計比較易嘅李宗德無offer,連call waiting都無,但係去到7 月唯一一間call我哋嘅學校係難度最高嗰間,所以我反而覺得做好哂功課先啦。

CaringFather 發表於 23-11-15 09:11

Oh 咁搞鬼,Yes, 會有兩手準備

而家都有學校call reject啦,仲有排玩呀!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊