用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣龍頭小學,基督教嗰間。老師極無愛心 ...
樓主: rabbitbaby1
go

青衣龍頭小學,基督教嗰間。老師極無愛心   [複製鏈接]

回覆樓主:

大女讀你所講嘅二線私小, 佢今年畢業,有八成升band1, 學校唔谷,升中又好好,好滿意, 冇補習

fasola 發表於 23-11-11 02:24
你講呢樣, 想起自己痛苦回憶. 小學字正正唔靚, 老師要我寫額外copy book. 每日無端端就比其他同學用多一個 ...

對你細個嘅遭遇深表同情
相信你而家會為小朋友揀一間happy school唔係一間高壓嘅學校。
樓上有媽媽竟然話我間舊校一啲都無唔正常真係o曬嘴, 其實唔正常係啲家長,鍾意谷谷谷谷谷...... 香港教育制度係差,但係都要有盲目嘅家長配合。

Ckm0425 發表於 23-11-11 10:39
禮賢有八成升band1咁高嗎?
可以分享多少少嗎?因為在學校網頁淨係見到學校名沒有實際人數。
...

pm

Greylay 發表於 23-11-11 10:47
反而想知,除咗妳囝囝之外,其他同班同學仔有無在主X 有相同問題出現?

有呀,有個同學比英文老師鬧完之後,每日都話唔想返學,喊住入學校。佢媽同班主任傾過,老師無積極解決問題,只話佢女要時間適應。
加上個小朋友跟唔上學進度,佢媽都覺得學校好谷,但又唔想花一筆錢轉校。
所以 繼續留校,見步行步。
同樣, 班中有家長好鍾意老師比咁多功課,同埋要小朋友背中文,常識書。 同埋佢啲好深嘅唐詩。
如果當初我無接觸過其他學校,都覺得主恩無問題。因為我大囡讀嗰間小學(即係宜家細佬轉過去嗰間),唔駛谷都讀到band1英中,又愉快學習,老師關愛。
好多同學家長唔知 外面嘅世界係點, 覺得入咗呢間青衣龍頭小學就好開心。

bighero 發表於 23-11-11 12:18
認同你講法, 有比較有傷害。正如2,3線小學考第一, 會覺得自己好勁, 但可能名校考第尾既都勁過2,3線小學考第 ...

我都承認我個仔係唔捱得又唔夠勤力又唔比人鬧得唔鍾意比人監管 所以唯有轉一間關愛嘅學校。 希望老師嘅關愛令佢內心漸漸強大,將來可以面對逆境。
佢只係短短返咗8日新學校,就由好憎返學變咗好鍾意返學校,感恩轉得快。

bighero 發表於 23-11-11 18:08
其實睇你邊個校網,有啲校網band 1 學校同學位多既,band 2 生都多抽中band 1中學。

例如九龍城校網咁,ba ...

有band 2a同學抽到聖母玫瑰
b2女生深水埗網容易抽到b1。因有3間b1女校

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-11 12:59
其實黎幾年好多人走左,而走的都多band 1生,所以好多band 2 生都入到band 1 中學,所以小學選校都叫band 2 ...

jacky0579 發表於 23-11-14 11:55
睇樓主既留言, 大概都知咩情況, 舊個間係一間仲用緊好舊式既教法, 其實有啲犯規, 一般學校下午個兩節係做啲 ...

多謝你呀。完全講中晒我心聲,中晒point,分析得好好 希望津校都改革下啦, 因為唔係每個人都有夠膽轉校。
而家我仔每晚臨瞓前,都同我講,以前好驚同好唔鍾意返學,而家好鍾意返學。我都覺得好感恩

bighero 發表於 23-11-14 16:30
每個小朋友性格同情況都唔同, 有啲谷得, 有啲唔谷得。有時有啲家長, 安排大既小朋友同細既小朋友係唔同學校 ...

加樂爹 發表於 23-11-14 15:46
講開中文, 初小不唸書, 到高小都要唸....中文好像是要記, 要唸出來, 但首先要肯生字默寫.
生字都唔識多個,  ...

唉,咁嘅方法,令小朋友細細個已經好憎讀書,失去學習嘅動力
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊