用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六生10月考呈分試,點樣改善專注力? ...
發新帖回覆
go

小六生10月考呈分試,點樣改善專注力? [複製鏈接]

有冇同小朋友做腦部訓練?

我同你地一樣,都為小朋友嘅呈分試頭痛過,見佢夜晚溫書唔入腦,我叫佢夜晚做晒功課,瞓醒朝早先溫,又教佢畫mind map幫助理解同記憶,同時俾佢參加埋Vbrain嘅訓練,之後集中力同記性真係好咗好多,第二三次呈分試有返起色,依家順利入咗名校中學

佢係用一套嚟自韓國嘅系統幫小朋友做腦部訓練,小朋友要先做評估,開始時帶上腦電波接收頭帶,頭帶上嘅感應器會接收小朋友嘅大腦電波,然後系統拎啲資料去分析,睇下小朋友嘅學習能力,有乜學習問題咁,再根據唔同情況,安排遊戲俾小朋友玩

ekhc    發表於 23-10-4 11:41

要去佢哋Vbrain center玩嘅,小朋友返嚟講,做訓練時要戴住耳機玩電腦遊戲,每個遊戲大約5-10分鐘左右,1個鐘會玩4-5個遊戲

Kim23456 發表於 23-10-3 10:53
記錄小朋友既腦電波,有冇危險架
個評估係接收腦電波數據,冇入侵性,唔會影響小朋友大腦健康嘅

Alicham 發表於 23-10-3 13:24
其實係咩原理
佢哋話訓練係用neurofeedback原理,有好多年歷史嘅,你可以上Vbrain個官網睇吓

嗰時我俾小朋友一星期三次,每次一個鐘,見佢頭三星期左右已有明顯進步,好快記得書本啲內容,溫書時間都少咗,我俾佢keep住做,直到考埋第三次呈分試,計埋都訓練咗6個月
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊