用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 精算~香港定UK大学讀好?
發新帖回覆
go

[英國] 精算~香港定UK大学讀好? [複製鏈接]

如題,請問有冇過來人可分享?萬分感謝!仔有興趣讀,請問香港hku/cu定UK大学讀好呢?
   2    0    0    0

milk1912 發表於 23-9-12 13:18
如題,請問有冇過來人可分享?萬分感謝!仔有興趣讀,請問香港hku/cu定UK大学讀好呢?
...

企業在招聘精算人才主要係睇你考到專業試幾多張paper及相近工作經驗, 大學方面, 除非你在英國報讀到嘅大學係非常著名, 這對剛畢業時揾工有少少幫助, 咁當然你錢多或目的你想子女移民探吓路亦無不可! 你亦可以考慮先在香港讀大學,將剩下來的錢供子女去外國讀Post Grad.
如果冇特別移民打算, 喺中文大學讀慳好多, 而且專業行業人哋都係睇你專業市嘅表現嘅啫, 另一方面,但要注意精算行頭好窄,主要係保險公司, 統計, 銀行之類, 但已相對人手飽和, 精算嘅資歷只係其他財經工作上一個輔助 , 但並不是精算本業.半專業試又難考, 尤其Final stage,你冇某類相關工作經驗好難答到某啲題目例如保險, 在精算新入行至到中階職位, 在財經專業領域上人工係屬於比較偏低, 但如果有興趣喺財經發展亦都係一個有專業技能同埋hard skill嘅學科!但唔好諗住搵大錢啦!

heidya    發表於 23-9-19 10:15

有考慮QFin呢?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ricetaster 的帖子

多謝詳細分析

我廿幾年前讀精算畢業,在同學當中最後真係冇幾個最終做到精算師,因為畢業後仲要不停苦讀考試,平日又要返工,雖然有考試假。我哋以前要考好多paper, 好似現在少咗好多paper。我識最終做到精算師的都係男仔,現在都係CFO ( 保險公司), 我當年是在外國留學。畢業返香港跟精算師工作,保險公司。

milk1912 發表於 23-9-12 13:18
...

專業學位視乎所屬學會豁免多少考試

https://actuaries.org.uk/qualify/exam-exemptions/university-courses-with-exemptions-route-a#K-O

https://www.soa.org/institutions/

我個仔同你個仔-樣有興趣修精算,不過條路真係好長,唔易行,要考5-10年精算師牌。
如果英國,我個人比較喜歡LSE;如果香港,HKU and CU都很好

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 23-9-13 08:27
有考慮QFin呢?

請問讀這科後通常做那些職業?

3b 發表於 23-9-19 08:01
請問讀這科後通常做那些職業?

相當部份畢業生去咗跨國或者中資投行,基金管理公司,本地或者跨國企業MT,相關金融顧問工作,少部分去了教書或者初創公司,最近部份加入Fintech 公司。

多數考CFA及FRM 的專業試,有專業資格跳槽相對容易,包括海外工作機會。這些專業資格到海外,不用再補考專業試及再實習。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

llmom 發表於 23-9-17 11:49
我廿幾年前讀精算畢業,在同學當中最後真係冇幾個最終做到精算師,因為畢業後仲要不停苦讀考試,平日又要返 ...

其實什麼都要睇 "時機"...

多年前 城大開 QA, 都係SELL 做精算, 運籌學... 結果應該無幾多人做到精算...

多年前 城大開 IT, 畢業後應該做公司IT SUPPORT 多過做項目.... 當年IT絕對無APP 年代, 甚至COVID 後的IT 項目成行成市....

順帶一提, 當年城大做小, 係呀4 (未有HKUST), 開科要走先驅, 出人意表搶客!

ANChan59 發表於 23-9-19 08:26
相當部份畢業生去咗跨國或者中資投行,基金管理公司,本地或者跨國企業MT,相關金融顧問工作,少部分去了 ...

我大仔返香港在Fintech 公司做,24歲已經交稅6位數字。公司包早、午餐、下午茶,香檳啤酒任飲
佢之前出trip 去歐洲做嘢,坐business class, 基本上超過5小時航程就已經可以坐business class .
不過佢之前有外國工作經驗,所以比較容易入Fintech 公司。
佢讀CS

twhkleung    發表於 23-9-19 15:15

llmom 發表於 23-9-19 13:14

这个年纪唔錯啦!

工作时间几长呀?

阿仔被挖咗去倫敦做金融,全世界最大两间的Fintech 公司揾过佢,做advisory role嘅 senior executive,佢冇乜兴趣,人工不是高好多,一动不如一静。

在外国个package 多些options来合法避税,例如salary sacrifice scheme etc。可以早点退休吧。

ANChan59 發表於 23-9-19 14:21
这个年纪唔錯啦!

工作时间几长呀?

工作時間唔長,基本上準時收工。
不過冇紅日假期,可以放其他日子。

我係一個合資格精算師,平時亦有recruit fresh grad 做actuarial analyst . 通常我會先考慮HKU\CU 嘅畢業生, 佢哋quality會明顯比外國畢業生好。smart d。 致於poly U 既 actuarial master 同海龜, 質素好一般,有時都幾參差。。。。

回覆 llmom 的帖子

Thx Thx

回覆 Amy201906 的帖子

thx for info
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊