用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求教:G10考SAT score 1350應該再考嗎?
樓主: BearMoon
go

[美國] 求教:G10考SAT score 1350應該再考嗎? [複製鏈接]

simonlawht2 發表於 23-9-10 23:59
想報考那一所大學和甚麼科系? 可以在這裡分享一下嗎? 報考不同大學有不同的要求, 如果沒有註明比較難幫忙 ...

請問AP真的3個courses已經夠嗎?

因為我見HKU同某些英國U,都要求4至5個AP courses
而且仲要個個course取5分

美國的U接受只考到3至4分的成績嗎?

我自己覺得AP對於理科同學最煩係要適應非SI的單位
我見到那些安士重量, psi壓力就覺得煩。

我是護書簿

BearMoon 發表於 23-9-9 13:53
剛剛得到成績。應該如何再安排?重考應該是否G11暑假呢?

睇你target咩學校,同埋咩major
如果係有Test Optional嘅都建議最好再考,如果校內成績好好而且申請非STEM,考到1450左右就好足夠,可以申請到Top 50
如果申請STEM類別,最好有1530以上加3.8+GPA,好好利用ED和EA嘅策略,問題應該不大
G11嘅暑假係最好機會,可以有時間再刷題,一般香港人都係英文部份失分,需要時間增加詞彙量,太早再靠唔一定幫到。考SAT最好唔好超過3次,大部份counselors都係咁建議

BearMoon    發表於 23-9-12 11:30

BearMoon 發表於 23-9-9 23:35
多謝晒大家回覆。希望順順利利。
相對SAT,其實最頭痛應該essay同reference letters.^^
...

reference letter係學校counselor同2位老師出,平日有建立關係問題不大
Personal Statement才是最最最重點,必須有好故事吸引到對方,唔需要一堆賣慘,你點寫都抖唔過國內嘅高手中介。寫得有吸引力得有意思嘅內容和優雅嘅修辭,可以考慮增加外來力量幫忙proof read

BearMoon 發表於 23-9-11 08:16

謝謝你的詳細回覆

Penn State本身唔難入,但學校太大,差不多9萬人,你孩子係咪比較外向型?
本身畢業係咪唸住回港發展?
學校太大,申請intern和college recruitment時競爭會比較大,因為美國公司去做campus recruitment時都唔會係一所學校招聘太多

回覆 mizuho 的帖子

佢都係怕拖太耐,無咗團火。再考多次就算。
佢一定係外向型 ,penn state好似大社區咁。睇中咗好耐⋯⋯
至於 intern 同 recruitment 同回港發展問題仲未考慮到。
想係EA達陣,咁就安樂晒。"Personal Statement才是最最最重點,必須有好故事吸引到對方" ,說好故事仲難度高。

佢盡力搵緊再詳細資料,major 可能仲未落實。大約係environmental science , physics , econ...想因應佢能力揀,學校環境 ⋯⋯唔敢太大想頭。
近似penn state level。
所以係 S4 做 SAT ,對自己能力了解多 D。

BearMoon 發表於 23-9-12 11:27

佢都係怕拖太耐,無咗團火。再考多次就算。

ED和EA都係差不多1-2月出結果,搞掂咗就G12可以瘋玩了

BearMoon    發表於 23-9-12 12:26

剛剛又睇下資料,究竟需唔需考埋tofel或ielts?

BearMoon 發表於 23-9-12 15:42

如果小朋友現在讀國際學校係以英語為主要語言,TOFEL係非必須。雖然學校counselors都講過,我知道好多家長會要小朋友考埋,但呢個對大學申請冇關係。
如果申請北美大學,最重要都係平日嘅GPA、申請文書、profile、accomplishment說、sports、leadership... 連AP都非必要,AP嘅目的只係用嚟減免學分,減學分有辣有唔辣,亦唔係必要
個人經驗(作為參考),如果目標學校係Test Optional,那最好都係提供SAT或ACT結果。今年見到有幾個好優秀嘅case就係冇考standard test,本來應該可以衝到Top 20嘅都敗北。

BearMoon 發表於 23-9-12 15:42

https://admissions.psu.edu/info/future/international/requirements/

English Language Proficiency

International students whose native language is not English must submit proof of English language proficiency……

……The scores must be less than two years old……

BearMoon    發表於 23-9-13 16:20

謝謝大家
小兒只是local 英中 ,有SAT係咪唔使再考其他呢,不過有D 學校唔要SAT (非PENN STATE) 咁係咪要另交ENG水平証明呢?

BearMoon 發表於 23-9-13 16:21

謝謝大家

我小孩剛剛過去的暑假上了一間美國大專的暑期班(Course Level : Non-Matriculated Undergrad)都有要求提交英文水平。

Language Requirement

International Students for whom English is not the primary language of instruction must demonstrate English language proficiency, as classes are taught in English. A TOEFL (Test of English as a Foreign Language) score of 79 or higher on the Internet-based course, an IELTS (International English Language Testing System) score of 6.5 or higher, or a DET (Duolingo English Test) score of 105 or higher is required.

BearMoon    發表於 23-9-13 20:00

BearMoon 發表於 23-9-9 16:37

他是本地英中中四生。一般要求大概考到幾多分先有用?
PS想到美升學,不是長春藤(emoji)(emoji)

睇你小朋友大學申請嘅策略
基本現在西岸入到top 50嘅都係test blind,考都冇用
但其他top 50仍然有好多test optional,呢啲就最好考到1500以上,Test optional其實都睇SAT or ACT

beastiebistro 發表於 23-9-10 00:49
數唔難,一般讀到中三都已經可以應付自如。英文確實比較蝦人,大部分香港學生要有啲準備去考先好。 ...

Grade 11#mouth:#mouth:mouth:

ckh689    發表於 23-10-22 10:15

lm251099 發表於 23-10-22 01:51

Congratulations

losoco 發表於 23-9-12 09:44
請問AP真的3個courses已經夠嗎?

因為我見HKU同某些英國U,都要求4至5個AP courses

你這樣寫,我估計你想小孩考頂尖大學。

1. 英國最頂尖的大學大多要四至五個AP成績, 参考:

https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-oxford/for-international-students/international-qualifications

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/apply/before/accepted-qualifications

2. 港大雖然有HKU Non JUPAS Admissions 小冊子,大多要求是三個AP,每個學系成績要求不同,不過, 報讀之前最好打電話確認一下AP最低入學要求, 我老大當年報考醫學院,我當年查詢是要最少5AP, AP Chemistry 講明一定是5, 所以有心報讀HKU之前(尤其是醫療科系)最好問清楚, 參考:

https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2021-10/HKU%20Non%20JUPAS%20Admissions%202022.pdf

3. 以我在美國中學學區和美國大學當了十幾年Counselor經驗, 如果想報讀排名頭20大學, 建議完成十一年級前拿到5-8AP, 而且拿的科目儘量跟報讀的科系有相關。至少學校已經知道估算到你的小孩的成績大概是如何,這樣學校取錄你小孩的機會又多了一點,我之前跟另一位家長說3AP是因為這位家長已經講明孩子考慮不是頂尖美國大學,所以情況跟你不同。

https://www.usnews.com/best-colleges/rankings/national-universities

4. 不要儘信Test Optional 這個東西, 儘管有些大學說不用考SATACT, 如果一個有, 一個是沒有, 我仍是會看有的那一位,另外, 我們會考量學生有沒有曾修讀AP / IB GCE A-LEVEL 之類的課程,因為沒有的話我們會考慮該學生不願向難度挑戰,如果某中學整間學校都沒有學生考AP的話, 所有學生都不會被取錄。

5. 現在美國頂尖大學都是採取Holistic Review / Comprehensive Review (整體評估)來取錄一個學生,至於甚麼是Holistic Review 我會有時間再作進一步說明,我可以告訴你, 每一間學校的Holistic Review 每個部份的比重有不同,所以申請大學時必須要看清楚大學到底要收甚麼學生,順帶一提, 加州大學(特別是:UC Berkeley, UCLA, UC San Diego, UC Irvine, UC Santa Barbara有註明是會看AP成績的,不是上面那一位家長說  “AP 都非必要,AP嘅目的只係用嚟減免學分”,參考:

https://www.globaladmissions.com/blog/rise-in-holistic-admissions-why-universities-are-looking-beyond-grades/

https://admission.universityofcalifornia.edu/counselors/preparing-freshman-students/comprehensive-review.html

6. 建議報讀某心儀科系時,最好在高中四個暑假報讀相關科系暑期課程,因為學校(尤其是私校)會問為甚麼報讀某科系,那時候可以把暑期課程及報讀相關AP經歷寫上去。

7. 至於有沒有學生沒有AP而又考上頂尖大學呢?有以下的情況:

- 在運動有傑出成就,例如NCAA – Division I, 參考:

https://www.ncaa.org/sports/division-i

- STEM有傑出成就,如參加過一些國際知名科學比賽並得獎,参考:

https://topick.hket.com/article/3270999/%E3%80%90STEM%E6%95%99%E8%82%B2%E3%80%91%E5%9F%B9%E6%AD%A3%E5%A5%B3%E7%94%9F%E5%A5%AA%E4%B8%98%E6%88%90%E6%A1%90%E7%8D%8E%E8%AE%80%E9%BA%BB%E7%9C%81%E7%90%86%E5%B7%A5%E3%80%80%E5%AD%B8%E8%80%85%E7%B1%B2%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E8%A8%AD%E6%B3%95%E6%8C%BD%E7%95%99%E4%BA%BA%E6%89%8D

8. 升上12年級時候,建議小孩多花時間在申請大學essay上面,因為Holistic Review 只有二個人去評核是否接受學生入學申請,Counselor 只花每一個學生的文章大概只有五分鐘,
如果二人的取錄結果有不同,就會有第三位Counselor介入,文章算是幾大關鍵,
最好跟學校的價值觀和風格相近,寫文章前最好不斷並明白學校價值觀,我自己比較有經驗看這些文章,我老大不用提交,儘管我老二和老三英文很好,我也改了大概有18-20次才上傳去Common App.

9. 小小tips提醒你,報名參觀校園有分加的,如學生有參與interview有分加的,
如我見到有學生提問一些已經在學校網頁找到的答案或由家長不斷代孩子問問題的話,我私下記低學生名字,我可以告訴你我們不會接收這些學生。最好在大學展覽儘量不要跟小孩一起去,學生問愈多問題代表學生有心入讀,Counselor 一般會記低學生的名字並會在interview的部份加分。最後的建議是小孩參觀學校或參加美國大學教育展時請他們把手提電話收關掉並收起。

BearMoon 發表於 23-9-12 11:35

佢盡力搵緊再詳細資料,major 可能仲未落實。大約係environmental science , physics  ...

美國沒有一個校園有差不多9萬個學生這麼多, Penn State 合共有二十幾個分校在2023學年加起來只有87,903個學生, 最大校園 University Park 才只有 49,135 個學生, 參考:

https://datadigest.psu.edu/student-enrollment/

美國最多學生的校園是在德州農工大學 Texas A & M University, 2023學年度有74,869 個學生,參考:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_public_university_campuses_by_enrollment

建議不要主修 Environmental Science, 我有幾個學生主修這個科目畢業後找不到工作, 而且是名校畢業, 如打算要留在美國, 請你兒子想清楚再報讀。

lm251099 發表於 23-10-22 01:51

恭喜, 小孩的科學成績強嗎? 有沒有考過AP或者有沒有一些科學獎項? 因小孩成績已經超過一個暑期班要求, 建議小孩報讀, 不用學費, 只需付很小的報名費:  
MIT - Research Science Institute

https://www.cee.org/programs/research-science-institute

最低要求為SAT 1440才能申請, 截止日期是12月13日(美國東岸時間), 不要錯過這機會試一試, 如果能參加的話, 會在整個暑假跟學校博士生和教授做研究, 做得好的MIT直接取錄而不再需要再經過入學組申請。

以上新聞報導一位女生也是MIT RSI 的學員, 有興趣的可以看看她在RSI 的學習成果:

https://math.mit.edu/research/highschool/rsi/documents/2021/Luo.pdf

https://math.mit.edu/research/highschool/rsi/past-projects.html

謝謝你的詳細資料。(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊