用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點比英國學費 & 宿舍費?
樓主: LAUGHT
go

[英國] 點比英國學費 & 宿舍費? [複製鏈接]

yuyueng 發表於 23-8-23 08:08
你張Credit Card個簽賬額好高呀,一年學費30幾萬。

我女間大學無咁貴嗰時分3期,第一期£6500 ,夠信用額
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 23-8-24 15:47
我女間大學無咁貴嗰時分3期,第一期£6500 ,夠信用額

2年學費乜費都加左好多。

我第一次交UK 學費, 因為我仔間大學可接受Credit Card/Debit Card/ Bank Transfer

我一心諗住想快D 交左就Process 個學生簽證, 貪快用Credit Card, 點知去到付款時見到銀碼同原本個英鎊好似貴左一截, 唉, 個心銀住, 我唔SURE我揀BANK TRANSFER 個港幣銀碼會否同Credit Card 一樣, 但唔比都比左, 唯有下次再交時用返網上銀行過數.

TTEE1819 發表於 23-8-23 09:28
開學後,大概10月中至尾就收到繳費單,包括sem 1學費和宿費,我地係一次過transfer 一個學期的錢比大學。
...
唔好意思請教,transfer 同匯錢是否相同?
你哋是否每次家長係香港交學費?抑或是之後由自己仔女直接處理仔女交學費?

小時了了 發表於 23-8-24 18:10
你哋是否每次家長係香港交學費?抑或是之後由自己仔女直接處理仔女 ...

不是滙款,我們平日在hk東亞買左平英鎊,得閒就transfer 去英國東亞,再transfer 比孩子自己管理,交宿費和學費前,佢就transfer 英鎊比大學。

又有些大學係:學生向大學填左過數資料,大學到時到候就自動在學生戶口扣數。

dlmcdlcl 發表於 23-8-24 16:16
我第一次交UK 學費, 因為我仔間大學可接受Credit Card/Debit Card/ Bank Transfer

我一心諗住想快D 交左 ...

趁英鎊滙率好時入定D,用credit card個匯價好蝕,因為講緊成三十萬呀。

小時了了 發表於 23-8-24 18:10
你哋是否每次家長係香港交學費?抑或是之後由自己仔女直接處理仔女 ...

我起香港一直都係得恒生一個戶口,無東亞又無匯豐,所以我係用網上直接由自己英鎊戶口轉帳去學校,之前四年都係每學期轉一次,因為係自己網上轉帳所以手續費無咁貴,兩邊加埋好似二百幾蚊,但英鎊係平日見匯率好就入D咁。今年阿仔讀大學,會叫佢去開個戶口。

yuyueng 發表於 23-8-24 19:49
趁英鎊滙率好時入定D,用credit card個匯價好蝕,因為講緊成三十萬呀。

咁就要去 IB 買啦,個價位更好,夠付TT 費用
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊