用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道 (APS) vs 陳守仁 (TSL)
go

九龍塘宣道 (APS) vs 陳守仁 (TSL)   [複製鏈接]

如題,兩個offers,唔知點揀。

背景: 大B女,外向、好動,專注不足,不自律,常要提點,冇樂器天份,練習時間不足,冇請姐姐,太太右眼視力衰退、冇工作兼poor time management,家在深水埗區, 比較近陳守仁。將來都係考慮深水埗及油尖旺區中學,唔考慮其他區中學。除非入到神校,否則唔會搬家。

小學概覽2022 - 陳守仁 (TSL)  小學概覽2022 - 九龍塘宣道 (APS)
TSL: 中學學位分配結果 (最後更新於 20/ 7/ 2023)
APS: 2020/2022年度本校98名小六級生升中派位
(以下對比資料不斷更新)

中文:TSL 6年普教中。ASP不是普教中 (from
普教中小學概覽)

英文:TSL依據校本課程制作課本。 APS用書單上的書

其他外語:TSL學生可選日文, 西班牙文, 法文。  APS無此要求。

測驗考試:TSL 1測2考。  APS 3考 (小學概覧2022提供)

課堂時間:TSL 8:10am-3:30pm (8堂) (小學概覧2022提供)
                   ASP 7:40am-2:30pm from 小一新生須知2023
                   ASP 7:45am-3pm (9堂) (小學概覧2022提供)

學費(9/2023): TSL HK$20,500 (*pending EDB’s approval) (由網友提供)                                                    TSL HK$19,800 (小學概覧2022提供)
                             APS HK$59,450 (小學概覧2022提供)

總面積:TSL 4k sq m (有恒温泳池,有户外攀石牆)。APS 7k sq m (但無泳池....)

興趣班:
APS小一要全民接觸樂器,小二已可退出樂器訓練揀唱歌組。想有嘢玩可以參加合唱團/詩班,免費。學校從來冇強制考級。只係會主動提供各種音樂資訊例如考級、演奏會、比賽等等。真係冇興趣嘅可以無視 (由網友提供)
TSL下午堂係功課堂、eca堂、校隊訓練,放學後可以再直落課外活動班或校隊至5pm,泳池係開設水上運動訓練,唔係普通泳隊比賽 (由網友提供)

9    0    0    1

hfnyd 發表於 23-9-18 13:40
見樓主個post 滿是嘀咕太太嘅不是...揀學校面對二揀一本是難事但平常, 既然大家都係為小朋友好, 何不正視下 ...

佢都話社畜工時長,應該冇那個精力全部攬埋身。所以宜家太太小小後悔,佢都也只能偷偷笑。

見樓主個post 滿是嘀咕太太嘅不是...揀學校面對二揀一本是難事但平常, 既然大家都係為小朋友好, 何不正視下溝通方式? 又或者你有主見同明確目標嘅話, 索性不用太太操心話事, 一切由你安排, 然後佢作輔助.
樓主還是勇敢一點面對問題吧!

melaka 發表於 23-9-16 14:51
最近我見太太有少少後悔選左APS....我偷笑了
如果係太太主力跟學術同管接送都係交返比佢全權做決定好d, 你可以幫佢分析下pros/cons咁.佢而家後悔ge主因係? 如果係車程考慮睇下會唔會搬屋解決到, 放租而家果度再住返近少少aps.
其實無論揀APS/ TSL/ 其他小學都總會有cons, 差在一家人點合力跨過

回覆 melaka 的帖子

試下TSL下學期插班。之前APS都有學生小一下學期轉去TSL。

回覆樓主:

咁後悔都返唔回頭,TSL對插班生要求高,三私都要有年級前10幾名,才有得筆試。呢個排名都可以去有中學學校了。所以安心APS讀啦,女仔用點心,點都有協恩,德望啦。

其實揀任何一間都有機會後悔

無100%完美嘅學校

既然選擇了,多啲發現學校美好嘅地方

父母更應該同心,咁先係對小朋友最好嘅教育

咩原因?

curr2000 發表於 23-8-22 22:49
搭單一問, APS 和 培正 邊間好 d ? 街外申請學位係咪培正仲難入D?
計機會率就應該係,不過難入啲又唔代表好啲(不是針對以上兩校),只係位多位少問題。不過如果唔考慮其他因素的話,個人會選培正。升中成績好又想讀英中咪轉其他囉,中中挺挺就上安心上培中囉。上唔到培中嘅,喺aps結果應該都一樣。

搭單一問, APS 和 培正 邊間好 d ? 街外申請學位係咪培正仲難入D?  

melaka 發表於 23-8-19 09:36
係屈服,廢事喺個女面前再同太太嘈

講完啦。
為家庭和睦點都要TSL

李家四少奶    發表於 23-8-22 16:01

retriever 發表於 23-8-16 10:11
插句咀...
小心俾人話係怪獸

不過我都同意小學係需要監督的

TSL , 又平又多設施,升中好好

melaka 發表於 23-8-10 21:38
如題,兩個offers,唔知點揀。

背景: 大B女,外向、好動,專注不足,不自律,常要提點,冇樂器天份,練習 ...

可以去「升中派位」睇吓兩間學校2023年嘅升中成績。

TSL 係一間好好嘅學校,活動又多,功課適中,谷得受谷嘅可考B1A-B中學考,輕輕鬆鬆嘅咪讀B1CB2A。

melaka 發表於 23-8-19 09:36

明白。
咁其實你prefer APS多過TSL, 但TSL可能對你家庭情況來說比較practical。
其實適合小朋友同家庭需要就係好學校,不用太struggle。反正APS和TSL都係好好嘅學校。

hermyhermy 發表於 23-8-19 06:25
咁咪去間又平又近囉,仲要struggle?

melaka 發表於 23-8-12 07:50
回覆 boboapril 的帖子

因為太太堅持自己接送女兒上下課, 但又個女瞓到最後一刻先叫醒個女, 早餐都食唔好 ...

咁咪去間又平又近囉,仲要struggle?

melaka 發表於 23-8-12 07:50
回覆 boboapril 的帖子

因為太太堅持自己接送女兒上下課, 但又個女瞓到最後一刻先叫醒個女, 早餐都食唔好 ...

插句咀...

俾個女訓到最後一刻, 係唔會訓練好TIME MANAGEMENT 的!

當然心庝仔女, 都係大部分媽媽既心態!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊