用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs APS..... 請問點揀?
發新帖回覆
go

GH vs APS..... 請問點揀? [複製鏈接]

curr2000 發表於 23-8-7 22:55
其實APS 競爭力咁好, 又唔一定要lock 住6年後的可能性
係GH 讀得叻,插女拔或spcc 更容易窩。大把GH 插DG

gabejang    發表於 23-8-8 19:42

CamilleLily 發表於 23-8-8 17:37
回覆 ok3 的帖子

英雄所見略同,所以我先話係綜合客觀條件aka(in EK definition)成績硬件名氣校友網絡etc ...
係啊,以dse 平均成績計再上只得spcc 和dg
其實GH 成日比人話傳統教學,德望係大班d ..但都多活動,教學都重project / presentation / 閱讀。
咁其實GH 用spcc 和DG 係教學上有咩分別?點解只攻擊GH?

唉六年其實都未必入到GH level
三私一直考入Band 1A 好似得5x% (計埋band 1B就超過八成入到band 1)

德小呢幾年入德中比例都好高。當然德望
德望學界又多活動

MonkeyBaby123 發表於 23-8-9 17:23
一直有個疑問其實係咪好多家長都覺得mcs同spcc & dg係同級㗎?但我見佢哋好似未出過狀元?亦都冇乜 ...
其實GH 對上係DG /spcc …不過都有距離
睇返dse學生每科達5 分比例。GH 好過其他女校包括HY

MonkeyBaby123 發表於 23-8-9 20:53
聽講話佢哋DSE成績仲好過SMCS?

呢個應該幾肯定係。
今年dse, 協恩都明顯低一格
我都surprise
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊