用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year One 肥咗點算好?
樓主: 珍妮
go

[英國] Year One 肥咗點算好? [複製鏈接]

其實可能同三年疫情取消左好多實習同online class有關
有啲學生根本做唔夠placement 時數

yamsui 發表於 23-8-8 10:17
英國讀PT也不易, 我囡間大學year 1 十多個香港同學, 最後一年剩5個, 今年7月畢業得2個, 其他因考試或實習肥 ...

OT 嘅成功率會唔會高d?

回覆 ononchu 的帖子

我英文唔算特別好,但鐘意吹水唔怕面懵乜都講下。
係醫院實習,開client meeting 會有家屬,dr等各專職係到
咁前一晚會做好功夫,準備下自己要講乜同回應啲乜。

我同意樓上有人提及,外國人最鐘意吹水,要一路傾一路做治療。
對我最難係傾到某些topic, 例如同histroy有關,就真係答唔到咀,有少尷尬。🥹

回覆 bbbusy 的帖子

OT要由日常生活活動出發,去幫patient重投生活。過程都需要好多評估和了解,先制定到治療方案。
所以英文要求不比PT低。

chanchan1108 發表於 23-8-9 15:44
回覆 ononchu 的帖子

我英文唔算特別好,但鐘意吹水唔怕面懵乜都講下。

原來placement client meeting 都有家屬,香港應該冇可能,全部滾水淥腳

回覆樓主:

我以為體形肥左

回覆樓主:

睇你肥幾多科,我女上年肥2 科,有科resit 都fail. 今年只讀1科,英國無retake system. 學校有得揀你做external student (但學生visa 會forfeited) , 我女肥嗰科要考埋practical, 所以我地決定回英上堂,學費只收1科。我覺得英國讀書都相對嚴謹,特別係關於 health science 嘅學系。加油吧!同埋我女讀嘅學系,5係睇overall 成績,係續科睇。所以必須每科合格才能升班。

回覆 Jennie 的帖子

阿女肥咗一科,已經resit都係 fail,都係續科計要科科 pass 先可以升。而家學校比佢retake Year One,係全科retake,但阿女對其中一科好似無嘜信心,而且讀咗一年覺得唔係真係咁啱自己,橫掂要retake ,所以都想考慮轉科。勉強無幸福,做阿媽只能同行及支持。

珍妮 發表於 23-8-16 10:55

阿女肥咗一科,已經resit都係 fail,都係續科計要科科 pass 先可以升。而家學校比佢re ...

讀書真係要鍾意,唔係好難捱。仲要一世都係嗰行真係要考慮清楚。加油!
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

意思係冇retake,照樣升班,不過failed嗰兩科既其中一科要重讀及考試,對嗎?都係放射治療科?

Lofty 發表於 23-8-16 14:55

意思係冇retake,照樣升班,不過failed嗰兩科既其中一科要重讀及考試,對嗎?都係放射 ...

香港有retake, 英國無呢支歌。即係無得升班,全年重讀一科。今年合格才可升year 2. 不是OT.
如果講OT , 朋友孩子 year 2 時實習重覆衰咗2次,要求退學或轉科。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 23-8-20 17:19
香港有retake, 英國無呢支歌。即係無得升班,全年重讀一科。今年合格才可升year 2. 不是OT.
如果講OT ,  ...

聽你咁講好嚴緊 ,我女今年順利過渡Year 1,9月升Year 2,我仲要擔心多2年。但我女講佢有同學有不合格,暑假要提早返英國resit。

珍妮 發表於 23-8-16 10:55

阿女肥咗一科,已經resit都係 fail,都係續科計要科科 pass 先可以升。而家學校比佢re ...

你好,麻煩查收pm

回覆 珍妮 的帖子

加油

Hi, 我想問英國放射分 Diagnostic Radiography 同 Radiotherapy , 如果將來想返HA 做放射,係咪只可以讀Diagnostic ?
MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

回覆 bpooh 的帖子

兩科都可以回港做,只要有足夠實習時數便可回港申請放射治療師牌。所以要查清楚學校安排幾多小時實習。

珍妮 發表於 23-8-7 20:34
回覆 jnwchan 的帖子

都已經唔係一線,但始終係醫療系,肥一科都死
真係心儀科目,點到要撑住。揾personal tutor幫忙。再resit,再補essay等等。

另外,如果英文底弱咗D。聽多D BBC, 講多D。

第一年過佢,又一個人,可能唔習慣。
第二年會好好多。 不要灰心。

回覆 canterlau 的帖子

多謝你鼓勵,阿女最後appeal 成功,不過佢都係選擇轉科,讀什麼也不重要,最緊要健康行先,包括身、心、靈。

canterlau    發表於 23-10-2 22:47

珍妮 發表於 23-10-2 17:39
回覆 canterlau 的帖子

多謝你鼓勵,阿女最後appeal 成功,不過佢都係選擇轉科,讀什麼也不重要,最緊要健 ...

還有媽媽的陪伴和鼓勵

回覆 Activehealth 的帖子

你好!  真係好多謝你係呢度的分享.  請問你係讀邊間澳洲大學的PT.  我個仔都係讀緊大學PT foundation, 宜家其中有一科覺得有D困難, 如果其中一科fail, 可以重讀呢科定點呢?  如果轉系或其他大學難唔難轉呢?  多謝!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊