用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績創新高
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績創新高   [複製鏈接]

ok_ko 發表於 23-8-16 15:13
誇大了!
就以貴校而論,中3能在DSE拿* 的應該大有人在。但能在中3考 DSE數 拿* 的應該是絕無僅有。
...

一點都唔誇,數學好多勁人提前學咗高中課程。

hiuching8 發表於 23-8-16 15:19
幾多年前?而家中學老師唔升職頂薪有$79135,月入十倍即係有近八十萬,未計開支,如果每個學生收費$1200( ...

我計吓畀你睇,$1800-2000 一對一,一日10個到。有時佢講考試周期家長要加鐘至10點至得休息。

Rpp 發表於 23-8-16 15:32

貴校今年DSE考得比過去兩年好。DG公佈數學的成績,一直是取coreM1M2之間最高的。當它是core的成績,今年在數學能拿*的都只是48%人。就是説有52%人比佢哋讀埋高中3年都拿不到 *

我說絕無僅有,并不是說一定沒有。但以我的認知,貴校起碼在今年這一届的同學,在中3時,沒有任何一位有能力在中3DSE拿到*

你女的一届可能有很多人吧!

gracelam 發表於 23-8-16 14:33
點會覺得科科8字9字就以為有星呀?求其攞份DSE PP做一次已經知自己咩料, 父母唔知, 年輕人都知喇啩:ques ...

睇下學生幾時開始有意識做PP, 有些會很遲(譬如我當年)

呢樣亦係學校差異所在, 有些在PEERS或大氣氛影響下, 很早意識到公開試這個目標 (當然有人揶揄培養考試機器); 某校甚至有畢業生在午飯時間回校, 跟學弟妹分享投考英美大學的經驗... 不經不覺, 從LOWER FORM 開始有了識意, 有了目標...

ok_ko 發表於 23-8-16 15:13
誇大了!
就以貴校而論,中3能在DSE拿* 的應該大有人在。但能在中3考 DSE數 拿* 的應該是絕無僅有。
...

DSE 數唔敢講...

較好既學校F3, DSE 英文已達5+ 真係絕對唔奇怪!

retriever 發表於 23-8-16 16:24
DSE 數唔敢講...

較好既學校F3, DSE 英文已達5+ 真係絕對唔奇怪!
這個當然。以DG的英文程度,我開始囘Rpp都是說在中3考DSE英文拿*的大有人在。我只是針對她說考數都一樣。

起碼你是說:DSE數唔敢講。

ok_ko 發表於 23-8-16 16:36
這個當然。以DG的英文程度,我開始囘Rpp都是說在中3考DSE英文拿*的大有人在。我只是針對她說考數都一樣。

...

我是講好多勁人已經學咗高中數學課程,知道中三DSE數有星,咁事實上有家長咁講暫且不補,將時間擺在其他科目摘星。

猴子爸 發表於 23-8-16 14:20
其实走的老师也不一定是好老师的。。。每间学校的课程设计和材料,其实也是很重要,也带不走的。
...

你對教學方法不是很了解。唔好老師真係教得一塌糊塗,自己都唔知自己講緊乜,學生點會明。

ok_ko 發表於 23-8-16 16:36

...

我是較傾向你的觀點...

數學課程有較明顯的年級分野, 除非學生領先去學習...

但問題是, DSE數學不深, * 級要看效率, 要效率就要操題...

咁無啦啦, F3 學生領先學哂數學課程, 還走去操題拼效率..

所以, F3 DSE 數拿*, 有點偽命題...

retriever 發表於 23-8-16 17:00
我是較傾向你的觀點...

數學課程有較明顯的年級分野, 除非學生領先去學習...

其實大可以當佢哋吹水,無料到,我是咁認為。

其實麥記果邊仲多啦呢d數學天才,一點都唔誇張。

ok_ko 發表於 23-8-16 15:49
貴校今年DSE考得比過去兩年好。DG公佈數學的成績,一直是取core,M1,M2之間最高的。當它是core的成績,今 ...

我都同意你的讲法,儿子小五已经开始读Pre- Calculus ,中3应该去到大一程度,但我认为佢中三考DSE不一定有星星,不是能力不足,係DSE考试模式怪怪的。

香港考试係阴你,不是考你识几多知识。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-8-16 18:02
我都同意你的讲法,儿子小五已经开始读Pre- Calculus ,中3应该去到大一程度,但我认为佢中三考DSE不一定 ...

兩回事,有啲大學畢業再考都未必有星,有啲大學生英文及數學仍然好差。

Rpp 發表於 23-8-16 19:19
兩回事,有啲大學畢業再考都未必有星,有啲大學生英文及數學仍然好差。
...

你说的,跟我讲的有什么关系?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

無關係呀!我只是想解釋清楚,我講中三有人已經知道自己DSE的數及英文有星,將時間攻其他科目摘星,唔係中三考DSE的數有星,希望你都不要理解錯。

Rpp 發表於 23-8-16 15:32
未算勁人.只係比平常好一些.

係數學世界.
一山還有一山高.

只係,早學.
唔代表幾勁.

stillgood20 發表於 23-8-16 21:13
未算勁人.只係比平常好一些.

係數學世界.

我認同呀!

回覆樓主:

量才來教學,其實好正常,只係HK惯了填鸭式,一级级咁升。我在这埋认識了一位家長,係呀仔師兄,佢囝囝成個中學偕段跳左两次级,到左S5,已直接收到oxford四年全額船了(向ox依然係级头人马)。如果佢係讀官津,恐怕要按步就班,今年先入到大学。
其實我係想講,超前讀,如果只係家長意願,其實未必对小朋有好处,多是為了考試而已,但超前讀是因為小朋友自己與趣,这便會事半功倍,因為是在發挥佢自己天生強項,但通常不会局限只有英数,其實乜科都可以,什致係d学教都唔会教科,如細细过已是电腦heaker, 係冇得超前議的,但这類天才,恐伯MIT,Stanford早d收佢係绝不介意。只是我地正常人,只集中要小朋友超前學校d科來滿足教试成绩要求。

Rpp 發表於 23-8-16 20:57
無關係呀!我只是想解釋清楚,我講中三有人已經知道自己DSE的數及英文有星,將時間攻其他科目摘星,唔係中 ...

我只是認同ok_ko 的回應,就算數學天才中三考DSE數學,都未必有星星,不是能力問題,係題型及考試局官員的心態,刻意刁難而不是考驗知識及能力。

我讲的是全级数学前五名的学生,兼读海外资优课程。有得选择自然不选择NSS啦。

Rpp 發表於 23-8-16 19:19
...

这个我同意,也是事实。理科及文科考英、数始终有距离,大学四年帮助不大。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊