用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文小學的英文水平
發新帖回覆
go

中文小學的英文水平 [複製鏈接]

同意, 至少到初小唔需要查字典, 小朋友只要沉醉在閱讀, 你比什麼天文地理, 高小, 初中既讀物比佢都得!
最重要係能引發佢既閱讀興趣, 佢個腦理解力未到 (例如數理科未到呢個能力階段), 唔緊要, 佢地會skip 左, 去找有趣地方....最緊要揀個本書有趣 (教科書/精讀notes 就一定唔係啦), 佢地係可以把成本書當成故仔書或趣味書咁睇.

*阿仔小三, 剛考完ICAS English 是評為Distinction 即10% 以內考生最好的.*除了學校要求, 我沒有管他串字, 串錯便算. 重要是幼稚園起識phoneix 拼字, 有時求其寫字, 如money 寫做moly, 咪笑笑口叫佢唔好太離譜便算了.

heidya    發表於 23-9-5 08:43

寫作的生字.....我認為在高小/初中才加強較好.當然, 太深的英文字, 可以考試攞高分.

但是, 只顧用太深英文字, 與學習模版式的寫作文章....
我以讀者身份來看....就是說寫得好....不過好悶呀, 都係果D野!

高年班寫作時, 當小朋友有能力參考, 有評審能力, 去借鏡, 我覺得是好.

但未試過用簡單的英文字, 著重自已想表達既情境意境, 搞笑地方, 便模仿別人寫作, 只可以說贏左成績...輸左...

寫英文/中文週記很好, 我見普遍家長認為唔計分, 便寫3-4行, 內容---行貨 便算.
阿仔寫週記, 一想就10-15分鐘去諗過去一週有趣事件, 每次200字以上.
錯字....我由得他, 反正週記唔計分!

我想與其去跟模版寫學校題目, 不如找自已鍾意題目, 寫完後, 家長比D增潤 (enrichment) 意見仲好.

heidya    發表於 23-9-5 08:43

回覆 天外之人 的帖子

我覺得你說出了重點,最重要一點---要鍾意學習,興趣!

今早開學,阿仔如常在搭車返學時睇英文課外書。
正如我說,天文地理,深淺英文書,他什麼都會看!
四年級... 忽然覺得阿仔長大左,個人性格多了。
為什麼他仍會拿起本書閱讀?!
佢可以突然說,我不再想看了!

有無想過,只靠規侓既學習,好似建在浮沙上的房屋?
不管今天學習成續多好,只要停幾年,什麼能力都變得不外如事。

更何況如果學習係靠不斷操卷,查字典,背誦呢!

當有咁既想法後,忽然覺得英文程度,唔應該係要比較!
特別係初小,無公開試壓力,點解要把學習放在考試成續呢?

中小語境不及英小係事實,但只要英文是一個語言去學習,去娛樂,去打機,去睇片絕對係可以!
家長從小唔比佢睇日本(中譯)卡通片,YouTube睇人打機用英文,短視頻睇英文多如海沙。

由於資源問題,普遍中小是以考試,背誦加速語文成績。家長其實應該要清醒,學校着重成績,學生有無可持續性學習興趣,根本不在重點上。
學生只有一路跟份考卷去操練; 但是,其實語文係幫你去找自已興趣,找答案,去了解別人,表達自已。

只要小朋友有興趣,便可以引導,成績係累積得來的。

天外之人 發表於 23-9-25 15:05
應該講小朋友"有心"及家長"有財"便可,但貧窮不富裕既家庭唔一定,最主要做到小朋友從小"有心",這個先係最大 ...

同意!
有心既家長,小學前已經引導小朋友行左一半路,選擇小學只係比到佢延續同加固。

家長應該已經有個底,小朋友對英文投入生活有幾多!

到小學先至想,我覺得係家長以為6年將個波拋比學校就可以,加上補習...

其實幼稚園那4年做左物?

其實,英文學習我唔覺得應該比較,中小<英小<英直資<國際學校?
其實,留意下,好多ABC來來去去都係果幾十句,其實語文就係呢D?

最緊要係你有無培育仔女,你點評估佢能力,如何幫佢行出條路!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊