用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開辦GCE / IAL的直資中學
發新帖回覆
樓主: mlau216
go

開辦GCE / IAL的直資中學   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

之前問過升學顧問

gcse / predicted grade 是但有一樣,都可以俾資料大學決定是否可以評估到學生能力,係以便出conditional offer

既然學校開IAL課程,應該會出predicted grade,所以gcse 成績可有可無
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

babyyiu 發表於 23-8-30 19:35
igcse中文可以被用作滿足second language  requirement, 特別係中大,點會係可有可無?
...

因為以我仔咁行 (即係一直讀緊HK local 中學),然後跳級入大學,係唔需要提供中文嘅要求

前人  (早幾年有兩兄弟同一年跳入中大,一個係GT,一個係DBS) 媽媽話無考過igcse 中文,無俾過中文成績,中大,科大,港大都有offer/獎學金

不過,我講嗰句係指申請英國大學 UCAS嘅流程
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Vengerov 發表於 23-8-29 23:59
請問IAL是否只能 keep2年成績?唔該
應該無expiry 喎~

Vengerov    發表於 23-9-1 02:14
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊