用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學覇的個性
go

學覇的個性  

學覇平時做功課温習是否自動自覺完成?定都要催促一下先肯?

小學低年級完全唔使催促應該香港一個都冇
學霸一定係平常大量看課外書

我見過三個一年級級頭(1-3)都係相對文靜聽話。但是往後二年級三年級都往後退一些。低年級級頭不太有代表性。難以保持到高年級。

Azzurro 發表於 23-6-8 16:18

我見我地校好多係一,二年級時考班頭3,之後3年級開始穩佔級頭1,2

我覺得學霸係本身勁鍾意讀書,當係娛樂,根本唔洗理先係

ekhc    發表於 23-8-25 10:26

仔仔不是學霸,小學一直以來在學校完成了功課,回家不用做功課,可以做自己喜歡的事情

回覆樓主:

功課溫習唔會需要催,自己知道一定要做嘅野,就會安安份份做好晒~

自律、愛閱讀、有效率

ekhc    發表於 23-8-25 10:27

回覆樓主:

做功課自律,平時冇溫書,做完功課多數玩。考試前2-3星期先開始溫,要催溫書,其實催多數係家長唔放心,佢自己心裡有數幾時開始溫習,雖然你見佢玩緊,但有時佢其實心裡面已背緊書,吹佢唔脹。。。佢地有方法點溫,亦集中,溫得快有效率,家長需要幫手相對少。對自己有要求,考完唔識一條已經會自責。

屋企2個細路,所以好明顯見到分別。

好勝、勤力、紀律好、有責任感、有目標。

Adrio77    發表於 23-6-11 12:04

Azzurro 發表於 23-6-8 16:18
真學霸係可以keep到上中學的。

謝謝分享!
我們(目前處於 20-40左右)不會輕易放棄向上游嘅夢想

好勝、有責任感、有目標

回覆 Azzurro 的帖子

你見唔到唔代表冇既.
我反而覺得做得學霸唔係一定要睇大量課外書咁死板.所以你見到嗰啲咪慢慢咁低啲.好似某一位家長所講,鐘意讀書如同娛樂咁,呢啲先係真正讀書學野之人.

低年級時自動自覺做功課,學習有熱誠,但閱讀無熱誠,純粹交閱讀報告先睇,去唔到級頭,中高級開始拖拉要催,惰性重學人口花花,但男仔到高年級開始撻著副計,衝上級頭。

我校學霸(級1-3計). 一個係睇書型, 兩個做卷型

級1,自動自覺完成功課温習,大量閱讀,唔會操卷

回覆樓主:

有鬥心 ,包括家長

我覺得系好勝,對自己有要求,我有2個女,剛好一個算系學霸(普通小學4-6年級都級1),另一個系學渣(中英數徘徊要合格唔合格之間)。
大的對自己好有要求,平時默書起碼要你幫他溫2-3次,你同他講OK無問題,他都仍然要你幫他溫到識背。好勝。細個幼稚園,初小時爲左寫靚一隻字會發脾氣(寫極都覺得唔靚,自己發自己脾氣)細的好隨便,咩都求求其其,寫字唔靚啊,唔緊要啦,老師話無問題。考試合格已經接受。
但天生我材必有用,我細女超窩心,除左學渣外,其他野都好好。tum死人個隻。
PS: 大的都唔好課外閱讀,系今年先開始有閱讀習慣。

Adrio77    發表於 23-6-11 12:05

我個仔只鍾意睇書,唔鍾意温習和做練習,所以應該不是學覇了
要迫下佢先會高分T_T

回覆樓主:

1/3 天分、1/3性格、1/3努力
自己都想小朋友叻,但佢唔係資優,有時要教好耐先識,中意睇書但每日只會睇20-30分鐘,無辦法好似其他小朋友咁主動睇幾個鐘,不過仲細會慢慢培養好學習態度

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊