用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請教 DSE 選科
發新帖回覆
go

請教 DSE 選科 [複製鏈接]

請教一下以下DSE科目的"難度"和選大學科目的"有用程度"

目前應會選 Physics 和 Chemistry , 餘下一科想在以下其中一科選擇:

Economics
Biology
History
Geography

呢幾科較有興趣, 當中有得考既 Bio, History 同 Geo 成績都差唔多, 請問呢4科係DSE應考既難易度 (聽聞 Bio 好多嘢讀好難攞高分), 同埋日後大學選科既"有用程度" (如選邊科對入大學那些科較有幫忙)

希望能指教一下

謝謝!
   8    0    0    0

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 13:23
首先最好唔好同時揀 bio, hist 先….

其次要先確定將來諗住大學讀邊個範疇的科….
全部科都係英文讀同考
目前打算3X中 Phy 和 Chem 係必揀, 諗緊第3科既選擇

Bio, Hist, Geo, Econ

小朋友對呢幾科都係興趣一般, 成績亦差唔多, 所以想睇吓各位前輩對呢幾科有咩意見

回覆 gracelam 的帖子

謝謝大家既意見

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 16:37
再補充少少……

如果有志於醫療科,bio 計分係有加乘
即係讀Bio日後揀理工既物理治療系有幫助
但如果係醫科, 我見CU都只係話prefer Chem+Bio, 無話讀咗Bio會有分加 (唔知有冇理解錯)
HKU好醫科同Dental 好似Bio都無分加

仲有咩科目讀Bio會有分加呢?

另外唔知除咗商科, 仲有冇咩科係讀Econ會有分加?

謝謝!

chez 發表於 23-4-17 17:03
回覆 fresh001 的帖子

For HKU dental, weighting of Bio/Phy/Chem is 1.3
謝謝資料
剛看過HKU Dental 要求: Best Sci Subject ^ withWEIGHTING 2 + Best 5 Subjects

如果時讀 4C + Phy + Chem + Bio, 主科全部5, Phy Chem Bio 全部5*, Admission score 是否這樣計算?

Best science subject score: (當係 Phy 5*) 7 x 2
Other Best 5 subjects score:
(Chem) 7 x 1.3 + (Bio) 7 x 1.3
(Chi) 5.5 x 1 + (Eng) 5.5 x 1 + (Maths) 5.5 x 1

= 14 + 18.2 + 16.5
= 48.7

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 17:21
物理治療 bio weighting X 10

CU 醫寫明 bio chem preferred
CUHK 醫科41分, 請問是否計 4C + 3X? 還是 4C + 2X?

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 17:50
不是這樣計的喔!

Dental 沒有 weighting X 2 這回事!
睇錯了...... Best Sci Subject ^ withWEIGHTING 2
原來係指 WEIGHTING 2 中既學科可 x 1.3

但如果讀齊 Phy Chem Bio, 係咪 3 科都 x 1.3? 定係只有成績最好個一科有得 x 1.3?

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:00
計 4C + 3X 或 4C + 2C 都得!隨你鐘意!

不過因為係計總分而並不是平均分,你計 4C + 2C 咪蝕咗 ...
請問你既意思係咪, 上年如果7科(4C+3X)合計總分達41以上就穩陣收到CUHK medicine offer?
咁如果讀埋M1/M2 (8科), 係咪可以計埋 (定係都只睇最佳3科選修科?)

其實用4C+3X 同 4C+2X+M1/M2嚟睇, 計分上依家有冇大分別?

謝謝提供既資料
按現在要求睇, 除CU既GPS收生要求極高, 似乎 HKU 牙醫收生要求一樣高(好似仲高過 醫科)

理大三寶要係指定科目攞夠分 (Phy + Bio)

係香港想讀醫護系,似乎真係要天之驕子先得

如果目標係醫科選了Phy Chem Bio,但如最終成績不夠好,7科加埋得38/39或best 6得34/35,其實仲有無咩中間選擇? 唔通到時要改為揀讀工程科? (因為有Phy 無 Econ)

謝謝各位意見, 要再和兒子討論下

gracelam 發表於 23-4-18 14:33
我女同學冇take econ /bafs , 不過有M2, 最後入咗中大精算!
請問你女兒當時的科目組合是什麼呢?

gracelam 發表於 23-4-18 17:27
Chem Phy M2, 中五drop咗bio
你女兒沒有讀 Econ/BAFS, 成績應該也很好啊!
其實讀 M1和 M2 對入讀精算和商科, 有分別嗎? 因為 M2 好像較難, 有沒有一些科目是只接受 M2 不接受 M1 的呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊