用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題   [複製鏈接]

使唔使將一間學校神化到咁?!
唔計IB, SPCC每年考DSE嘅應該都有百幾人啩. 冇記錯SPCC近年嘅3322係90+%, 如果以DSE 3322作為合格嘅與否嘅分界線, 即係話SPCC起碼有十個八個人DSE唔合格.
好奇香港有邊間B2中學嘅DSE考生最終攞3322嘅會少於3人

猴子爸 發表於 23-4-17 10:33
如果係校內成績差到讀唔上去,呢種係最慘,但通常喺SPCC, 呢啲case嘅主角屋企有support, 出國係最佳出路。 ...
SPCC讀唔掂嘅, 9成9應該會轉戰國外, 唔會再留喺香港嘅local school捱多棍啦

ekhc    發表於 23-4-17 17:36

pipeter.john 發表於 23-4-17 14:43
應該是3至4個。不會有8至10個咁多。至於為何?因為這是個假設post , 太多不確定性。其實考得好原因離不開" ...
反查ek資深網友嘅資料,SPCC喺2021年嘅3322%係~96%. 即係100個有4人唔達標.如果照你咁講,SPCC考DSE嘅學生大約只有100人?至於話"就算考DSE尾的也比B2C好",如果你意思是成績比B2C學校嘅學生好,咁就真係睇下要同邊啲學生比較啦。不過斷估就算B2C校,都一定有學生3322合格啩

Poyau 發表於 23-4-17 19:54
SPCC 2022年3322率98.1%
即係107名考生之中有兩人不達標
聯招三大學位取錄90人(見樓上#55)
謝謝資料,證明我嘅立論是對的。不過話說回來,98.1%嘅3322真心勁

fwstides 發表於 23-4-19 10:51
讀SPCC讓小朋友見識原來xx科係可以攞95分…. 首先所有學校都總有呢啲科科90 的神人,所有學校都可見識;其 ...
啱呀, 所以我都成日同小朋友講, 除了睇分數, 排名更重要. 有時份卷淺, 人人90+分, 你攞90已經考第尾. 反之, 人人唔合格, 你合格已經考第一.
‹ 上一主題|下一主題