用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題   [複製鏈接]

簡單啲來講 發表於 23-4-16 09:59
想EK講二線級頭係平平會有很多人起出來反對嗰,裡到人都認為二線級頭可以跟一線甚至三私一直1×睇齊。
...
其實我都想知準則,以我了解, 一線級頭同二線級頭係學術上係有明顯差距。

HK-MAN 發表於 23-4-16 11:43
我識兩個同一小學校學生,一個6年都係級1,一個6年就保持級7-15之間。升讀同一中學,年年級1果個係補底班 ...
咁我又唔覺得係1線級一跟唔上,2線級頭就未發力的問題。總之呢d 個案只係case by case,但呢度放大黎講幾次就當真

中學係講小朋友學習態度同讀書習慣,鬥心等等,小學級一又唔係一個咩指標,唔需要標籤話呢d 人上到中學一定讀唔上呢d 酸味味的言論,小學同中學已經係2個不同的戰場黎,冇必要比較。

Poyau 發表於 23-4-18 16:01
據 SPCC 2022年科次5+/5*+/5**
數字上無五科5+的42人有可能有人取
4(5**) / 3(5**)+1(5*) / 2(5**)+2(5*)
閉,唔係好識睇,請賜教

Poyau 發表於 23-4-18 18:28
據科次5+ 無五科5+的42人可能4(5+)
據科次5*+ 4(5+)有可能係4(5*)
據科次5** 減去4人6(5**) 2人5(5**)
錫哂你,明白了,即係數字上係可以咁講,但其他野我唔comment,火藥味太濃

‹ 上一主題|下一主題