用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題   [複製鏈接]

chingyu 發表於 23-4-23 15:19
//SPCC考最尾有"30分"即2(5**),2(5*)2(2).//
什麼數據?你想指什麼? 某年DSE 最差成績?
反駁之前,認真睇過post的内容?

所以話SPCC的護校真是令人眼界大開.

唔好又講,哪一個不是SPCC的家長囖.

又話SPCC躺中,本來主題就是比較SPCC的最尾和普通B2的三甲,不講SPCC講乜?有人見主題講不贏就引去講IB.那好,又講IB量化寬鬆.但在護校口中,就變成了躺中

chingyu 發表於 23-4-23 15:40
點解你講嘅全是道理,
人家講的就是謬論?
用你們的話,用如何證明IB的門檻高?指的是學生質數還是家庭實力(或家庭園藝付出)?如果是後者,又何以見得門檻高?

chingyu 發表於 23-4-23 15:19
//SPCC考最尾有"30分"即2(5**),2(5*)2(2).//
什麼數據?你想指什麼? 某年DSE 最差成績?
猴子爸 發表於 23-4-18 18:42
medicine总是看不过眼,SPCC被抬举得太高,加上它有IB, 所以更加笃眼笃鼻。SPCC考第尾有什么可能比band2 中 ...

乜叫睇唔過眼?
講野需要有事實根據.

上面,有人話"排尾如果拿2(5**)+2(5*)+2(2),分數是30。"

唔知閣下統計學係乜水平,先不論實際情況,只講理想的情況.你將下面兩幅圖所代表的數字分派一下,將第一幅圖的最尾的數名學生的best6高過第二附圖的三甲?又如何得出最尾有30分?

邏輯思維差,不是問題,不斷臆想脫離實際從而顯擺思維的下限就是問題.

如果考慮埋實際情況,拿星星的,基本是集中在個一部分人.拿不到星星的,亦是大部分拿不到5.那麽,又如何分配到最尾有30分(best6)?(當然,如果計算best8,那就另當別論)

chingyu 發表於 23-4-23 15:45
是否「護校」和 「躺中」? 兩個都不是我說。 讀者自行理解和尋求真相。

頭先你寫的我完全不明,所以就逐 ...
幫你番出前面的SPCC家長的最尾30分的回復.有截圖

ANChan59 發表於 23-4-23 17:12
當年我們一家選NSS vs IB,做咗好多功課,我在EK在大專那面,多年分享咗箇中感受及體會。

第一二屆DSE出 ...

5**,5*,5這三個比率已經是分配了百分比的了.1.2.3.4.5亦是因應各科的歷史數據而大致有預定的百分比範圍.

一句,DSE是人爲控制高分百分比,IB是沒有高分上限,可"隨意"調節.(比如,因疫情量化寬鬆)

chingyu 發表於 23-4-23 15:40
點解你講嘅全是道理,
人家講的就是謬論?

這個問題問得好!

那麽請護校截圖,來講下我所引用或應用的數據或觀點哪些是謬論?

不要拿空氾的話比如"芝麻綠豆的事放大來講"這一類,而是觀點或論點數據

.錯了就是錯了,比不上就比不上.可是SPCC的家長就是容不下哪怕是SPCC考試最尾比不過B2中學的三甲這一特定議題,非要扯出不同的話題,就是試圖要摞返個彩

至於SPCC的護校,我隨手都可以截圖出來一大堆謬論.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

ANChan59 發表於 23-4-23 19:35
IB不是本地课程,係国际课程, 同时满足一百几十个國家的学生。1BO冇必要为几个EK家长做大龙凤。

Ek家长 ...
不.不是考評局,大學.僅僅是一個,即教育政策.即前者.(不過,這些是蟻民所影響得到的嗎?正如你都會講,IB不會為EK幾個家長做大龍鳳,又何以見得教育政策會為EK幾個家長做大龍鳳???)

如果講"滿足幾十個國家,IB沒有必要為幾個EK家長做大龍鳳",但實情是,作爲一個國際課程,在缺乏公開考試的成熟條件時,IB的量化寬鬆做法不是做了一場大龍鳳?即利用了各國(或各地區的)收生既定政策的不可能即時改變這一預計,進行量化寬鬆(用市場的話即進行了信用消費),做了一次很震撼的市場推廣.

ANChan59 發表於 23-4-23 19:59
我幫你哋唔到,你最好寫信去1BO投訴。
乜需要你幫咩?
只是指出你認爲的情況的不足之處.

Rpp 發表於 23-4-23 20:43
如果我係老板面前有兩萬個狀元畀晒我揀作為員工,我會揀傳統學校出嚟嘅作為面試,員工各方面可能有保證啲 ...

唔好咁多啦,就2000個狀元都不得了啦.

不過,盲撐的會繼續撐落去:比如,話尼啲學生經過挑選,又高門檻之類的話囖

medicine 發表於 23-4-23 21:02
乜需要你幫咩?
只是指出你認爲的情況的不足之處.
明明就一個問題,即教育政策(當然可以解釋為歷史遺留落來,偏偏解釋為大學的問題.考評局,咪又係教育局,即教育政策的一個組成

ANChan59 發表於 23-4-23 20:03
IB 有150個國家地區。
多國家或地區就代表到咩?

多國家,結果咪又係睇有幾多人選擇.如果講到幾多人選擇,似乎高考是數一數二的人數多的統一公開試了~~

至於前面有會員回復話IB注重靈活等等,不是死讀書.先不論該論點是否屬實(即如何證明?),如果真係講到甘先進,點解未見外國全面棄用其它考試制度,僅僅采用IB即可山鷄變鳳凰?從而為該過培養出靈活創新的人才尼?

又或者,本港亦已經接受IB都咁多年,點解未見大力推廣?(如果真係那麽高的成效的話)

chingyu 發表於 23-4-24 00:35
我相信羅湖河某國際學校有個別家長或者非該校的家長會說。

怎能控制某些人嘴巴呢? 非該校的家長亦會講。 ...
"污名化人家的學校。"

神化又唔見出來講幾句?

再講,又哪裏污名化?

果然是只可讚不可彈.哪怕是講事實的考試最尾的不如B2的三甲亦不行.這就是SPCC的家長的"優良作風"

ANChan59 發表於 23-4-23 22:27
我之前講百多個國家,你說只有幾十個國家。我上網睇吓,我冇寫錯。

幾多個國家或地區能代表到乜?來去咪又係得果不足十萬人考IBDP.

如果IB真係咁高效,又有幾多個發達地區采用為主流考試制度?又有無發達地區采用為唯一考試制度?如果全部都是未有的話,哪又如何證明高效?

前面已經講過的内容不再重複

chingyu 發表於 23-4-24 01:16
我都想休止
一個巴掌拍得響?
連一個主題:SPCC的考試最尾對比普通B2校的三甲的討論,都引來如此之多的SPCC的護校在出盡奶力,可想而知,SPCC的護校的作風
‹ 上一主題|下一主題