用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反女 VS 協恩
樓主: YGI
go

聖士提反女 VS 協恩   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 23-4-12 21:49
如果高中想讀 Chem, 協恩有獨家 notes, 極之詳盡。
協恩 chem 名聞遐邇….

難怪從來沒有見過一位協恩妺妹報 element !  

其他所有神校都有學生報 element………

gracelam 發表於 23-4-13 07:40
我女間中學chem亦有獨家notes, 3年高中都唔洗買一本chem書, 不過阿 sir day 1講明不能外傳, 遺者必究:he ...

你女舊年chem 嗰條 ester solubility 確是2022 chem 最難嗰條!
攪到 element 都要因應呢條去更改秘笈,影響深遠⋯⋯

kirstyau 發表於 23-4-13 09:59

我2022 暑假報9月班有見過喎, 點解我會咁留意因為個日優 ...
吓!有d咁嘅事?
真係身在福中不知福!比佢 chem 搣時 知道呢,就…..

我見精英班七十幾人,乜神校都有,就係冇協恩!

有d遠到 董玉娣、李兆基、林護都有,由6點飯都可能未食開始上,上完堂起碼深夜12點先返到屋企,真係好佩服佢哋的毅力!

YolandaTam 發表於 23-4-13 11:26

可能俾 chem 老師「因為2022呢屆只有 10個 5** 失望流淚 ...
2022年 element 有 88 個同學 chem 攞 5**   

ekhc    發表於 23-4-13 16:46

cafeva 發表於 23-4-15 16:41
我始終希望係靠學校而唔係靠補習. 都知高中係難
其實補習與否並不因為學校教得好唔好,而是你想 aim 的成績高度,我眼見九成狀元級的學霸都有補習,有些更一科兩補!
舉例,YY 的補習團隊四十幾人,全部中文學霸級別,我相信沒有任何“一位“學校老師可以比擬,佢嘅內容答題技巧豐富到根本食唔晒,,一定物超所值,咁點解唔補呢?

cafeva 發表於 23-4-15 18:10
聽落係要補。咁我又唔明啦,spcc D學生交咁多學費為咩?
講開YY ,你又提到 SPCC ,我又講吓故仔,

YY 每年的 mock 係超難但又超正,

呢度EK有位網友的女兒舊年考佢嘅 mock ,得2,但考 DSE 得5*
又另一位真狀元,考佢個 mock ,得3,考 DSE 得5**

今年 1600人考 YY 個 mock ,得 ~150人 有5+
YY提到最 top 100人大部份來自2間神校,佢只說了其中一間是 SPCC ,我估叧外一間係 DGS,
呢兩間都要交學費的,

你諗吓,考佢個 mock 攞2/3 結果 DSE 都攞 5*/5** ,嗰班係 mock 都攞5+ 的SPCC,DGS 學生,根本已經係中文神人,但照様補習,我哋呢d凡夫俗子,又怎可能唔補呢?

bettyay 發表於 23-4-15 18:31
我諗最終都係睇小朋友放咗幾多心力在成績要求上

小朋友得嗰十七八歲人仔,佢有幾多 sources 可以吸收到足夠的知識?
佢又有否可能自己發明一套應試技巧?

若要掌握得好,一定靠老師,
學校老師是老師,
補習老師是老師,

學校老師是寡頭壟斷,佢教得如何都照出糧
補習老師是完全開放兢爭,佢教得唔好,學生會走人,所以一定比心機教!

學校老師自己冇得揀,點解唔自己去找一個勁抽的補習老師,事半功倍!

woooiiii 發表於 23-4-15 18:51
回覆 小鹿揀學校 的帖子

咁邊個誘發小朋友?

家長,學校老師?
補習老師?

學校老師才算正確?
家長誘發等如不放手,所以不正確?
補習老師誘發等如等人餵,所以又不正確?

我會話以上所有人都可以,但我又會話補習老師最有效率!

大學生都要 professors 教,佢哋又同補習老師有乜分別?都係敎你嘢喔!
工作所有嘢都可以自己發明方法去做,無師自通?唔洗 seniors 教你?咁seniors又同補習老師有乜分別?

bettyay 發表於 23-4-15 19:00
其實我冇話補習唔好!咁知識要吸幾多先叫足夠?亦唔知小朋友可唔可以發明一套應試技巧,只係覺得補唔補習 ...

當然好多學校有好多好老師,只是不應對侍補習老師如毒藥,只是比多個選擇你,讓你學習得更有效率而已!

9科5** 狀元 一科兩補 !

https://youtu.be/RF1AD8Bf6HU

https://youtu.be/UpbVNvvj_Ms

bettyay 發表於 23-4-15 19:39
邊度覺得我認為補習老師是毒藥

補習係補品!要唔要保健補品,視乎個人需要
唔係話你......

我只係覺得有些人有偏見,以為補習會令小朋友冇咗自學能力,甚至喪失自理能力,好似食咗毒藥咁啫....

gracelam 發表於 23-4-15 21:39
提一提,我女冇補過YY Lam, 只報咗佢嘅mock咋!
對號入座.....

cafeva 發表於 23-4-15 22:04
咁事後睇返你覺唔覺報mock既浪費金錢又嚇親飽.(不能反映真DSE grade)
嘩!浪費金錢?

今年一票難求,我悄為懶少少,第一日開售費事同人迫,點知第二日已售罄!

kirstyau 發表於 23-4-16 13:02

女如果冇讀YY班但有讀緊凝皓其他班係咪都冇優先報名,黎緊 ...
應該冇,到十一二月可以留意凝晧 IG公布報名日期…..

cafeva 發表於 23-4-16 14:15
數學抜尖補邊間好?
坊間唔覺有勁抽的數學拔尖班,我哋亦冇補 math/M2

已做晒 DSE math/M2 past papers ,亦證實係唔需要補數的….

cafeva    發表於 23-4-17 11:50

回覆 小鹿揀學校 的帖子

當年小一迎新日,校長係度嚇鬼,話將來直屬中學一定要學一樣樂器,琴唔計,學校星期六有開不同的樂器班,要班小一BB 好好準備!之後每個星期六就見到好多小一人仔抬住件大樂器回校上堂,笑C !

我就睬佢都儍,結果中學轉校,硬性規定要學呢件樂器……

‹ 上一主題|下一主題