用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 純討論-banding 高既學生讀banding 低既學校會冇咁辛苦 ...
樓主: HK-MAN
go

純討論-banding 高既學生讀banding 低既學校會冇咁辛苦?   [複製鏈接]

學校學習氣氛都好影響學生對學習既態度。起碼係band 1 學校搵個學霸同學仔解答唔清楚既地方容易過band 3 學校

回覆 SUMSUMMAME 的帖子

講的係咪循道,我女今年都入左,有機會做同學仔了

UTB 發表於 23-4-23 15:07
我認為唔係咁好。我以前有個學生,睇佢嘅表現應該有B1A,但係學校主要收B1C學生。佢會覺得課堂很沉悶,因為 ...

你個CASE我覺得係人問題多過學校問題, 而且我覺得如果係真B1A生, 叻既學生唔會咁易就話變得普普通通, 只係有時家長想找借口不想承認罷了.

acgy 發表於 23-5-3 18:51
你個CASE我覺得係人問題多過學校問題, 而且我覺得如果係真B1A生, 叻既學生唔會咁易就話變得普普通通, 只係 ...

不是。當年我是在那間中學任教。根據那位學生所講,佢覺得悶係因為小六已經學緊中一、二嘅嘢,上到中學又重複學一次。學校本身係B1C,不過我覺得整體學生的程度差異都幾大,佢係屬於少數標青的學生。由於區內英中學額不足,學校無落車壓力,有部分老師比較懶惰,教學比較馬虎,不緊張學生成績。CE會考(那時未有DSE)多科負增值,所以學校好少向外公佈成績,保持神秘感。學校很自由,很多課外活動,不過就冇乜讀書氣氛。高年班(F.4/5)學生比較貪玩心散,差班嘅成績可以好差(會考零分)。我覺得做老師得到的體會,就係家長只能睇到學校表面的包裝,真的要多同子女多溝通先會知道學校實際的情況。不要以為派到入英中就一天光晒。

lkk-c6    發表於 23-5-4 15:41

acgy 發表於 23-5-3 18:51
你個CASE我覺得係人問題多過學校問題, 而且我覺得如果係真B1A生, 叻既學生唔會咁易就話變得普普通通, 只係 ...

有真B1A生包尾添,普普通通已經係唔錯。

Rpp 發表於 23-5-4 07:01
有真B1A生包尾添,普普通通已經係唔錯。

容許我再分享一些經驗。其實學生最易學壞,應該係暑假時段。我見過有幾個學生,中一嗰年佢哋仲係好乖而且成績OK,一個暑假之後,中二開學日已經gel頭帶手練,之後成日上堂瞓覺,成績一落千丈,要社工跟進。所以小學成績幾好都好,上到中學可能又會變成另一回事情。

UTB 發表於 23-5-4 07:29
容許我再分享一些經驗。其實學生最易學壞,應該係暑假時段。我見過有幾個學生,中一嗰年佢哋仲係好乖而且 ...

中一二最大改變亦都係家長最輕鬆的兩年,我認為到中五基本已定型。身邊都有你講果類同學一齊打機,反逆期間學習不再追求目標,父母要搵食唔理得咁多,好彩就係小朋友有個天生的聰明腦袋,日日夜夜打機成績仍然不錯,當然唔係最top的中學了i

跟番自己banding最好,家長成日諗埋d無謂野。讀書係辛苦架啦,在乎自己有冇目標同毅力,同埋點樣面對,唯有麻醉自己唔辛苦,同搵其他興趣平衡下。世界艱難,成功靠自己,學校好少事啫,唔需要好「辛苦」咁為佢諗點樣冇咁辛苦,可能佢好有目標呢。

UTB 發表於 23-5-4 06:03
不是。當年我是在那間中學任教。根據那位學生所講,佢覺得悶係因為小六已經學緊中一、二嘅嘢,上到中學又 ...

佢只係超前學習得出來嘅成績, 讀唔讀到書從來都係自身問題, 就係太多人將責任怪去學校度.

就算佢去B1A學校, D老師一樣係HEA, 差果批學生一樣係好差架, B1A學校都係靠叻果批學生交到成績出來, 如果個個都叻嘅, 5+率應該要有100%先合理,

我自己親戚都有不少人讀B1A傳統名校, 但係考得好嘅少過一半人, 男嘅我知有D又係衰打機, 女嘅我都唔知衰咩,

鄰居個仔小學級三左右,整個小學生涯老師寵愛有加,奧數獎無數,入左區好好中學,舊年我知道佢無大學讀,因為DSE只有19分,唔知點解,我唔敢問費事尷尬。
另外一個係學校師奶中傳聞,小學成績名列前茅,中學有留級,都係未能讀到大學,都係唔係點解,反而小學成績普通嘅同學有大學收左。真係世事難料。

Rpp 發表於 23-5-4 10:16
鄰居個仔小學級三左右,整個小學生涯老師寵愛有加,奧數獎無數,入左區好好中學,舊年我知道佢無大學讀,因 ...
其實原因太多….考究都無謂

我自己算係過來人,小學級頭,入咗-間宜家仍然係band 1B 中學,中-中二都考得好前,top 5%, 成日幫/教同學英文,但自己不思進取,中四大概已經跌到top 20-30%, 最後都入到三大,普普通通嘅科。但以前其他小學成績差過我嘅同學入咗band1A 中學,佢哋係入U神科,我都承認自己細個幼稚同唔夠目標強、符碌過關就算,初中都有d睇唔起d同學,覺得佢哋唔叻。後來亦有諗過如果我入個間1A中學,命運會唔會唔同,不過真係唔會知道. 所有條件相同之下,絕對係同banding 會出「正常」「結果」嘅機會高,但係個結果又係咪等於入U呢?今時今日入U好基本,勤力少少應該都可以。

boboapril 發表於 23-5-4 23:18
我自己算係過來人,小學級頭,入咗-間宜家仍然係band 1B 中學,中-中二都考得好前,top 5%, 成日幫/教同 ...
入U入到自己心儀讀既科目當然重要…

HK-MAN 發表於 23-5-4 23:24
入U入到自己心儀讀既科目當然重要…

所以就係物以類聚,讀書叻同level, 大家inspire大家嘅未來,搵目標。去咗banding 普普通通嘅學校,可能大家同學嘅vision, 對將來可以做到d乜嘢aspiration, 無嗰啲學校/同學嘅高度,我覺得係有關係。我聽過有band 3 畢業嘅男仔,話中學時同d同學商量點樣搵錢,真係考慮做鴨wor, 唔知講笑定認真啦。hahaha

boboapril 發表於 23-5-4 23:34
所以就係物以類聚,讀書叻同level, 大家inspire大家嘅未來,搵目標。去咗banding 普普通通嘅學校,可能大 ...

聽到講笑的,B 3老師叫同學十八歲第一件事申請公屋。

boboapril 發表於 23-5-4 23:34
所以就係物以類聚,讀書叻同level, 大家inspire大家嘅未來,搵目標。去咗banding 普普通通嘅學校,可能大 ...
生活迫人搵兩餐啫...上流鴨下流鴨收入尊嚴都大不同啦....劍橋,牛津畢業既Seafood會賣到好價錢,還是努力讀好啲書先啦. 否則將來只會眼紅人地一單幾千,自己一單只得百二...
‹ 上一主題|下一主題