用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考starters對小學叩門有幫助嗎
樓主: 穎晴李
go

考starters對小學叩門有幫助嗎 [複製鏈接]

f00130 發表於 23-4-5 09:28
如單計starters 真係通街都係  k1尾已達這個level多的是Movers 唔排部分學校會睇 不過始終覺得cert 係外在 ...

很同意。
如果要揀人見時,有,總比沒有的人獲見的機會大。當然,取錄與否,就睇面見表現。

我自己當年是無考證書的。九月已有第一個心儀Offer, 當然就無去煩考證書。但如果去到一二月時仍未有確定,要等大抽獎的。我是一定會去「做啲野」。

講一句「無用」是很簡單,也不是「大話」,但去到一個位,其實唔通真係咩都唔做唔幫吓個小朋友?當然,已手執直私再打算叩神津嘅人來說,這肯定是無用處的,但目標是地區一線的學校,我覺得考左是「無壞」的。

minichong28 發表於 23-4-3 10:01
沒有幫助, 考小一時, 拎住Movers甚至Flyers既小朋友都好多

正如有碩士學位,博士學位既人很多,唔等於學士學位冇用,反而證明更加需要有。

揸住starter,系直私學校幾千人角逐百幾個學位,夠落場,唔足夠取勝。

揸住starter去叩門,對手是一心大抽獎既小朋友,正好合用。

Starter考什麽學校都夠了。
反而是Mover Flyer純屬過度操練,有時會有反作用。

Flyers 都無用… 何況係 starters…
不過準備過程會有得著..

快樂火雞 發表於 23-4-6 10:08
Starter考什麽學校都夠了。
反而是Mover Flyer純屬過度操練,有時會有反作用。 ...

如果小朋友能力高又不能說是過度操練,我的經驗是三個月之內準備,得就最好,唔得就唔好勉強去繼續操了
‹ 上一主題|下一主題