用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPC
發新帖回覆
樓主: siukaipp
go

QC vs SPC   [複製鏈接]

我深信兩間都是好學校,若然兩間都收得佢,亦代表佢有足夠能力,尤其在自行階段,往後的路如何走,是無法預料的。

值得留意SPC高中選科如Phy Chem並沒有QC開咁多位,要中三名次較前才可以入。

視野/活動QC當然不只勤有功,不過SPC可能更好?!

了解一下小朋友想法,如果佢無特別偏好,就按你目前嘅想法去揀。

這兩天是QC open day(去年停辦)可以和囝囝去玩下,再作決定。

回覆樓主:

每科學位是按中三學生上學期的選科survey決定,家長會上老師說明除M1 M2外,考100名或之前的同學,基本上都可以入讀自己揀的選修科目。

另外,可以參考呢個帖,看看前輩分享更多資訊:

QC Open Day 皇仁開放日 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread

晴晴小B 發表於 23-4-2 11:31

知唔知呢兩間每年出幾個醫科生?

去年是十多個, 六年前是三十多個。

都想知道SPC嘅情況?

好高興得知樓主的囝囝有自己的想法,好有主見,相信他會讀得開心和投入。

好多時,外界對一些學校和學生早已有既定印象,親身感受和接觸又好可能唔係嗰回事。

由我中學時認識的2位QC仔,到後來親身感受,QC仔的確比較薯,但不是緣於書呆子,而是相對其他出名的男校,多了一份謙虛。

siukaipp 發表於 23-4-4 11:32
我琴日同佢講,尊重佢嘅決定,不過我要同佢約法四章

1. 唔可以唔剪頭髮

哈哈!你真有遠見,呢啲似乎應該係高中家長嘅要求。

中一、二真係好多野玩,活動都唔少,當然最終係睇囝囝嘅選擇,因為QC非常自由,包括讀書。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊