用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中史,世史,L&S溫習方法
樓主: kkv408
go

中史,世史,L&S溫習方法 [複製鏈接]

Rpp 發表於 23-5-11 15:25
論證都要講事實,不要寫感想,見到老師評語係文筆優美,但是要講事實呀,扣一半分,畀一半同情分。
...

大家都係讀個本課本,記一樣的事實,但人地懂得將記熟的事實去答論證題,得滿分,睇返我個寫咗半頁紙事實,都唔知佢想講咩論點。學校中一開始有答題練習操架,不過都係好似無乜幫助。

無嘢既,只係證明咗佢唔適合讀呢2科,高中唔好揀囉

LeeCC 發表於 23-5-11 15:28
大家都係讀個本課本,記一樣的事實,但人地懂得將記熟的事實去答論證題,得滿分,睇返我個寫咗半頁紙事實 ...

唔理啦,又唔揀佢讀,除非要湊閒科總分嚟揀科啫。

Rpp 發表於 23-5-11 15:33
唔理啦,又唔揀佢讀,除非要湊閒科總分嚟揀科啫。

係呀,我地揀科唔係睇總分排名,所以我話既然無打算揀,合格得啦

仔仔錫錫你 發表於 23-4-11 17:40
有d $要比人洗架!我仔中一中史17/60分,LS 28/60,補下補下現在中史46/60,LS 56/60 ...

請問去邊度補?(emoji)(emoji)

LeeCC 發表於 23-5-11 15:01
我都想知,無奈身邊幾個呢方面叻的小朋友都係天生口齒伶俐,小學已經係辯論隊/小司儀,中一二開始有少量 ...

我個仔細個嗰陣時speech delay, 2歲半先講到短句, 宜家中三間中講嘢都一舊舊⋯⋯啱啱派埋考試卷,但佢中西史都唔錯!

原本高中想揀history, 不過最後改變咗諗法!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-7-1 08:49
我個仔細個嗰陣時speech delay, 2歲半先講到短句, 宜家中三間中講嘢都一舊舊⋯⋯啱啱派埋考試卷,但佢中 ...

女仔天生口齒伶俐八婆仔性格,男仔呢方面輸蝕d。我屋企兩個仔一齊拗唔贏個女。

ekhc    發表於 24-3-20 11:36

Final exam 有認真溫書,成績唔錯 P 滿分,B87,C89, 以往最差的中史都有突破表現88,可選喜愛的科目

仔仔錫錫你 發表於 23-4-11 17:40
有d $要比人洗架!我仔中一中史17/60分,LS 28/60,補下補下現在中史46/60,LS 56/60 ...

中史補習其實點補法?  又講一次? 做練習?

bananaGi 發表於 23-7-4 10:20
中史補習其實點補法?  又講一次? 做練習?

我無理,我不嬲搵導師只係睇有無用心教,能否與仔女溝通,學歷經驗無咩所謂
中一二時補science 的導師雖然成績麻麻地但很用心,經常搵資料比我對仔女學習。數學導師有係很用心教,唔明講到明,成日超時15-30mins 唔收$,考試前又抽時間免費幫手改卷再電話講解!現時補 science 的導師就成日甩底,考試又唔多理,但好在溝通無問題!

kkv408 發表於 23-3-29 18:59
仔升上中一,好多科目唔識點溫,想問中史,世史和L&S如何溫習?
仔唔喜歡死背,有咩方法?
...

這三科必先(emoji)清所有concept,難以理解就用圖像或睇samples去搞清個structure,背係必然,但死背係不必,用聽寫讀睇吓邊個work,如果都effective就更好。
當然,最重要的是興趣

回覆 gracelam 的帖子

可否講下點解改變想法,不選History?我女現在中二,想選History,但,聽聞該科拿5**好難。我看其他band1A學校,甚至拿5都沒有人。所以,有些猶豫。

200904 發表於 23-8-25 09:51

可否講下點解改變想法,不選History?我女現在中二,想選History,但,聽聞該科拿5* ...

佢由中二到中三一直都想修History, 有興趣到不停睇片了解(中西史), 2個教History 阿sir佢都好like, 加上成績好好所以我都冇阻止佢反而鼓勵佢!

轉變諗法係一次家庭聚會, 家人就讀1A中學中六, 佢有修History, 語重心長話做乜睇唔開讀History, 話超級後悔讀呢科,早知選多科商/理都唔好讀History,下刪一百字, 都係多野讀又未必攞到高分之類!

之後到埋身填揀科表時,我女以過來人話, 你理科成績都ok, 踢走History全理科啦, 如果大學唔揀文科(事實係, 佢想讀history 只係興趣),大學揀科多啲選擇嘛⋯⋯

佢都爭扎咗大約2個星期, 最後揀phy代替history!

謝謝回復呀,我都是擔心選History拿不到高分。
還是等中三時,看看其他科我女有沒有興趣再說。

gracelam 發表於 23-8-25 10:16

佢由中二到中三一直都想修History, 有興趣到不停睇片了解 ...

多謝資訊,我女相反,選完Bio後悔想讀History。 原來 天下烏鴉一樣黑,阿女都唔使咁可惜

HK-MAN    發表於 23-9-15 17:29

Rpp 發表於 23-5-11 15:25
論證都要講事實,不要寫感想,見到老師評語係文筆優美,但是要講事實呀,扣一半分,畀一半同情分。
...

當然,前提是要讀熟事實

大家都係讀個本書,同一個老師教,有人懂得按事實寫論點,接近滿分,有人如我果個咁,寫半版紙,唔好話老師都唔知佢講咩論點,我睇完都知佢想講乜,次次都係得1分同情分

LeeCC 發表於 24-3-20 11:40
當然,前提是要讀熟事實

大家都係讀個本書,同一個老師教,有人懂得按事實寫論點,接近滿分,有人如我果 ...

中史同中文讀書報告有分別,前者講事實,後者有大綱睇吓書開頭中間結尾可以吹到天花龍鳳。

Rpp 發表於 24-3-20 12:19
中史同中文讀書報告有分別,前者講事實,後者有大綱睇吓書開頭中間結尾可以吹到天花龍鳳。
...

其實唔重要啦,高中都無讀中史

LeeCC 發表於 24-3-20 12:29
其實唔重要啦,高中都無讀中史

有啲天生食中史飯好易記溫兩個晚上可以接近滿分。

LeeCC    發表於 24-3-20 13:12

創作中史課程o個個一定係想小朋友都討厭歷史
初中中史課程太深入但又快
以前薄薄的中史書中二才學到的漢朝
現在中一第一個學期就要學晒之餘仲要超級深入
真係要叫孩子學識放棄
淨係睇重要事件
選擇性 "作" 答 合格就算

LeeCC    發表於 24-3-20 13:23

TAIOU4 發表於 24-3-20 13:08
創作中史課程o個個一定係想小朋友都討厭歷史
初中中史課程太深入但又快
以前薄薄的中史書中二才學到的漢朝

我覺得初中既課程其實就係俾年青人了解一下自己能力和興趣

我個對中史有興趣,背野叻,一直中史都考得好,但高中才級頭。有些初中中史級頭的,是學霸,並非喜歡中史,而是記性好又勤力。

西史則不是著重背誦,是要懂吹水、英文好、懂考試技巧,我個高中西史就不及中史好,因為不懂怎取分?

CS都是背
反而之前的L&S是考吹水,我個就係轉了CS即高分,而家索性裸考
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊