用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中史,世史,L&S溫習方法
go

中史,世史,L&S溫習方法 [複製鏈接]

仔升上中一,好多科目唔識點溫,想問中史,世史和L&S如何溫習?
仔唔喜歡死背,有咩方法?
   36    0    0    0

回覆 kkv408 的帖子

我女都覺得中史西史難,冇興趣下死記都讀唔入腦西史太多串字,又不易上口
中史太多朝代同人物

兩科都教得好快,吸收唔切,其他同學及家長也有此問題

老師說中史課程好緊迫,教育局規定中一中二已經要教哂所有朝代,中三好似讀近代史之類

早前新聞也有說大部分學校追不上進度

ekhc    發表於 24-3-20 11:28

kkv408 發表於 23-3-29 18:59
仔升上中一,好多科目唔識點溫,想問中史,世史和L&S如何溫習?
...

中西史我2個係記重點, 時間/人物/地點/發生原因→經過→結果

History記埋生字咁囉!

LS好似小學溫常識咁, 記吓重點, 差不多係咁!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

kkv408 發表於 23-3-29 18:59
...
阿女中西史,會用mild map同表既形式,將時間,人物,經過,結果,列出來,會清晰好多,history就串埋生字。
依家冇LS,係CS,要明白講咩,唔駛死背。

我仔所有要記嘢的科目(中史,西史,geog,bio ) 都係用mindmap,flow chart,漫畫,自己的筆記畫滿晒嘢

ekhc    發表於 24-3-20 11:30

妹妹頭 發表於 23-3-29 21:21
阿女中西史,會用mild map同表既形式,將時間,人物,經過,結果,列出來,會清晰好多,history就串埋生字 ...

唔係㗎,而家科CSD 係有唔少野背,不過亦好多學生唔喜歡個內容而唔背,裸考算。

有d $要比人洗架!我仔中一中史17/60分,LS 28/60,補下補下現在中史46/60,LS 56/60

其實,内容不難,難的是生字。平時記多一下串字。
長題目,講的是分析,用first,second,as a result來present,記得要分段(不要問我爲什麽强調,問了就是我女就是因爲沒有分段,所以扣了兩分),且要講事實,而非感想。

ekhc    發表於 24-3-20 11:31

200904 發表於 23-4-12 10:58
其實,内容不難,難的是生字。平時記多一下串字。
長題目,講的是分析,用first,second,as a result來pre ...
無分段即係答緊同一個point,無分

仔仔錫錫你 發表於 23-4-11 17:40
有d $要比人洗架!我仔中一中史17/60分,LS 28/60,補下補下現在中史46/60,LS 56/60 ...
中史及LS揾私補?上什麼網站揾?

中史唔可以死背. 當年我地成班男同學都係打三國志. 中史又唔駛煩串字, 只需靠common sense考自然就會高分. 識得有朋友高考中史攞A都話因為打機. 而家唔俾細路打機反而冇左呢個sense...

我個女話最難係地理,中史,西史,好似講地理記好多野,中史平時不要溫,溫完都忘記咗,等臨考前兩日就搵野背,考試就記得幾多寫幾多,好似寫清單咁,老師明知係背書,出嚟但只要d閒科都有7字頭就收工。

上到中三,中西史兩科同樣有論證題,而且佔分多,中一二靠背書考得高分的同學,如果唔擅長論證,一樣死晒,好似我個咁樣

LeeCC 發表於 23-5-9 06:48
上到中三,中西史兩科同樣有論證題,而且佔分多,中一二靠背書考得高分的同學,如果唔擅長論證,一樣死晒, ...

就係靠吹水論得分,背有限公司。

Rpp 發表於 23-5-9 08:52
就係靠吹水論得分,背有限公司。

咁又唔可以唔背書既,論證題叻的同學,可以得好高分,因為背書論證都掌握到

相反,只係靠背書的,都只可以僅僅合格,論證題失晒分

LeeCC 發表於 23-5-9 09:19
咁又唔可以唔背書既,論證題叻的同學,可以得好高分,因為背書論證都掌握到

相反,只係靠背書的,都只可 ...

閒科唔理咁多,唔係太肉酸便是。

Rpp 發表於 23-5-10 10:40
閒科唔理咁多,唔係太肉酸便是。

係呀,我話如果高中無打算揀中西史,合格就得啦,唔洗高分

但小朋友中一二都屬於高分,接受唔到中三只係僅僅合格

LeeCC 發表於 23-5-9 06:48
上到中三,中西史兩科同樣有論證題,而且佔分多,中一二靠背書考得高分的同學,如果唔擅長論證,一樣死晒, ...

即上到高中,呢兩科唔可以靠死背。
靠論證一定死得,除非佢地呢方面強,唔知呢d點操返黎?

kkv408 發表於 23-5-11 14:10
即上到高中,呢兩科唔可以靠死背。
靠論證一定死得,除非佢地呢方面強,唔知呢d點操返黎?
...

我都想知,無奈身邊幾個呢方面叻的小朋友都係天生口齒伶俐,小學已經係辯論隊/小司儀,中一二開始有少量論證題,已經表現出天份,中三論證題佔分多,與一般同學分數距離更加拉遠好多,我地恨都恨唔到

LeeCC 發表於 23-5-11 15:01
我都想知,無奈身邊幾個呢方面叻的小朋友都係天生口齒伶俐,小學已經係辯論隊/小司儀,中一二開始有少量 ...

論證都要講事實,不要寫感想,見到老師評語係文筆優美,但是要講事實呀,扣一半分,畀一半同情分。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊