用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 defer一年
樓主: kittttty
go

[英國] defer一年 [複製鏈接]

katrinafu 發表於 23-3-30 11:40
都係架 , 樓主自己都要問清楚的 ,因為唔知樓主A校 是邊間 , 先讀B校轉A校 ,A校是否接受同科轉讀已是一 ...

女兒同學個case 係轉另一間大學同一科目,但重讀year 1。不過我只係聽佢提過,冇詳細問,同埋已經係幾年前嘅事了。

樓主女兒如果真係想咁安排,要問/查清楚做多啲功課。

謝謝大家, 先讀B校再申請A校是不可行的, 因為A校不接受這種情況, 所以才咁煩惱

yuyueng 發表於 23-3-30 11:44
今年入大學既同學會否申請BNO VISA 好過Student VISA 去英國?
本來都諗住4月申請定for9月入大學, 但而家有可能gap year, 所以又要再諗

成年後照申請BNO去英國gap,爭取與相關科目的工作機會或是internship,跟住響新既personal statement(唔知出年叫咩名)寫出自己對於個科目既滿腔熱誠,咁樣會唔會係一條路?我覺得如果決定gap,一定要表現到自己熊熊的熱情與決心,咁A校就會好感動咁收你。因為熱血青年不論幾時都能夠打動我。個人愚見

kittttty    發表於 23-3-30 14:00

alpham0m 發表於 23-3-30 08:39
我覺得選擇如下:

1)gap year用相同成績明年再申請,但是明年UCAS有改革,比如personal statement改成回答 ...
請問你可以提供ps改革的相關link嗎? 因為我去ucas看, 我沒找到你所說明, 謝謝

kittttty 發表於 23-3-30 14:38
請問你可以提供ps改革的相關link嗎? 因為我去ucas看, 我沒找到你所說明, 謝謝
都未改。應該最快影響2025年入學學生。

kittttty    發表於 23-3-30 14:43

https://www.crimsoneducation.org/hk-en/blog/admissions-news/cambridge-college-essay/

Ok, my bad, sorry. Starting 2024/25 cycle.

kittttty    發表於 23-3-30 15:13

kittttty 發表於 23-3-29 20:16
謝兩位, 如果想下年度再考A學校, 只能gap year嗎? 還是有其他方法? 唔該

去英國以外的地方,或者返香港讀住大學先咁得唔得?好過白白浪費一年?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我問過類似嘅問題,如果無記錯,當時得到嘅建議大致同上要相同

但我地嘅情況係,孩子過到英國,改變主意,唔想升大學住,而手上offer包括unlikely接受defer申請嘅大學

其實成件事重點係 (1) 無得hold 住個offer 報第二次UCAS (2) 要問清楚心儀學校"轉校"安排,唔係間間會收呢類申請

我都建議,不如响HK讀住先,出年再報UCAS
恐龍家

謝謝兩位, 因當初完全冇諗住喺香港讀, 所以根本沒有報香港的大學. 至於有提議讀住其他大學先轉, 呢個方案一定不可行, 因為A校不會接受, 現在最可行的方案(我認為, 但不知是否正確), 就是先放棄所有offer, 在今年搵一些工作經驗和進修更深的課程來充實自己, 再用UCAS申請2024年9月入學的5間大學吧.

回覆樓主:

點解要執著於一間學校,另外幾間真係差好遠嗎。

kittttty 發表於 23-3-31 12:23
謝謝兩位, 因當初完全冇諗住喺香港讀, 所以根本沒有報香港的大學. 至於有提議讀住其他大學先轉, 呢個方案一 ...

香港的大學仍接受non jupas報名的

小曳人 發表於 23-3-31 00:58
我問過類似嘅問題,如果無記錯,當時得到嘅建議大致同上要相同

但我地嘅情況係,孩子過到英國,改變主意, ...
如此安排,是否去年UCAS全部放棄掉,今年全部重新來,自己報,因無高中幫忙申報了

醒目開學勳章 貢獻勳章

whoo99 發表於 23-3-31 21:05
如此安排,是否去年UCAS全部放棄掉,今年全部重新來,自己報,因無高中幫忙申報了 ...
係,要從頭嚟過

恐龍家

小曳人 發表於 23-3-31 22:58
係,要從頭嚟過
多謝,可以自己報嗎,無需經過學校

醒目開學勳章 貢獻勳章

whoo99 發表於 23-4-1 11:35
多謝,可以自己報嗎,無需經過學校
可以
我兒原本就係自修生,無要求過學校做任何野,包括reference 都係自己外面揾
但就遇過一間大學 (UCL) 特別要求揾學校做reference,仲要係HK嘅學校 (報UCAS時,已响英國讀緊中學),最後,我地因為已有其他offers,放棄UCL嘅申請
恐龍家

回覆 longlokma 的帖子

thank you

請問上年 UCAS 放棄了一間學校 Offer.   今年留左係香港學其他野,  今年都可以用返上年既成績再重新報 UCAS?  如果今年再報 UCAS 填學校時, 又係上年既學校, 不過改報另一科, 可以嗎?  學校會否見到你上年已報過, 但你不接受 offer 而今年會 reject ?

同埋...其實自己經 UCAS 報 還是搵 Agent 直接向心儀學校申請好喲?

過客 發表於 24-1-19 12:09
請問上年 UCAS 放棄了一間學校 Offer.   今年留左係香港學其他野,  今年都可以用返上年既成績再重新報 UCAS ...

剛剛在另一個post看了你的問題,可能你真係要問下有經驗agent 點攪。

原本學校會唔會blacklist 就唔知,但我聽仔講有朋友讀A校year 1,用原先成績報B校下年另一科year1,收咗。直接UCAS報就得,唔駛經agent。我估,agent未必有呢d 資訊。我亦聽仔講有同學predicted grade 唔好,無offer,但最後成績好好,都係gap 一年再報,但我無問嗰個同學結果係點。
UCAS 5個choice,你照報上年收咗學校,唔得咪當一個choice 無咗,仲有4個唔駛擔心。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊