用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大醫科
發新帖回覆
樓主: lululubububu
go

港大醫科   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 15:50
CU 的計法是將 M12 + 最差第7科 再除以2

舉例 M2 5* ,最差第7科是中文有 4 ,咁第7科的分是 ( 6+4)/2 = 5 ...
如果唔讀M1/M2,不過加一科music, 3core +4 elective, 港大是否一樣計best 6 (唔計中文?)中大 是否就係7科加埋一起?

losoco 發表於 23-3-29 17:16
音樂會唔會比M2用多好多時間而考到高grade的uncertainty又較大?

對於要考多科又想搏medic,成本效益變得 ...
謝謝解答。

小鹿揀學校 發表於 23-3-29 17:50
仲有  Music 呢d科一定輸得失球差,變相讓半分,計落典都蝕章!
剛剛check DSE 網站,music is category A subject.
如果考M1/2 加music, 唔知是否CU可以第七科計music, 唔計中文。

小鹿揀學校 發表於 23-3-30 09:27
但典解冇乜特異功能人仕去 take PE 攞 5** 呢?
如果佢哋靠 PE 5** 入到神科,其他凡夫俗子條氣都順啲,總 ...
我冇睇PE份卷,不過昨日睇咗music 卷,覺得對於一個平時有玩音樂,學樂理的同學,拎**一定易過中文取5

打開思路

明白了當年你哋9星星超級狀元的選擇

xiaolifeidao 發表於 23-4-14 11:41
請問,一般都是中五才有活動嗎?
好似中四已經有,中五也有。中六已經開始報考大學,面試,考公開試。

BSCYL 發表於 23-4-22 15:48
其實多人唔合格是第一次,補考後一般都只是幾位唔合格未能升班,與以往差不多
...
non Jupas 可以兩間一起報,如果都有offer,同學可以自己揀讀邊一間。唔知DSE同學,是否也可以兩間一起報?

BSCYL 發表於 23-4-22 16:32
如果是醫科,在DSE 成績公布當日,港大,中大會有人聯絡合資格同學(包括中大環球醫),勸說填A1 。  同學 ...
是否無論HKU/CU醫科,還是HKU牙醫,都係只考慮A1?

BSCYL 發表於 23-4-22 17:47
A1是優先,有人派A2,  A3
只要A1不獲派,就有機會跌落A2
如果我分數meet到兩間大學要求,不過又未高分到必入。想入A大學,但是可能收分會高dd,是否都可以照填A大學醫科A1,B大學醫科A2。萬一入唔到A1,唔會影響入A2?

jaycee_mami 發表於 23-4-23 09:39
去年的新聞有講差不多的case

https://www.stheadline.com/article/3128479/JUPAS%E6%94%BE%E6%A6%9C%E5%B ...
謝謝!都係要努力考高分!

73662710 發表於 23-4-23 12:02
不過,有熟悉聯招收生的大學消息人士坦言,不能全然歸咎於港大醫學院「未兌現承諾」,因為聯招收生制度, ...
多謝!可否理解,對於大學來講,A1,2,3同學會放在一起考慮,跟priority list 收。不過,如果收A2同學,而同學已經去咗A1,大學幾時知?是否要跟list 補下一位?所以是否都要超收,才可以保證收夠數?

73662710 發表於 23-4-23 13:26
放A2那位同學如果已經被A1院校收, 就會在priority lists中自動被deleted. 那麼他排後一位那位會自動advanc ...
非常感謝!完全明白了!

Augesttime 發表於 23-8-18 18:29
每人心中自有答案,雖然無人知道自己估得啱唔啱。結果最實際。

但2邊都無得見,可見即使有 +95ums 的4A* ...
DSE 也不是100%穩陣。幾年前朋友個仔DSE分數頗高,不過可能面試唔好或者其他原因,HKU不收。最後入GPS
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊