用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荔枝角崇真中學 到底是否band 1?
樓主: 小草王道
go

荔枝角崇真中學 到底是否band 1?   [複製鏈接]

Cheuk2012 發表於 23-3-4 20:49
回覆 lovenicolebaby 的帖子

我小朋友Band1A尾,咁你小朋友有offer 嗎?

未有offer,等待中(emoji)

回覆 lovenicolebaby 的帖子

你小朋友band 1邊個組別?

純有感而發,其實睇banding 真係甘重要咩,我覺得一間關愛學生,幫小朋友提升到banding 的學校比成績重要,試唸下如果個間中學收的全部都係band 1a,1b 學生,甘佢有好成績係正常,因為小朋友本身就top,我唔會覺得好成績太關學校事。相反如果學校收唔少band 2 學生,但教同考出黎有band 1 成績個意義仲大,因為真係學校+學生功勞。我想當年都讀英中,當年英中得20%,入到去先發現老師是廢的,唔關愛小朋友,只係錫同用心於最top 個堆(為校爭光),其他話之你死,我地的成績全靠自己自學,學校成績好係因為我地本身叻,同學校完全無關。而下游個堆仲慘,本身已經無人理,自學又搞唔掂,最後覺得自己廢,放棄自己,讀到中5 就出黎做野,但明明本身考得入英中都係最top 個20%,點解最後要搞到甘,就係因為個個只係睇banding愈高愈好,從來無人理過老師同學校質素。

SerenaYuen_FB 發表於 23-3-5 01:25
純有感而發,其實睇banding 真係甘重要咩,我覺得一間關愛學生,幫小朋友提升到banding 的學校比成績重要, ...

因為外人好難評論老師質素,沒有客觀的標準,加上老師流失率大,今年的好老師,下年可能已經去咗第二間學校,所以大家唯有評論banding

SerenaYuen_FB 發表於 23-3-5 01:25
純有感而發,其實睇banding 真係甘重要咩,我覺得一間關愛學生,幫小朋友提升到banding 的學校比成績重要, ...

同意,有時我覺得成日執住果幾個%比較banding 真係冇咩意思,例如龍校同只收b1的學校,生源不同,成績有異也不出奇。

我曾有類似想法,但被1A學校家長背後話我,無本事入神校,係度自我安慰

LeeCC 發表於 23-3-5 11:16
我曾有類似想法,但被1A學校家長背後話我,無本事入神校,係度自我安慰
...

家家有求, 最重要搵到間適合用家的學校, 不用理人哋的瘋言瘋語啦。

唔好意思,想問一下基崇另外一個問題,上次去interview時,個女廁情況好惡劣,大家知唔知平日樓上的洗手間清潔衞生如何?

happytummy 發表於 23-3-5 12:26
唔好意思,想問一下基崇另外一個問題,上次去interview時,個女廁情況好惡劣,大家知唔知平日樓上的洗手間 ...

平時好乾淨吖,因為面試日多咗人用?

LeeCC 發表於 23-3-5 12:55
平時好乾淨吖,因為面試日多咗人用?

我都記得上次open day去樓上嗰啲洗手間好似冇咁恐怖

...

其實最緊要小朋友融入到,讀得開心,同埋校風,提供到學生健康的成長空間。
部分家長以banding爲選校指標,因為一般成績和校風都跟banding 成正比,所以就感覺越高banding越好。
說到底,選校如選鞋,適合最緊要,鞋再好再貴如穿着頂趾刮踭,比不上廉價膠拖鞋。

有沒有想過,是小學的内容簡單,在此時,拔少少苗.效果顯著,從而入到B1.到英中后,因爲内容變多變深,從而原形畢露?過去如此,現在一樣大有人在認爲贏在起跑綫?(比資本或人際關係是極容易贏在起跑綫,但比智力,作用相對無前兩者明顯.)
既然講話不在乎Banding,似乎是某校在校管理層發表離地講法後,打嗮飛機.揾各種理由或藉口,試圖"他"圓其說(注意,是"他"圓,不是"自"圓,不僅僅這個post)

twhkleung    發表於 23-3-6 13:18

回覆 worldcat 的帖子

今年:我仔B 1 C未收到.李國寶入咗2 in又係冇消息·,

castle100 發表於 23-3-6 09:23

今年:我仔B 1 C未收到.李國寶入咗2 in又係冇消息·,
等多陣,應該8/3後會好大機會有OFFER。相信部份B1A/B1B學生唔會註冊。因為報名時未有呈二成績,所以都會報左名買個保險。咁到出左呈二都付左報名費都一樣會去IN,但其實未必會去註冊。

medicine 發表於 23-3-5 22:20
有沒有想過,是小學的内容簡單,在此時,拔少少苗.效果顯著,從而入到B1.到英中后,因爲内容變多變深,從而原形畢 ...

你咁講好hurt人,唔多人肯承認或有能力發現自己的子女係蠢

如果收我會讀、因為我小朋友係A D H D、佢排全級約卅名、我喜歡學校有呢啲支援!

想請教李國寶好定基崇好D呢?

...

依 D 家長素質如何, 他小朋友的素質也必如何.
不用上心, 我好 like 張校長既理念, 上年我小朋友都係 waiting list, 無緣.

castle100 發表於 23-3-6 11:58

想請教李國寶好定基崇好D呢?
李國寶語境、文化會國際化啲,基崇相比下係傳統少少。但如果預升讀返香港傳統大專課程,又可能基崇會貼地啲。

worldcat 發表於 23-3-6 11:49
等多陣,應該8/3後會好大機會有OFFER。相信部份B1A/B1B學生唔會註冊。因為報名時未有呈二成績,所以都會報 ...
我可能Out out 地... 幾年前, 这幾間熱门非神级直資, B1生基本上是非常非常大机会, 就是不是第一輪, 第二三輪都会入到, 加上这两年學生海外升學多了,但學位沒有減小下, 我以為应比幾年前易好多, 点解咁多B1生話入唔到埋幾間? 而且, 插班位聽講也很多, 連神直都收唔夠要賣广告收插班... 情况實在古怪些...
难道本熟官律的B1生轉报直資市場? 但用家定位不同, 就算有都不應太多, 而且也沒收到話官律有大量學位空置,.

合理估, 學生人數不是少左, 而是多左???
‹ 上一主題|下一主題