用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎
樓主: ericwong520
go

你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎   [複製鏈接]

Poyau 發表於 23-2-18 20:55
謝謝分享
請問小六全級多少人

正常一級150人,不過上年小六得返平均大約22人一班

Poyau    發表於 23-2-20 16:27

ericwong520 發表於 23-2-20 13:11
如理解無錯,咁即系收85%直小係guarantee , 由group A 到 group C 呢120人已超過大抽獎數目, 所以要係自 ...

我意思得一個,全部直小生都係透過大抽獎升中,無自行,之後仲有冇一兩個叩返入就唔清楚

group B C 校長話可以交自行,係可以無叫佢地一定要交,用途係邊我亦無考究

其實我地呢 d 直小家長 最無考究升中制度,因為已經有間 band 1A 中學等緊你,而又知道都差不多收哂,所以根本唔理佢點計數

hkpapa852 發表於 23-2-20 14:07
唔知係唔係MCS改變咗, 你講既情況同幾年前有D唔同:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&g ...

其實我地冇咁多 speculation, 我地直小家長亦都冇理 band 唔 banding, 一來唔知, 二來根有唔care, 唔需要理會 ....at least 我同身邊家長都係咁

所以你問A- 係咪有band 2 學生,無人答到你....在我地睇黎,只係學校派既定心丸,無人話有試過A- 試過入唔到,只係叫你唔駛擔心 ....相反如果你咁講,學校保證得A同A- 為必收生,應該係好有信心係band 1 生先係

另外, 同唔知幾多年前有冇改我唔清楚,我只講我自己肯定/親身既事,你既link 都8年前,我係近3年,總之 grouping 就係我上述差不多

你話 group A and B 唔夠99人,我好似無咁講過,麻煩你再睇清楚,grouping 係group, not Grade....所以B 係去到10x 就係10x

至於上年人數我估計小六最後大約110人

Lightwriter 發表於 23-2-19 01:10
咁係錢vs英文能力了。我倒覺得反正去外國,英文都一定好,mcs英文又唔差,但每年可以慳返5萬5學費。當你6 ...

mcs 英文係好好,good hope 都係,當然spcs 相信都係,所以我都想知係點睇得出一間勝人一籌 純粹八卦下

用平時spoken English 計, 三間小朋友都平時成日講英文架喎,spcs 我只識幾個難作準,用公開比賽,battle of books champion 係 Marymount (mcs 有team 但上兩次都無參賽) , 計 English debate 公開賽 , mcs 小學中學都經常赢,上年中學盃小學組全港 champion 都係mcs, final round vs DBS, dbs 領隊老師係澳洲net, debate team 係搵最出名既capstone 教..... mcs 用自己老師only,唔係話dbs 無咁叻 ,應該係唔夠女仔講   主要想講mcs 英文其實真係教得好好

我地好多有仔讀男校既媽咪,都係拎返 mcs d notes 黎教仔,good hope notes 都一樣做得好好

回覆樓主:

我覺得呢幾間女校英文都好好,如果再比邊間英文好d, 就算贏都係贏個馬鼻,無咩意思。一間學校總有人英文勁,有d人無咁勁但叻其他地方,所以好難比。

至於點解多數人都講同一間,我諗大家concern 2條升學paths 多過錢(笑)。老土講句,無一間最好,岩自己個女同屋企style先係最好。

hkpapa852 發表於 23-2-20 14:07
唔知係唔係MCS改變咗, 你講既情況同幾年前有D唔同:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&g ...

多謝你和vana 詳細分析。我諗你地兩個講緊既野其實一致。你引的舊post好有用。可睇下74條。

我再從朋友資訊得知因為這幾年小六真系少左人。正常應該是150,現只有唔夠130。所以grouping 都和舊post唔同。

現在
A  1 to  78
A- 79 to 90
B  91 to 108
C  109 及之後

以前
A 1 -85
B 86 - 99
B- 100 to 110
C  111 to 135
C-. 136 及之後
(據舊post C- 一定入唔到)

按school land 2020年資料 mcs 直中有180個位,54自行,114係乙,10扣門,
2甲

假設小六係130人,約10個勁人去其他學校,實際只有120個到直中,咁其實有足夠位比學校收返小學部,用乙部好,扣門好,自行好。

vana講得啱真小家長基本上不需計得咁仔細。把自己做好更緊要。         

heidya    發表於 23-4-28 16:16

Lightwriter 發表於 23-2-21 00:38
我覺得呢幾間女校英文都好好,如果再比邊間英文好d, 就算贏都係贏個馬鼻,無咩意思。一間學校總有人英文勁 ...

咁你覺得mcs 和spc 的女有什麼不同style ?

除非小朋友就讀一條龍津校 (如St Mary, 天神), 否則唔瞭解香港升中派位制度同Banding分配既安排, 其實係搵自己小朋友笨
官津直屬中小學, 直屬位一定唔會足夠俾小學部所有學生直升 (就算夠的話, B3水平既學生都不能直升, 呢個係EDB既規定, 當然中學部可以按情況額外向EDB提出要求), 所以必須知道咩情況有機會失落直屬位

B1學生人數多過直屬位, B2學生唔駛諗之餘, 咁就可能小學部考級1個位都有機會升唔到上中學部
B1學生人數少過直屬位, 自然個個都開心必入中學部, 至於B2就有人歡喜有人愁啦!

更現實問題, 每間學校既Banding 分佈係大致上按百份比計, 上年如果130人有60%係B1,  30%係B2, 即78個B1和39個B2, 咁直屬位一定唔夠分, 但B1係可以全入, B2都有大部份入到
如如果人數多咗, 有150人, 咁B1就變咗90人, B2就變咗有45人, 基本上B2無乜機會入到

咁係咪學生人數少就著數呢? 如以入到中學部機會嚟講就係, 但中學部既英中資格會因多收B2學生而被動搖, 所以如果可生人數少, 抽唔到入中學部的話就唔好有期望有機會叩得番入去 (因為抽唔入既一定係B2, 學校無乜理由會收你去影響自己既英中資格)

*** 就算讀一條龍津小, 如果唔留意升中時限制, 手多走去考街外學校, 都會喪失直升資格, 所以瞭解升中制度係好緊要

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ericwong520 發表於 23-2-22 11:27
多謝你和vana 詳細分析。我諗你地兩個講緊既野其實一致。你引的舊post好有用。可睇下74條。

我再從朋友資 ...
升中派位機制內, MCS中學部可以保証既係統一派位時個85%學額留俾小學部, 即係99個 (至少過去1X年嚟未變過)
自行會唔會收? 無人提過
叩門會唔會收呢? 亦無人肯定

所以要睇數字, 就應該以直屬位個 99 個為目標

直屬位係按EDB既派位組別 (即學生 Banding) 去分配, B1學生先抽.

如果MCS小學部B1學生人數多過99個, 就會有人用唔到直屬位. 記住一點, 直屬位都係"抽", 唔係按校內排名直升, 所以如果級1-110都係B1, 係有機會級110用到直屬位入中學部而級1入唔到 (因為佢唔好彩抽唔到囉!)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-22 12:49
升中派位機制內, MCS中學部可以保証既係統一派位時個85%學額留俾小學部, 即係99個 (至少過去1X年嚟未變過)
...

收到。完全明白了   

Vana 發表於 23-2-20 22:35
mcs 英文係好好,good hope 都係,當然spcs 相信都係,所以我都想知係點睇得出一間勝人一籌  純粹 ...

請教mcs 系教咩考咩?還係教好普通的而考得好顛?教得快不快?好似話SPCS 教得好hea.

mcs 取得咁多獎,參賽時學校係好催谷?學校多不多support?

B.B.BaBa 發表於 23-2-16 08:38
MCS 唔止七成上中學部,排名一百二十幾的都有機會入得返。
GHS 一定唔只六成上中學部,近年都維持在八成 ...

想問120 左右也有機會入得返係邊一年數據?謝謝

ericwong520 發表於 23-2-26 12:29
請教mcs 系教咩考咩?還係教好普通的而考得好顛?教得快不快?好似話SPCS 教得好hea.

mcs 取得咁多獎, ...
教咩考咩,感覺唔快都係用一年級書。

HYPS冇龍,HYS只收35個人

merrypris 發表於 23-3-4 13:27

為向 HYS 收 HYPS 越來越少?

merrypris 發表於 23-3-4 13:27
即係大約幾多%?即係其實唔算係龍,頂多係「聯繫」

附小個名令人有無限暇想

回覆 Poyau 的帖子

每年都係大約40%,只係小六人數少左

dupbu 發表於 23-3-2 08:01
教咩考咩,感覺唔快都係用一年級書。

不錯喔 老師有愛心耐性?據聞3測3考,測完又即刻考,會唔會好谷?

gabejang 發表於 23-3-4 17:25

附小個名令人有無限暇想

HYS 應該是想外面的收勁人

gabejang 發表於 23-3-4 17:25

附小個名令人有無限暇想

脫龍了一段時間
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊